(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

‘t Modmeisje is gefascineerd door het brein van de sociopaat, de manipulator pur sang. Maar hoe meer ze erover leest, hoe groter haar zorgen. Want als 1 op de 4 mensen een sociopaat is, hoeveel van die mafkezen lopen er dan wel niet in haar coffeeshop rond? En wie pakt de über-sociopaat Vladimir Poetin aan?

Draadjes loszitten

Omdat er bij mij behoorlijk wat draadjes loszitten, verslind ik alles wat over de afwijkende psyche van de mens gaat. Zo las ik laatst een boek over een sociopaat, dat geschreven was door de sociopaat zelf. Zij vertelde hoe het er in het hoofd van haar menssoort (zelf vergeleek ze zich graag met een exotisch dier) aan toe gaat. Waar normale mensen empathisch zijn en worden gedreven door verlangen naar liefde, is de sociopaat vooral op zoek naar macht en gaat het eigen belang boven alles. Ze herkennen feilloos de zwakten van anderen om daar vervolgens zonder compassie of schaamte misbruik van te maken voor eigen gewin of plezier.

mod-1 (2)Het was niet zozeer dat de sociopate uit het boek er op uit was kleine diertjes of mensen te vermoorden, dat is meer een psychopaten ding. Maar ze genoot wel van de macht die ze over anderen had. En wanneer was die het grootst? Als ze die anderen op hun knieën had gekregen. Dus verleidde ze zowel mannen als vrouwen, richtte zich op hun zwakten, manipuleerde en bespeelde ze, met als gevolg: soms volkomen verwoeste levens. Wat de sociopate hierbij voelde? Genoegen, maar meer ook niet.

1 op de 4 is een sociopaat

Volgens de sociopatische schrijfster is één op de vier mensen in meer of mindere mate een sociopaat. Je kunt je voorstellen hoe ik na het lezen van haar boek ik mijn buurtcoffeeshop zat, waar zich op dat moment 12 mensen bevonden. Dat betekende dat we met minstens drie sociopaten in een kleine ruimte waren. Ik focuste me op de Marokkaanse barjongen. Die was altijd zo charmant, een sociopaten eigenschap. Het zou toch niet? Of bezoeker Harry, die altijd een andere vrouw bij zich had. Harry zag me kijken en knipoogde naar me. Verschrikt keek ik weg. Of was ik misschien zelf een sociopaat?

Ik moet vaak aan Poetin denken. Want keer op keer haalt deze Russische relkabouter streken uit die alleen te verklaren zijn door hem langs de sociopatische meetlat te leggen

Een nog verontrustender feitje is dat sociopaten vaak succesvol zijn in hun werk. Dankzij hun charme, intelligentie en sluwheid weten ze vaak omhoog te klimmen op de sociale ladder. Dat betekent dus dat de kans groot is dat jouw baas of manager een sociopaat is. Voordeel hiervan is dat je dan een leidinggevende hebt die goed knopen kan doorhakken. Het nadeel hiervan is echter dat je met iemand zit opgescheept die zich niet in jou kan inleven en die bij lange na niet het beste jou en je collega’s voorheeft.

Geen ziel

mod-2Sinds ik het boek van de sociopate gelezen heb, moet ik vaak aan Poetin denken. Want keer op keer haalt deze Russische relkabouter streken uit die alleen te verklaren zijn door hem langs de sociopatische meetlat te leggen. Zijn schaamteloze zucht naar macht, zijn zogenaamde democratische herverkiezingen, de manier waarop hij zijn eigen volk manipuleert met ouderwetse Oostblokpropaganda. Oh, en natuurlijk het feit dat hij wapens levert aan opstandelingen in een soeverein land die daar passagiersvliegtuigen mee uit de lucht schieten. De Amerikaanse vice-president Joe Biden stelt niet voor niks: ‘Poetin heeft geen ziel’. Oud-NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer noemt Poetin ‘cynisch’ . Beleefde manieren om te zeggen: hij is een sociopaat!!

Gelieg en gedraai

Daarom maak ik me wel een beetje zorgen, zo in de nasleep van de ramp net de MH17. Want gaan de empathische Mark Rutte, die als vrijwilliger les geeft aan kansarme kinderen en elke zondag bij zijn moeder eet, en onze minister Timmermans, die gevoelige speeches kan geven in zeven talen, ons redden? Kunnen zij ons beschermen tegen het gelieg en gedraai van de kwaadaardige relkabouter Poetin? Hmm, ik zou me op dit moment vreemd genoeg veiliger voelen als we in Nederland onze eigen sociopaat hadden.

(advertenties)