(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Zoals haar trouwe lezers inmiddels wel weten, lult ’t Modmeisje elke week enorm uit haar nek. Dat is nu eenmaal haar ding. Haar grootste nachtmerrie is dan ook een pijnlijke stilte tussen haar en haar geliefde.

Oorverdovende stilte

uitgeluld3Ze zaten chique gekleed aan de restauranttafel, het stel van middelbare leeftijd. De kinderen waren het huis uit, ze hadden eindelijk weer tijd voor elkaar. Zijn grijze haar was nog nat en zijn overhemd vers gestreken. Ook zij had duidelijk haar best gedaan. Ze droeg een rode jurk en flonkerende zilveren oorbellen. De sfeer in het restaurant en het eten waren formidabel.

Toch klopte er iets niet. Zijn vork tikte veel te luid tegen zijn porseleinen bord. Zij keek hem niet een keer aan. En de stilte tussen hen was oorverdovend. Ik hoopte dat hij op zijn minst een keer iets liefs tegen haar zou zeggen over haar uiterlijk, op dat vlak valt er altijd wel iets te verzinnen. Maar nee, het enige dat hij deed was zwijgzaam de wijn bijschenken.

Nog in de praat-fase

Ik zat aan het tafeltje naast het stel, met mijn nieuwe love interest. We waren vol van elkaar en konden niet stoppen met praten. Zou dat ons voorland zijn? vroeg ik me bezorgd af. Hoe kan het dat een ooit met veel plezier gedeeld leven verandert in zo’n pijnlijke stilte tussen twee mensen? Ik herhaalde de vraag hardop tegen mijn date, want wij zaten nog volop in de praat-fase.

De nieuwe generatie heeft dankzij de whatsapp en Ping cultuur niet eens normaal leren praten

uitgeluld2Omdat mijn date wat ouder is – ik val nu eenmaal op ouder – en zelf al zo’n huwelijk achter de rug had, kon hij daar wel een antwoord op formuleren: ‘Vaak denken mensen dat ze elkaar niks meer te melden hebben, omdat ze al zo lang bij elkaar zijn. Maar al ben je vijftig jaar samen en heb je alles al honderd keer gezegd, dan hoef je nog niet uitgeluld te zijn. Niet zolang je het gevoel blijft houden dat je alles tegen de ander mag en kan zeggen. Blijf elkaar gewoon respect en aandacht geven.’ Ah, blijven praten om te blijven praten, concludeerde ik opgelucht. Dat kan ik wel, getuige mijn wekelijkse column op deze site.

De whatsapp generatie

Maar dan gaat de nieuwe generatie het nog moeilijk krijgen. Want die hebben alleen aandacht voor hun mobiel. Die hebben dankzij de whatsapp en Ping cultuur niet eens normaal leren praten. Die weten niet eens hoe je een fatsoenlijke volzin moet formuleren. Ik voorzag een sombere toekomst, met stelletjes die wel samen aan een tafel in een restaurant zitten, maar alleen maar met hun mobiel of (nog ongezelliger) Apple Watch bezig zijn. Ach, we hebben toch overbevolking, mij een zorg, dacht ik en keek diep in de ogen van mijn date terwijl hij een grapje maakte…

Overigens hoeft samen zwijgen niet altijd slecht te zijn in relatie, zo leerde mijn nieuwe lover mij later die avond bij hem thuis. Wat zeggen ze ook alweer? Praten is zilver, zwijgen is goud. Anyways, ik ben nu wel weer uitgeluld over dit onderwerp.

(advertenties)