(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

‘t Modmeisje vindt het heerlijk om op vakantie te gaan naar het buitenland…net als de meeste Nederlanders. Gezellig! Zou je zeggen. Maar daar denkt ze toch anders over. Want Hollands als ze zelf is, kent ze haar pappenheimers. 

Nederland ontvluchten

Het idee achter op vakantie gaan naar het buitenland is om even Nederland te ontvluchten, en vooral de vele Nederlanders die vrijwillig op dat stukje aardkloot onder de zeespiegel wonen. De pest is echter dat dat nog een hele kunst, zo niet een haast onmogelijke opgave is. We, ja ook ik, lijken namelijk behoorlijk op ratten. Misschien wel omdat we dus onder de zeespiegel wonen. Want werkelijk overal waar je naartoe gaat, of het nou de Chinese muur is of een gezellig Grieks eilandje, kruipen Hollanders onder stenen en tussen kieren vandaan. Net als je je echt in het buitenland waant, je je beste beentje voorzet om de lokale taal te spreken en je probeert op te gaan in al die onbekende exotische kleuren en geuren, word je altijd wel weer ruw opgeschrikt door dat knauwende Germaanse taaltje van ons.

Lara Stone(d), Hollands glorie :-)

Lara Stone(d), Hollands glorie 🙂

Het verontrustende van Nederlanders tegenkomen op vakantie is dat je ze veelal in hun naakte glorie kunt ‘bewonderen’. Blote buiken en borsten, daar doen wij niet moeilijk over. Ook niet als dat misschien al lang niet meer zo’n goed idee is. Na vijf kinderen bijvoorbeeld. Maar ja, wij zijn nou eenmaal een volkje dat de schaamte voorbij is. Daarom gooien we gerust onze blote borsten in de etalage op een Egyptisch strandje, ook al zit de lokale bevolking daar in lange bedekkende kledij. Want beleefdheid, daar doen we niet aan op vakantie. Dat bewaren we in het beste geval voor thuis.

Grieks penvriendje

Dit zou allemaal helemaal niet zo vervelend zijn als iedereen er zo goed zou uitzien als de lezers van deze site. Of als de Nederlandse exportproducten Doutzen Kroes, Lara Stone(d) en Michiel ‘Games of thrones’ Huisman. Was dat maar waar. Dan lag ik elke dag vanaf vijf uur ’s ochtends op mijn strandbedje naar ze te staren, sneaky vanachter mijn zonnebril. Maar helaas, no such luck.

Vooral op een vakantie-eiland is het lastig andere Nederlanders te ontlopen. Zo was ik een keer op Meganisi, op bezoek bij een leuk Grieks penvriendje. Maar alleen in zijn bed waande ik me echt in Griekenland. Want op straat was het Hollandse glorie wat de klok sloeg. De Nederlanders aldaar noemden het eiland overigens steevast Mega nassi, je weet wel, zo’n hele grote rijstschotel. Tot mijn grote schrik kon je die nasi daar ook daadwerkelijk krijgen, tezamen met Hollandse pannenkoeken. Als er ook boerenkool op het menu gestaan had, was mijn bezoek waarschijnlijk in een Griekse tragedie uitgemond. Dan was ik een klif afgesprongen.

Ik heb zeer veel respect voor iedere buitenlander die ons knauwerige rottaaltje onder de knie probeert te krijgen… als ik in Nederland ben

Verliefd als ik was op mijn Griekse penvriendje, besloot ik al die Nederlandse ellende door de vingers te zien. Gelukkig kende hij genoeg restaurantjes waar ze alleen de Griekse keuken serveerden. Zo zaten we op een avond in een van die tentjes heerlijk te smullen van lokale specialiteiten. Maar toen gebeurde het. ‘Is alles naar wens?’ hoorde ik naast me, en ik verslikte me bijna in mijn Souvlaki. Ja, hij vroeg het echt aan me, de Griekse ober, in vloeiende Nederlands. Hoe onbeschoft! Want als buitenlandse obers Nederlands tegen je praten, weet je dat je echt goed fout zit.

mod-2Helaas keek de ober er ook nog eens heel trots, haast guitig bij, waardoor ik mijn kritiek samen met mijn Souvlaki heb ingeslikt. Begrijp me niet verkeerd, ik heb zeer veel respect voor iedere buitenlander die ons knauwerige rottaaltje onder de knie probeert te krijgen… als ik in Nederland ben. In het buitenland wil ik me in het buitenland wanen, wil ik zelf hakkelend mijn eten bestellen en een onbegrijpelijke conversatie voeren met de lokale bevolking.

Dit jaar naar België

Maar ik weet het goed gemaakt. Dit jaar ga ik lekker op vakantie in België. Dat is veel te dichtbij en lang niet zonnig genoeg voor de gemiddelde Nederlander die graag bruin geblakerd terugkomt van vakantie. Daarbij hebben ze in België uitstekend bier en spreken ze er mooier Nederlands dan de Nederlanders zelf. Bovendien vermoed ik dat het daar deze zomer met de stemming zeker en vast wel goed zit, dankzij het WK-voetbal.

(advertenties)