(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het WK voetbal begint vandaag en ’t Modmeisje had nog een stukje Braziliaanse Sativa liggen. Dus weer valt ze ons lastig met haar ‘voetbalgekte’. Ze belooft wel dat dit de laatste keer is dat ze op de voetbalpraatstoel zal plaatsnemen. We hopen het maar.

Braziliaanse Sativa

Voor degene die hoopten dat ik na mijn column van vorige week niks meer over voetbal zou zeggen, heb ik goed en slecht nieuws. Het slechte nieuws: ik ga in deze column toch nog wat zeggen over de bal en vooral het spel. Want vandaag begint het WK voetbal jongens! En ok, ik had nog wat Braziliaans Sativa liggen waardoor ik nu weer op de voetbalpraatstoel zit. Het goede nieuws is dat ik daarna voorlopig mijn mond zal houden over voetbal. Tenzij Louis van Gaal natuurlijk echt hele gekke dingen gaat doen, zoals Löffel an Löffel dansen met Braziliaanse Sambameisjes.

Voetbalvrouwen zijn een van de leukste bijzaken in het voetbal. Zeker in het geval van Sara Carbonero, vrouw van de Spaanse doelman Iker Casillas

Voetbalvrouwen zijn een van de leukste bijzaken in het voetbal. Zeker in het geval van Sara Carbonero, vrouw van de Spaanse doelman Iker Casillas

Het mag duidelijk zijn dat ik een voetbal (en WK) fan ben. En ja, ik vind gespierde mannenbenen mooi, maar de ‘aantrekkelijke’ voetbalmannen zijn niet de reden dat ik van voetbal houd. Want hoe tof ik die voetballers ook vind, het zijn wel allemaal gasten waarmee ik denk ik (op een paar na) snel uitgeluld zou zijn. Sterker, hoe beter de speler, hoe saaier de man (denk een Messi), lijkt het wel. Maar misschien vind ik dat alleen maar omdat ik mezelf nou eenmaal meer kan identificeren met de voetbalsjacheraars die keihard moeten vechten voor elk puntje.

Net het echte leven

Wat wel de redenen van mijn voetbalfanatisme zijn: die heerlijke wedstrijdspanning én vooral alle drama en bijzaken die bij voetbal horen. Voetbal is in mijn ogen een uitvergroting van het echte leven. Het is een moderne arena waar zowel binnen als buiten het veld strijd geleverd wordt. Zo heb je spelers die eerst op een voetstuk geplaatst worden (Van der Vaart) om daar vervolgens keihard vanaf te vallen. Of er zijn juist spelers die zich naar boven terugvechten (Sneijder!!). De pijn en frustratie van die spelers, wie herkent zichzelf daar van tijd tot tijd niet een beetje in?

Minder gehoorzame zoons als Blind alias scholletje (geweldige suggestieve bijnaam!) mogen het voetbalveld ruimen

Ook heerlijk vind ik al dat politieke en/of financiële gekonkel rondom voetbal. Van de perikelen bij Ajax, om maar een voorbeeld te geven, kan ik overheerlijk smullen. Telkens als er iets gebeurt bij deze club, verschijnt Johan Cruijff weer als een duveltje uit een doosje ten tonele om de boel glad te strijken. Dat doet deze padre de Ajax familia door als een orakel in het openbaar enkele onverstaanbare…eh…onnavolgbare woorden te spreken. Vervolgens mogen zijn gehoorzame zoons (De Boer, Bergkamp) ook wat zeggen. Minder gehoorzame zoons als Blind alias scholletje (geweldige suggestieve bijnaam!) mogen het voetbalveld ruimen.

mod-2Van Balotelli tot Blatter

Maar ook op het internationale voetbalvlak gebeuren smakelijke zaken. Denk aan: de gespierde torso en fonkelende diamanten oorbellen van Ronaldo, de gekke streken van Balotelli, FIFA-baas Blatter en zijn corrupte praktijken, de trappen van Zlatan zowel tegen de bal als zijn medespelers en Shakira natuurlijk. Al dit drama komt vanaf vandaag samen in één dampende WK heksenketel van Braziliaanse voetbalgekte. Wie heeft daar geen zin in? En wie wordt daar niet een beetje bijgelovig van? De meeste voetballers en ik in elk geval wel. Daarom schrok ik zojuist ook heel erg toen ik mijn (Rene van der) Gijpvogel boven de tv ging ophangen. Zijn rechterbeen ontbreekt…

(advertenties)