(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dit weekend was de voorzitter van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod in Praag, voor de zevende editie van Cannafest. Honderden wietbedrijven, tienduizenden cannabis consumenten, drie dagen lang. ‘Misschien wel de interessantste van alle Europese cannabis beurzen’, meent Derrick Bergman.

De dag na mijn terugkeer uit Praag bezocht ik de presentatie van de biografie van Armand, geschreven door Marcel Groenewegen, bassist van The Kik. Onvermijdelijk dwaalden mijn gedachten af naar de Eindhovense troubadour toen ik aan mijn column begon. Een paar jaar schreef Armand voor de Highlife de rubriek ‘Uit mijn reisdagboek’; pareltjes van geschiedschrijving van onze cannabiscultuur en zijn eigen onnavolgbare leven. Als ode aan Manus schrijf ik deze column dus als reisdagboek.

cannafest_2016_prague_foto_derrick_bergman_0648

Donderdag 10 november

cannafest_2016_prague_foto_derrick_bergman_0373Hectisch vertrek uit Eindhoven; niet alleen moet de banner met de mozaïekfoto van Joep Oomen mee voor de Encod-stand op Cannafest, maar ook slaapzak, camera en bidbooks voor Cannabis Bevrijdingsdag 2017. Mijn vrouw brengt Mauro en mij naar Eindhoven airport, waar we stroopwafels, muntdrop en een chocoladeletter kopen voor onze gastheer in Tsjechië.

Hij heet Sean en is een Californiër die zijn hart aan Bohemia heeft verpand en al vijftien jaar even buiten Praag woont. Aanvankelijk werkte hij als journalist voor de Wallstreet Journal, nu voor Tilray en Leafly. We droppen onze tassen bij hem thuis, krijgen een rondleiding en roken onze eerste blow op Tsjechische bodem. Sean heeft een overdekte skate ramp in zijn tuin en vertelt honderduit over de streek, de Tsjechische geschiedenis en – vooral – het Tsjechische bier. Zijn conclusie: Budvar en Pilsner Urquell zijn de beste pilsener bieren ter wereld.

Per trein en metro naar Holesovice, het prachtige beursgebouw uit 1891 waar standhouders uit heel Europa druk zijn met opbouwen. We geven de Joep-banner af bij de Encod-kraam en begroeten de Tsjechische activisten die de stand gaan bemannen: Encod-lid Frantisek en een aantal dames van de Czech Psychedelic Society. Het is steenkoud in de aangebouwde alu-hal waar de stands van hennepbedrijven en NGO’s traditioneel staan. Als we verkleumd zijn gaan we eten in een restaurant tegenover het Park Hotel waar alle standhouders, sprekers en VIP’s overnachten. Je mag er binnen roken en de Philly Cheese Steak is fabelachtig, al helpt de zorgvuldig opgebouwde vreetkick mee.

cannafest_2016_prague_encod-stand_met_joep-banner_foto_derrick_bergman_0432

De Encod-stand met de mozaïek foto van de dit jaar overleden Joep Oomen…

Vrijdag 11 november

Omdat we tot een uur of 4.20 op zijn gebleven bereiken we de beurs pas rond twee uur. Eerst koffie en een jointje in de Business Lounge. Daarna het vaste patroon voor de komende drie dagen: rondje lopen, mensen spreken, foto’s maken, jointje roken, mensen spreken, rondje lopen enzovoort. Tussendoor bivakkeren in de Encod-stand, waar zoals altijd activisten uit heel Europa nieuws en ervaringen uitwisselen. Lang blijft onduidelijk of er genoeg kaarten zijn voor het VIP dinner. Voor Encod zijn er drie beschikbaar, maar er zijn zeker twee keer zoveel activisten…

Uiteindelijk weet Frantisek genoeg kaarten te fixen, zodat we met zijn allen kunnen aanschuiven in de enorme sporthal waar het diner voor alle standhouders plaatsvindt. Heerlijk Indiaas eten in overvloed, gratis bier en wijn en blowen geen probleem. De weemoedige Slavische live muziek kan Encod-bestuurslid Janko Bellin niet bekoren: ‘This music says: go home! It’s shit, last year much better!’ Sommige mensen zijn nooit tevreden.

Zaterdag 12 november

Opnieuw een korte beursdag, met tientallen gesprekken en veel Tsjechische buitenwiet. Het is zo druk dat je in de twee hallen nauwelijks vooruit komt. Onze gastheer Sean haalt de finale van de cannabis quiz, maar moet het afleggen tegen zijn Tsjechische tegenstrever. ’s Avonds naar de Harvest Party van tijdschrift Legalizace in club La Fabrika dat meteen het 40-jarige verjaardagsfeest is van hoofdredacteur Robert Veverka. Met een grote glimlach deelt hij topjes uit van de oogst van dit jaar. Het wordt weer onverantwoord laat.

cannafest_2016_prague_main_building_saturday_foto_derrick_bergman_0383

Het was druk op de zevende Cannafest, heel druk…

Zondag 13 november

cannafest_2016_prague_dinafem_stand_foto_derrick_bergman_0666De laatste beursdag vliegt voorbij, de vermoeidheid begint toe te slaan. Ik geef een interview over Encod aan YesWeSkunk.com, een nieuwskanaal van de Spaanse zadenbank Kannabia Seeds. Bij Annabis en Extravaganja koop ik hennep cosmetica voor mijn vrouw en tóch maar weer een cannabis T-shirt. Iets vroeger onder de wol.

Maandag 14 november

We hebben afgesproken met een vriend die in het Prague Hilton logeert, om de laatste uren voor onze retourvlucht de oude stad en het Mucha museum te bezoeken. Het is stralend weer: koud, maar zonnig. De stad ligt er schitterend bij. We lunchen in restaurant Lokal, waar uitsluitend lokale producten worden geserveerd. Dus geen Coca-Cola, maar wel Tsjechische limonades. En bier natuurlijk.

Mucha is de moeite waard en een must voor wie van art déco houdt. We halen onze bagage op bij het Hilton. In de taxi staat Pink Floyd op: ‘The Dark Side of The Moon’. Terwijl we voor de ingang van de Vaclav Havel Airport onze allerlaatste hasj oproken, bewonderen we de bloedrode supermaan…

cannafest_2016_prague_encod-bestuurslid_janko_bellin_en_dame_foto_derrick_bergman_0397

Až příště, Praha!

(advertenties)