(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In de kweektent van Bio Bertje gaat het voorspoedig. Nadat hij de planten vorige week diefde, zijn ze deze week flink gegroeid. Een van de Purps en een Strawberry Sour Diesel steken daardoor wat te ver boven het maaiveld. Om het bladerdek weer op gelijke hoogte te krijgen worden ze gesupercropt. Een mooie gelegenheid om deze handige techniek nog eens duidelijk uit te leggen. 

Hoi, lieve lezers!

Nadat ik mijn wietplanten in week #6 (na twee weken op 12/12) diefde, zijn ze in week #7 allemaal geweldig gegroeid. Ze beginnen nu ook al mooie witte kroontjes te ontwikkelen. Deze witte kroontjes zoals ik ze noem, zijn de beginnende buds of toppen van de planten.

De verschillende juweeltjes van wietsoorten hebben een mooie en gezonde groene kleur. Dat laat zien dat de Bio Nova voeding geweldig werkt. Op het moment zijn de twee SANlight EVO4-120 LED-lampen ook niet meer gedimd maar branden ze op 100%, dus op hun volle vermogen. Ze hangen daarbij op 30 cm afstand vanaf de toppen van de planten, en 75 cm uit elkaar. Ook zijn om 11 graden naar binnen gericht. Deze ophanging is de garantie voor de optimale belichting van het kweekoppervlak van 120 x 120 cm in mijn Homebox kweektent.

Supercroppen

Een van mijn Purps planten van BC Bud Depot, en de Strawberry Sour Diesel van DevilHarvestOriginal Seeds zijn zó ver uitgegroeid dat ik ze nu moet supercroppen.

Supercroppen is een techniek van Soma van Soma Seeds en werkt uitstekend om de hoogte van planten te corrigeren zonder dat je de hoofdtop hoeft af te knippen. Normaliter als een plant te hoog groeit (te ver naar de lampen toe, en groter dan de rest) ga je haar afsnijden. Dat heet toppen en betekent dat je de hoofdstam boven afsnijdt en daarmee de hoofdtop van de plant verliest. Om dit te voorkomen kan je de plant ook supercroppen en dat werkt als volgt.

Ik neem de hoofdstam op ca. 25 cm onder de top van de plant en vlak boven een vertakking of node, tussen mijn vingers en knijp hem hard in. Hard genoeg om te voelen dat de vezels binnen de stam kneuzen. Ik knijp met mijn vingers rondom de hele stam. Dit doe ik zodat alle vezels van binnen gekneusd zijn, maar zonder de bast aan de buitenkant verder te beschadigen, en zonder de stam helemaal af te breken.

Nu kan ik de stam heel makkelijk ombuigen waar ik hem ingedrukt heb, zonder dat die breekt. Ik buig de stam zo ver tot de top van de stam helemaal naar beneden wijst of minimaal 90 graden naar de zijkant. De kneuzing van de stam is binnen een paar dagen hersteld. Daarna wijst de hoofdtop weer bijna naar boven en kunnen de toppen daarop verder groeien. Tijdens het herstel zullen de zijtakken harder groeien en de hele plant wordt breeder in plaats van hoger. Daarmee hou je de hoogte onder controle zonder de toppen op de hoofdstam te verliezen. In de foto’s kan je duidelijk zien hoe ik deze twee planten op de hoofdstam gebogen heb.

Ik heb heel goede ervaringen met het supercroppen en kan dit aan iedere kweker aanbevelen als alternatief voor het toppen van de planten. Je gaat zeker meer oogsten op deze manier!

Tot volgende keer, jullie Bio Bertje!

(advertentie)