(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Met de planten uit Bio Bertjes schatkistje gaat het uitstekend! Zelfs zo goed dat het zijn kweektent een beetje overvol raakt. Hoogste tijd dus om de planten even te dieven, en als ze dan toch uit de tent zijn meteen maar even te ondersteunen. Zoals je van Bertje gewend bent legt hij stap voor stap uit waarom en hoe hij dat doet. 

Hoi, lieve lezers!

Ik wens jullie een gelukkig nieuwjaar en hoop dat jullie mooie feestdagen gehad hebben. Mijn genetische juweeltjes groeiden als gek in week 6, en zijn nu zo dichtbegroeid in mijn Homebox kweektent dat ik het niet langer kan negeren. Het is tijd om de planten uit te dunnen, in het engels noem je dit defoliation en in het Nederlands dieven.

Dieven

Dieven zorgt voor een betere luchtstroom door de planten en laat het licht dieper penetreren, zodat ook de lager groeiende buds voldoende licht krijgen.

Ik neem mijn planten één voor één uit de tent en snij de laagste 2 tot 4 zijtakken op de stam eraf. Meestal zijn de laagste zijtakken niet zo ver uitgelopen als de hogere takken, en krijgen ze later sowieso te weinig licht. Het is daarom beter om ze nu al weg te halen.

Verder snoei ik bijna alle grote schutbladeren van de plant af. Deze geven heel veel schaduw en voorkomen dat het licht tot de lagere takken kan komen. Daarom is het beter ook deze er nu al af te halen. De plant gaat nieuwe bladeren maken als herstel, maar deze zijn dan kleiner en geven minder schaduw. Op de foto’s kun je duidelijk het voor-en-daarna vergelijken.

Plantenhouder-ringen

Omdat ik de planten hiervoor toch even uit de tent haal, zal ik ze ook meteen ondersteunen. Ik weet dat ze later dikke buds krijgen en de takken dan zullen buigen en dan steun nodig hebben om niet te breken. Als je dit pas doet als de dikke buds daar al zijn, ga je heel veel trichomen verliezen door het beroeren en bewegen van de planten. Daarom kan je ze beter aan het begin van de bloei alvast ondersteunen. Ik doe dit met 3 bamboe-stokken en een plantenhouder-ring per pot. De ring is een verstelbare plastic ring, welke je in iedere tuinshop kan krijgen. De drie stokken komen rondom de plant in de aarde en de plantenhouder-ring wordt aan de stokken vastgemaakt, zodat alle zijtakken binnen de ring groeien. Zo kunnen de zijtakken later tegen de ring leunen en hebben ze voldoende steun.

Twee van The Purps planten van BC-Bud-Depot waren mannetjes en deze heb ik direct weggehaald en vernietigd. Op een van de vrije plekken heb ik ter vervanging een Blue Mint plant van Mountain High Seeds gedaan, deze plant is nu kleiner dan de rest van de planten. De tweede vrije plek blijft leeg; daarin leg ik gewoon een plastic schotel om het water af te dekken en te voorkomen dat er algen in mijn Autopot systeem beginnen te groeien.

Voeding & licht

Water geven middels het Flexitank reservoir werkt prachtig. Een keer in de week vul ik de tank met 100 liter water, en voeg de voeding van Bio Nova toe. Dat doe ik volgens hun Soil Cultivation Chart die je op hun website kunt vinden. Omdat mijn kraanwater al een heel hoge EC-waarde van 1,0 heeft, kan ik er maar beperkt voeding bijdoen zonder de planten te overvoeden. Daarom geef ik maar de helft van de door Bio Nova aanbevolen waardes.

Mijn babies gaan heerlijk op het licht van de twee EVO4-120 LED-lampen van SANlight. Ze ontwikkelen zich heel voorspoedig en worden gezond en sterk. Aan het begin van de bloeifase dim ik de lampen op 80%, zodat ze nog wat verder de hoogte in groeien. De LED’s hangen zoals aanbevolen op 30 cm afstand van de top van de planten.

Na het uitdunnen en steunen kunnen mijn babies nu rustig verder groeien en kunnen ze nog beter doorbloeien, omdat er nu meer licht bij de lagere delen van de planten komt.

Tot volgende keer, jullie Bio Bertje!

(advertentie)