(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nu de verschillende wietplanten van Bio Bertje een week op 12/12 staan, en daar een viertal planten uit regulier zaad tussen staan, is het tijd om op mannenjacht te gaan. Bertje legt uit hoe je een mannelijke van een vrouwelijke wietplant kunt onderscheiden, en waarom de mannen eigenlijk weg moeten. 

Hoi, lieve lezers!

Mijn 12 genetische juweeltjes groeien mooi verder in week 5, en hebben nu veel zijtakken en mooie grote bladeren. Ze vullen de hele oppervlakte van mijn Homebox groeitent, en hebben een mooie donkergroene kleur. De donkergroene kleur van de planten is een teken dat het goed gaat. Ze krijgen voldoende voeding en de fotosynthese verloopt voorspoedig.

De Bio Nova voeding werkt uitstekend, en met hulp van het ‘flexitank‘ reservoir van het Autopot-systeem, hoef ik maar één keer in de week nieuw water met voeding aan te maken. De 100 liter is voldoende om de planten een hele week te verzorgen. Ik volg nog steeds het ‘soil-cultivation‘ schema van de website van Bio Nova, maar gebruik maar de helft van de aangegeven hoeveelheid, omdat mijn kraanwater al een EC-waarde van 1,0 heeft.

De twee EVO4-120 LED-lampen van SANlight zijn nu gedimd op 60% en hangen op 70 cm afstand tot elkaar. Ze hangen onder een hoek van 11 graden naar binnen gericht en op een hoogte met 30 cm afstand boven de toppen van de planten. Op die manier valt het meeste licht op mijn groeioppervlakte van 120 x 120 cm.

Op mannenjacht

Omdat ik van de Purps van BC-Bud-Depot reguliere zaden gebruikt heb bij het ontkiemen, moet ik nu beginnen om regelmatig het geslacht van mijn planten te checken. Ik moet de mannetjes op tijd herkennen, en uit mijn tent halen en vernietigen. Dit is om te voorkomen dat ze hun stuifmeel loslaten en mijn vrouwelijke planten bevruchten, en er zaden beginnen te groeien in mijn buds.

Vrouwelijke voorbloei

Mannelijke voorbloei

Het geslacht van een cannabis plant herken je aan de knopjes die uit de vertakkingen van de plant groeien. Ik kijk op de stam van de plant, op het punt waaruit een zijtak groeit. Dit noem je een node, terwijl de stam tussen twee nodes een internode genoemd wordt. Ik noem het zelf de oksels van de plant; op deze plekken begint de groei van de vrouwelijke, en bij mannen de mannelijke bloemen van de planten.

Een vrouwelijke knop herken je aan de twee witte haartjes, die uit een kleine druppelvormige knop groeien  in de oksel van de plant (zie foto’s en video). Op het moment dat je ergens witte haartjes op je plant vindt, weet je zeker: dat is een vrouwelijke plant!

Een mannelijke knop herken je omdat deze aan een klein stammetje groeit, ook weer in de oksels van de plant. Ook is een mannelijk knopje veel ronder dan het druppelvormige vrouwelijke knopje, en wordt het dan ook vaker gewoon een bal genoemd. Daarnaast groeien er ook geen witte haartjes uit mannelijke knoppen, zoals bij een vrouwelijk knopje (zie foto’s en video).

Als de mannelijke knop zich verder ontwikkelt begint het balletje op de kleine stam te hangen. Vervolgens opent de knop en zie je 5 kleine ‘banaantjes’ verschijnen. Op deze banaantjes zit het stuifmeel, en zodra het knopje open is beginnen die meteen met bestuiven. Omdat een klein knopje duizenden stuifmeelkorrels bevat, en meteen en hele tent kan bevruchten, moet je zeker voorkomen dat een mannetje zover rijpt. Op het moment dat ik er zeker van ben dat ik een mannelijk knopje met een stammetje herken, snij ik deze plant direct af en verwijder hem uit de tent. Deze mannelijke plant wordt dan in een plastic zak in de vuilnis gegooid, zodat er zeker geen stuifmeel op mijn planten kan komen.

 

Van de 4 Purps planten uit regulier zaad, herken ik er twee als vrouwtjes en twee als mannetjes. De mannelijke planten snij ik meteen af en gooi ik weg. In de video kan je mooi zien hoe Purps #3 vrouwelijke haartjes heeft, en Purps #1 mannelijke knoppen met stuifmeel daarin.

Nu is het afwachten tot de eerste witte haartjes uitgroeien tot kleine witte kroontjes, en de bloei van mijn baby’s echt op gang komt.

Ik wens jullie allemaal een vrolijke kerst en heel fijne feestdagen!

Tot volgend keer, jullie Bio Bertje!

(advertentie)