(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
Plastic potten voor wietplanten

Nadat Bertje zijn zaadjes twee weken geleden in kleine potjes aarde plantte, is het nu tijd om ze te verpotten. Deze keer doet hij dat in het easy2grow systeem en laat hij je ook meteen zien hoe je het gemakkelijkste een plantje kunt verpotten. Daarna mogen zijn juweeltjes de kweektent in om te genieten van het licht van twee gloednieuwe EVO4 LED kweeklampen. 

Hoi, lieve lezers!

Mijn kleine zaailingen groeien prachtig onder de EVO4-120 LED-lamp van SANlight. Na 10 dagen verschijnen  de eerste witte wortels al uit de onderkant van de kleine potjes. Dat is het teken dat ze nu in grotere potten gezet moeten worden. Als je daar te lang mee wacht kunnen de wortels niet meer verder groeien, en stopt de plant ook boven de grond met groeien. Dat noem je in het engels root-bound en is slecht voor de ontwikkeling van de plant.

Ik gebruik voor de eerste keer het Autopot systeem Easy2Grow met 2 planten per schaal, en ben benieuwd hoe dat werkt. Het opzetten was heel makkelijk en de meegeleverde 15-literpotten heb ik gevuld met een laag van 2 tot 3 cm kleikorrels, de euro pebbles van Plagron, onderaan in iedere pot. De rest van de potten vul ik met Lightmix van Goldlabel. Daarna giet ik water met een pH-waarde van 6,0 in de potten tot de aarde goed vochtig maar niet te nat is.

Verpotten

In de aarde maak ik in het midden een gat die net zo groot is als de kleine potjes waarin mijn zaailingen zitten. Dit gat kan je met een kleine schep graven of met een handig trucje maken. Als je de kleine pot namelijk in de aarde in de grotere pot drukt, dan maak je een gat waarin de kluit van je zaailing precies past.

Direct nadat ik op deze manier het gat in de aarde heb gemaakt, neem ik de zaailing uit de kleine pot en zet ik de wortelkluit voorzichtig in het gat. Daarna druk ik de aarde aan alle kanten aan, zodat het kleine plantje stevig in de aarde staat, en geen kier tussen de wortels en de aarde in de grote pot is. Afsluitend geef ik nog een beetje water boven op de wortelkluit en de aarde in de grote pot. Nu kunnen de kleine planten rustig verder groeien in het systeem.

Tijd voor de kweektent

In mijn Homebox groeitent, de Ambient Q120, heb ik twee SANlight EVO4-120 LED-lampen opgehangen volgens de aanbevelingen van de producent. De lampen hangen 30 cm boven de planten, met een afstand van 70 cm tot elkaar. De twee lampen zijn beiden zijn onder een hoek van 11 graden naar binnen gericht. Dat kan heel makkelijk door het ophangen aan het juiste gaatje in het armatuur van de lamp. De 5 gaten vormen zo het door SANlight ontwikkelde easy tilt systeem. In mijn geval moet ik het eerste gat weg naast het middelste gat gebruiken, dan hangt de LED automatisch onder een hoek van 11 graden.

Omdat deze kleine planten nog niet zoveel licht nodig hebben, zijn de twee lampen gedimd op 40%. Dat heb ik met de magnetische dimmer gedaan die je afzonderlijk van de lamp kan kopen, en die aan de zijkant van de lamp aangesloten wordt. Je hebt voor iedere lamp een dimmer nodig, en kan de lamp daarmee tot 40, 60, 80 en 100% dimmen. Daarnaast kun je met de dimmers een zonsopgang simuleren als je dat wil.

De twee lampen heb ik op een timer aangesloten en staan nu nog op 18 uur licht (en 6 uur duister). Zo kunnen de planten rustig verder groeien terwijl de wortels de aarde in hun nieuwe potten vullen. Na 10 dagen schakel ik de timer om en geef dan 12/12 uur licht/donker om met de bloei te beginnen… Maar daar vertel ik jullie over twee weken meer over in mijn volgende artikel.

Tot volgende keer, jullie Bio Bertje

(advertentie)