(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In zijn laatste verslag beschreef Bio Bertje hoe hij zijn uitgekomen zaadjes met nauwkeurige precisie in de aarde plantte. Bij het opkomen blijken sommige zaailingen hun zaadhuls en -vlies helaas niet op eigen kracht af te schudden. Bertje helpt ze een handje, en laat met drie duidelijke video’s zien hoe je dat voorzichtig kunt doen en waarom het belangrijk is.

Hoi, lieve lezers!

Twee weken geleden liet ik je de ‘serious way’ zien om uitgekomen zaadjes in de aarde te planten. Normaliter komen al mijn zaadjes hierna binnen 24 tot 48 uur uit de aarde groeien. De meeste verliezen daarbij al vanzelf hun zaadhuls. Maar nadat de eerste zaailingen uit de aarde gekomen zijn, kan het zijn dat dit zaadhulsje nog steeds op het kopje van de zaailing zit, en de eerste ronde blaadjes omsluiten.

Deze eerste kleine ronde blaadjes van een zaailing noem je in het Engels cotyledons en in het Nederlands lobblaadjes. Deze blaadjes zijn de bescherming van de groeipunt van de plant en moeten zich kunnen openen, zodat de plant kan beginnen met de fotosynthese en dan verder kan groeien.

 

Zaadhuls en -vlies verwijderen

Als de zaadhuls ook na de tweede dag nog steeds op de plant zit, moet ze er heel voorzichtig afgehaald worden. Ik doe dit gewoon met mijn vingernagels, maar het kan ook met twee pincetten. Ik trek de twee helften van het hulsje voorzichtig uit elkaar en daarbij komen ze los van de plant. Dit moet gebeuren zonder de punt van de plant per ongeluk te beschadigen met je vingernagels. Het groeipuntje is heel teer dus je moet voorzichtig te werk gaan!

Aan de binnenkant van de zaadhuls zit een dun vliesje. Dit vliesje verzorgt de kleine zaailing bij het opkomen uit de aarde tot hij zelf kan groeien door middel van fotosynthese. Het vliesje is in het begin heel zacht en iets kleverig en blijft na het verwijderen van het zaadhulsje soms op de lobblaadjes achter. Dit kan gevaarlijk zijn voor de zaailing! Als het vliesje op de lobblaadjes blijft hangen gebeurt er niet veel, maar als het om de stam van de zaailing blijft zitten, dan MOET je het er direct afhalen!

Het vliesje droogt na een tijdje namelijk in en wordt dan taai. Wanneer de plant dan verder groeit dan knijpt het vliesje de stam af en sterft het plantje. Ze wordt als het ware gewurgd door het eigen zaadvliesje. Om dit te voorkomen moet het vlies zeker van de stam gehaald worden. Dat doe ik ook heel voorzichtig met mijn vingernagels. Ik hou het vliesje tussen twee nagels aan de ene kant van de stam vast, en trek dan heel voorzichtig aan de andere kant van de stam aan het huidje. Dan scheurt het uit elkaar en kan ik het eraf trekken zonder de stam van de zaailing te beschadigen.

Hou je stam droog!

Zonder het zaadhulsje en zaadvliesje kan de plant vervolgens rustig verder groeien onder mijn EVO4-120 LED kweeklamp van SANlight in Oostenrijk. De lamp hangt nog steeds op 50 cm afstand en is op 40% gedimd; dat is voldoende licht voor de kleine zaailingen op dit moment.

Als ik zie dat de aarde in de kleine potjes droog wordt, dan geef ik heel voorzichtig water met een beetje (0,5 ml/l) BN-Roots van Bio Nova. Ik giet dat in het geultje aan het rand van het potje, waarvan ik twee weken geleden in mijn verslag liet zien hoe ik dat maakte. Als het geultje volgelopen is stop ik en dan zuigt de rest van de aarde in het midden het water op, en is alle aarde in het potje weer vochtig genoeg. Zo voorkom ik dat ik de stam van de zaailing nat maak, en er dan misschien schimmel of rot ontstaat op de stam. Dat is een echt gevaar bij heel jonge planten en kun je makkelijk voorkomen door de stam droog te houden!

De zaailingen blijven nu maximal 10 tot 14 dagen in deze kleine potjes. Als ze groot genoeg zijn dan worden ze verpot en komen ze in het Autopot-systeem in mijn Homebox groeitent. Daarover bericht ik jullie de volgende keer, tot dan!

Jullie Bio Bertje!

(advertentie)