(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het belooft een mooie maar ook onvoorspelbare kweekronde te worden. Bio Bertje heeft namelijk twee splinternieuwe EVO SANlights en gebruikt deze keer ook een gloednieuw Autopot systeem om zijn planten te bewateren. Als klap op de vuurpijl gaat hij deze keer ook voor verschillende nieuwe wietzaden. 

Hoi, lieve lezers!

Het is zover… eindelijk heb ik mijn gloednieuwe LED-Lampen van SANlight gekregen. De nieuwe EVO4-120 lampen zien er geweldig uit, ze doen me bij het uitpakken een beetje denken aan een ruimteschip. De nieuwe lampen zijn nu IP65 gecertificeerd. Dat betekent dat ze watervast zijn, zodat eventueel sproeiwater geen probleem is (bijvoorbeeld als in een kas kweekt).

Nieuwe testkweek

De nieuwe SANlights hebben ook een verbeterde verdeling van het licht, zodat je ook in de hoeken van de tent nog steeds veel licht hebt. Het stroomverbruik is nu ook minder dan bij de Q-Series, maar de lampen produceren gewoon dezelfde lichtsterkte. Dit wil ik natuurlijk graag zelf ondervinden, en daarom begin ik meteen met een nieuwe testkweek.

Ik hang de twee EVO4-120 LED’s op in mijn Homebox Ambient Q120 groeitent, volgens de beschrijving van SANlight. Dit hebben ze mooi uitgevoerd op het grote informatieblad dat bijgeleverd is in de verpakking van de kweeklampen.

Daisy chain en dimmers

Voor een oppervlakte van 120×120 cm wordt aanbevolen om de lampen 70 cm uit elkaar (25 cm van de wanden) op te hangen, en om ze 11 graden naar binnen te draaien. Dit kan heel makkelijk met het ‘easy tilt systeem’ van de LED’s. In het armatuur van de EVO’s zitten 5 gaten om de lamp aan op te hangen. Afhankelijk van welk gat je kiest, hangt de lamp dan onder een hoek van 11 of 17 graden. Ook dat is mooi aangegeven in het instructieblad. In mijn geval hang ik de lampen niet aan het middelste gat maar eentje naar binnen op om een hoek van 11 graden te krijgen. Op de foto’s zie je nog beter wat ik precies bedoel.

Ik heb ervoor gekozen om de lampen te ‘daisy-chainen‘, oftewel aan elkaar te schakelen. Dat betekent dat je twee lampen middels een H-connector op één stroomkabel kan aansluiten. Ik heb ook meteen twee nieuwe Magnet-Dimmers voor de EVO4-120 gekocht, omdat ik al weet dat ik de lampen in de groei zal gaan dimmen.

Pot in auto potten

Omdat ik het zat ben om handmatig water te geven, ga ik dat deze keer via een flexi-tank reservoir van 100 liter en een systeem van Autopot potten verzorgen. Ik heb voor het Easy2Grow systeem gekozen. Daarbij heb je twee potten per waterschaal, wat verzorgd wordt via een slang vanuit het reservoir. In mijn Homebox tent van 120 cm heb ik ruimte voor 6 waterschalen en 12 planten.

Het Autopot systeem is heel makkelijk om op te zetten; de meegeleverde slangen worden op lengte gesneden en dan gewoon middels connectoren aan de hoofdslang vanuit het reservoir aangesloten. De slangen druk je op de connectoren, dat is meteen waterdicht zonder een klem of iets dergelijks. De flexi-tank zet ik op een kleine tafel, omdat de druk via de zwaartekracht werkt. Je hebt geen stroom nodig. Het water stroomt vanzelf als de planten het nodig hebben.

Met het systeem krijg je ook passende potten en twee velletjes per pot. Deze velletjes moeten onder de pot in de schaal (het vel met de koperkant) en ook onderaan in de pot (het vel zonder koperkant) gelegd worden. Dit voorkomt dat de wortels van de plant in de waterschaal kunnen groeien. Verder komt er een laag van 2 tot 3 cm met met kleikorrels, de euro pebbles van Plagron, onderaan in iedere pot. Dat verbetert de drainage en voorkomt ook dat de wortels in de waterschaal groeien.

Zaden uit Bertjes schatkistje

Iedere pot wordt dan opgevuld met light-mix aarde van Gold Label en daarin plant ik mijn 12 planten. Deze ronde wil ik verschillende soorten kweken, welke ik al goed ken of heel benieuwd naar ben. Stuk voor stuk zijn het ware schatten uit mijn verzameling van zaden, wat ik liefkozend mijn schatkistje noem.

Over de ontkieming van mijn zaden lees je in mijn volgende artikel meer. Ik zal wel alvast verklappen welke wietsoorten het gaan worden.

  • 1 Sneeze van mijn vrienden van CNNBS, geproduceerd door Seed Stockers
  • 1 Cheese en 1 Badazz-Cheese van Big Buddha Seeds
  • 4 The Purps van BC-Bud Depot
  • 2 White Delight en 1 Serious Happiness van Serious Seeds
  • 1 Strawberry Sour Diesel van Devil’s Harvest Original Seeds
  • 1 Big Candy van Mr. Hide Seeds

 

Tot volgende keer, jullie Bio Bertje!

(advertentie)