(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Bio Bertje kan kweken zeg! Het water loopt ons alleen al bij het zien van zijn toppen in de mond. Het zijn prachtige groene en bijna rode joekels van buds geworden. Bertje kan natuurlijk nauwelijks wachten om ze te proeven maar doet dat toch, voor het beste pijnstillende effect. Hoe dat zit hoor je van de kweekkunstenaar zelf.

Hoi, lieve lezers!

Het einde is in zicht! De 8 Banana Krumble planten (Banana Punch x OG-Kush van Green House Seeds) in 4 potten zijn 15 weken oud. Ze staan sinds 9 weken in bloei en zijn nu hard aan het afrijpen. Alle grote schutbladeren zijn nu helemaal geel en rood geworden en beginnen te verwelken en af te vallen. Dat is een teken dat een wietplant helemaal rijp is en de oogst eraan komt.

Trichomen kijken

De enige manier om zeker te weten of een wietplant echt rijp is, is door de trichomen onder een microscoop te bekijken. Je kunt in iedere growshop een kleine draagbare microscoop met een vergroting van 100x tot 150x kopen. Dat is genoeg om de buds op de levende planten te checken, zonder ze van de plant te hoeven halen om het te zien. Dat zou bijvoorbeeld wel nodig zijn als je ze onder een grote conventionele microscoop wil bekijken. Zelf hou ik altijd een van de hoofdtoppen voorzichtig vast, terwijl ik de trichomen goed bekijk met het kleine microscoopje in mijn andere hand.

Een trichoom ziet er door de microscoop gezien, uit als een kleine paddestoel. Het heeft een steeltje en daarop een rond kopje, een bolletje. In het ronde kopje zitten de cannabinoïden (THC, CBD etc.) waar wij als cannabisliefhebbers zo graag van genieten.

Als de plant net begint te bloeien zijn de kopjes van de trichomen eerst transparent; je kunt er bijna doorheen kijken. Later, als de plant rijp wordt, kleuren ze eerst wit en troebel (melkachtig), op dat moment heb je het maximum aan THC in de trichomen. Als je de planten nog verder laat bloeien kleurt het kopje van de trichoom amber of bruinig, en dat betekent dat de THC weer afbreekt en het effect van je wiet sterk slaapverwekkend wordt.

Het perfecte moment om te oogsten is voor mij persoonlijk wanneer het merendeel van de trichomen melkachtig wit zijn, en ongeveer een derde van de trichomen al amberkleurig is. Dat helpt het beste tegen mijn chronische rugpijn. Voor mensen die liever een sterker euforisch effect willen, is het beter om wat vroeger te oogsten. Wanneer alle trichomen melkachtig zijn en ze hun piek qua THC-gehalte hebben bereikt.

Dank buds!

Op de foto’s en in de video is duidelijk de mooie paarse verkleuring van mijn toppen te zien, net als de dikke laag trichomen. Het is een ware vreugde om it te zien en ik verheug me er al op om ze te mogen proeven. Alle hoofd- en zijtakken zijn compleet dichtgegroeid en hebben zich tot vette cola’s ontwikkeld. De topstructuur is heel hard en compact. In het engels noemen ze dat DANK BUDS! Precies zoals elke grower ze graag ziet!

Het aroma van de Banana Krumble is heerlijk zoet en fruitig en doet denken aan rijpe bananen en een vleugje kaneel. De geur in de tent is ontzettend sterk en penetrant! Iedere keer als ik de tent open doe komt me een ware ‘stankwolk‘ tegemoet. Je zal begrijpen dat ik de tent alleen open als het strikt noodzakelijk is!

Nog één weekje…

Mijn drie SANlight LED-lampen hangen nog steeds op 40 cm afstand boven de toppen van de planten. De twee Q4W-Gen.2 lampen aan de buitenkanten staan op vol vermogen. De Q3WL-Gen.2 in het midden staat op 80% van het vermogen. De reusachtige toppen laten zien dat de planten het spectrum en de lichtsterkte van de SANlights heerlijk vinden en goed kunnen verwerken.

Vanwege het gebruik van de BioTabs voeding hoef ik aan het einde van de bloei niet meer te spoelen. Ik geef sowieso al de hele tijd alleen kraanwater, dus het heeft geen zin om hiervan nog meer te geven in de laatste week. Nu is het nog een weekje wachten en dan kan ik oogsten…

Tot volgend keer, jullie Bio Bertje

(advertentie)