(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na zes weken groeien en 10 weken bloeien is het oogstfeest ook bij Bio Bertje aangebroken. De Banana Krumble planten worden een voor een geknipt en langzaam en in het donker gedroogd. En na nog eens twee weken rijpen in glazen weckpotten is het genieten geblazen. Niet alleen voor onze Bertje, maar ook voor jou want de toppen zien er al even lekker uit als ze smaken.

Hoi, lieve lezers!

Na 10 weken bloeien tel ik de zestiende week van deze kweekronde. De drie SANlight LED-lampen hangen nog altijd op 40 cm boven de toppen van mijn planten. De twee Q4W-Gen.2 lampen aan de zijkanten staan op 100% vermogen en de Q3WL-Gen.2 in het midden staat nog steeds gedimd op 80%.

De planten zijn nu eindelijk zover dat ik kan gaan oogsten. Zestien weken na het ontkiemen kan ik mijn acht Banana Krumble (van Green House Seeds) planten in vier potten omhalen. De wietplanten hebben 10 weken gebloeid en zijn nu helemaal rijp en klaar.

Het perfecte oogstmoment

Met een kleine microscoop kijk ik naar de kopjes van de trichomen. Een derde deel van de trichomen is nu amberkleurig en de rest is melkachtig wit. Dat is voor mij het perfecte moment om te oogsten, omdat de wiet nu een sterke medicinale werking heeft. De wat rijpere wiet werkt erg goed tegen mijn chronische rugpijn die ik heb dankzij een hernia. Ik word er ontspannen van en mijn verkrampte spieren komen los, en dat alles zonder beneveld te zijn. Ik kan met deze medicijnen nog steeds goed functioneren in mijn dagelijkse werk.

Alle reusachtige toppen op de hoofdtakken en ook de enorme buds op de zijtakken zitten vol met kristallen; het is prachtig om te zien. De rode en paarse verkleuring van de wiet is ongelooflijk mooi, en duidelijk te zien op de foto’s.

Wolk van bananen

Als je je afvraagt wat het Amerikaanse woord dank betekent, denk dan maar aan deze toppen want ze definiëren dat begrip perfect. Ze zijn keihard en dik-maar-compact geworden, en zitten zo boordevol trichomen dat ik iedere keer verbijsterd ben als ik even in mijn Homebox kweektent kijk.

Op het moment dat ik de rits open, komt een wolk van geur me tegemoet. Het ruikt overweldigend sterk en is oooh zooooo lekker! Het aroma van de oogstrijpe Banana Krumble  planten is heerlijk zoet en fruitig en ruikt naar rijpe bananen met een vleugje kaneel. Het water loopt in mijn mond zamen terwijl ik de planten oogst.

Oogsten en drogen

Om te oogsten neem ik iedere pot uit de tent en haal ik eerste alle bladeren die groter zijn dan mijn duimnagel eraf. Als tweede wordt iedere zijtak van de plant afgesneden en dan ondersteboven opgehangen aan het net in de leeg gehaalde kweektent. Ik heb de lampen en de ventilator verwijderd en heb alleen de afzuiger aan tijdens het drogen.

Nu kunnen de planten langzaam in het donker drogen gedurende 7 tot 10 dagen. Daarna neem ik een klein zijtakje en buig het om, om te controleren of de wiet droog genoeg is. Wanneer het takje duidelijk hoorbaar breekt is de plant voldoende droog om de toppen van de takken af te halen. Als het zijtakje ombuigt en niet breekt, dan is het nog te vochtig en moeten de planten nog verder drogen.

Na 9 dagen is het zover in mijn tent, de zijtak breekt met een mooie hoorbare ‘knak!’, en ik kan de toppen afknippen en in weckpotten doen om te laten rijpen. Ik doe altijd een pakje Boveda bij de wiet. Deze reguleert de luchtvochtigheid op 58% of 62% (afhankelijk van het pakje, wat je liever wilt) en dan is de wiet perfect om te roken. In de eerste twee weken open ik de glazen pot nog een kwartiertje per dag om overtollig vocht eruit te laten. Dat noem je in het engels curen, en geeft de wiet een betere smaak en maakt het milder om te roken.

450 gram Banana Krumble

De acht Banana Krumble planten leveren in totaal 450 gram gedroogde buds op, die prachtig glinsteren in het licht… De kristallen zien eruit als een dikke laag die schittert in het licht. Geweldig!

Als ik de dim-levels van de drie SANlight LEDs meerekent, dan hadden mijn lampen een gemiddeld verbruik van 332,25 Watt over de 16 weken van de kweek. Daarmee kom ik op een fantastisch resultaat van 1,35 gram per Watt, en dat is veel beter als vroeger onder HPS kweeklampen!

Ik ben supertevreden met deze medicinale kweek van Banana Krumble onder mijn SANlight Q-series Generation 2 LED-lampen. En ook over de BioTabs voeding in aarde. Zowel de uitstekende kwaliteit van de wiet als de goede opbrengst zijn super! De oogst zou misschien zelfs nog beter zijn als iedere plant zijn eigen pot had gehad.

Ik kan in ieder geval heerlijk gaan genieten van mijn oogst, en heb weer voldoende medicijn tot de volgende ronde klaar is…

Tot volgende keer, jullie Bio Bertje!

(advertentie)