(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Twee weken geleden maakte Bio Bertje ons alvast lekker met een preview van zijn nieuwe kweek, en zijn splinternieuwe EVO4 SANlights. De zaden van verschillende wietsoorten uit zijn schatkistje liet hij vorige week ontkiemen. Deze keer gaat het kweken echt beginnen, en worden de uitgekomen zaden geplant. Lees vooral mee want Bertje geeft een paar serieus goede tips bij het planten.

Hoi, lieve lezers!

Zoals je misschien nog weet heb ik de zaden voor deze kweekronde vorige week laten kiemen, ze waren toen alleen nog niet uitgekomen maar inmiddels wel. Ik had ze hangend in ziplock diepvrieszakjes tussen nat keukenpapier gedaan. Toen de witte wortels uitkwamen en ze tussen de 1 tot 2 cm waren, konden ze in een klein potje met aarde gezet worden.

Serious’ way of planten

Door deze Serious‘ way of germinating seeds’ te gebruiken hebben al mijn zaden nu een wortel die recht uit het zaadje gegroeid is. Dat maakt ze daardoor heel makkelijk te planten. Ik zal de methode uitleggen maar heb het ook voor je gefilmd, zodat je het live kunt zien. Na de uitleg volgt de video dus scrol gelijk verder als je het meteen wil bekijken.

Ik vul de kleine potjes eerst met lightmix aarde en giet voorzichtig wat water in iedere pot zodat de aarde goed vochtig is, maar niet nat. Dan maak ik met mijn pink (met handschoenen aan!) een gaatje in de aarde in het midden van ieder potje.

Met een pincet leg ik steeds een zaadje aan de zijkant van het gemaakte gaatje, met de witte wortel naar beneden gericht, en de zaadjes zelf precies op de rand van het kuiltje. Dan druk ik de aarde van de andere kant van het kuiltje voorzichtig naar het zaadje toe. Zodat de wortel goed omsloten is met aarde en alleen nog de bovenkant van het zaadje te zien is.

De meeste kwekers zetten het zaadje te diep in de aarde (soms 1-2 cm) en dit is slecht! Het kost alleen maar tijd en veel kracht voor het zaadje om boven de grond uit te komen. In dit stadium van de zaailing is de kans op uitdroging van de aarde heel groot en dan sterft het zaadje meteen af. Daarom is het beter om een voorgekiemd zaadje heel ondiep in de aarde te zetten. Direct aan de oppervlakte van de aarde met de bovenkant van het zaadje zelf nog zichtbaar. Dan kan het kleine plantje direct met groeien beginnen en dan heb je al na 24 uur de eerste kleine zaailingen in de potjes.

Als afsluiting maak ik na het planten in ieder potje nog een ringvormige kuil in de aarde direct aan het rand van het kleine potje. Daarvoor druk ik de aarde rondom gewoon iets aan zodat het wat dieper ligt en het zaadje als het ware op een soort mini-heuveltje ligt. Deze ring is een soort afwateringsringetje en voorkomt bij het water geven dat het kleine zaadje uit de aarde gespoeld wordt. Als ik de aarde in de kleine potjes moet gieten, dan doe ik dat altijd in deze ring en nooit op het zaadje zelf!

Plantendieet

Als voeding ga ik deze keer Bio Nova uit Nederland gebruiken. Deze is heel geschikt voor verzorging via een reservoir omdat ze zo puur en zuiver is en daarmee mijn slangen niet verstopt. Ik heb voor de Soil Cultivation van Bio Nova gekozen.

Dat betekent dat ik de aanbevolen samenstelling van acht van hun producten gebruik voor deze kweek. De basisvoeding is de Soil Supermix, de PK-booster voor de bloei is de PK 13-14, de suikers voor de bloei komen van Vitasol, de wortelstimulator is ROOTS en de enzymen zijn BN-ZYM. Verder heb je nog X-CEL, Silution en The Missing Link als additieven voor een betere groei. Dit alles ga ik volgens het voedingsschema van Bio Nova gebruiken, welke ik op hun website gedownload heb (link).

Nadat het zaadje ingeplant is en ik mijn drainage kuil gemaakt heb, giet ik heel voorzichtig wat water met Bio Nova Roots (0,5 ml op 1 liter water) in het kuiltje rond het zaadje. De Roots is een wortelstimulator, het bevordert de wortelgroei en helpt de zaailing enorm bij het opkomen.

Opgroeien onder de EVO4-120

Nu komen de zaden onder een van mijn EVO4-120 LED lampen van SANlight in Oostenrijk. Aan het begin is één lamp meer dan voldoende. Ik dim de lamp zelfs naar 40% met de magnetische dimmer, en hang de lamp voorlopig op ongeveer 40 to 50 cm afstand boven de potten. Eigenlijk leg ik de lamp met de rand op twee kleine stoeltjes tot ze de kweektent in kunnen. Daarmee krijgen de zaailingen voldoende licht om mooi op te komen, maar zonder te ‘spargelen’. Dat is een grappig Duits woord voor strekken en komt van asperge.

De volgende dag (na 24 uur in de aarde!) komen de eerste zaailingen op en zijn ze 1 tot 1,5 cm boven de aarde gegroeid. Meestal hebben ze het zaadhulsje nog op hun koppies maar deze vallen later vanzelf af. Soms moet je ze daarbij helpen maar dat moet je wel heel voorzichtig doen. Hoe je dit doet en op waarop je dan moet letten vertel ik jullie in het volgende artikel.

Tot volgende keer, jullie Bio Bertje!

(advertentie)