(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Twee weken geleden heb je de veelbelovende nieuwe kweekspullen van Bio Bertje gezien, maar deze keer gaat het avontuur echt beginnen. Bertje legt uit welke wietsoorten hij gekozen heeft, en waarom, en gaat daarna meteen over tot het ontkiemen. En dat doet hij natuurlijk op de Serious’ way of germinating (video)…

Hoi, lieve lezers!

De laatste keer heb ik jullie over mijn nieuwe setup verteld. Deze week wil ik nader in gaan op de genetica en daarna begint het nieuwe avontuur echt, want dan ga ik mijn genetische schatten ontkiemen. Maar eerst nemen we zogezegd even een duik in mijn schatkistje, want het is een mooie line-up al zeg ik het zelf.

Sneeze & The Purps

Op aanbeveling van mijn vrienden van CNNBS heb ik gekozen voor de Sneeze. Deze special-edition is een kruising van twee klassieke soorten: Amnesia en White Widow en wordt geproduceerd door Seed Stockers. Omdat ik zowel de Amnesia als ook de White Widow goed ken en beide soorten heel veel trichomen hebben, ben ik heel benieuwd hoe deze kruising het doet.

Verder heb ik voor The Purps van BC Bud Depot gekozen, omdat ik met deze paarse soort in 2009 een derde plek in de sativa categorie van de High Times Cannabis Cup gehaald heb. Deze soort heb ik in het verleden heel vaak gekweekt en ken ik ook heel goed. Ik hoop dat bij de 4 reguliere zaden die ik ontkiem ook de echt het paarse fenotype zit. Deze is raar en meestal zijn de planten maar half paars maar dat doet niets af aan het heerlijke aroma en de smaak van deze soort. Het is een zoet aroma met een smaak van druiven en candy.

Nieuw: White Delight

Serious Seeds heeft een nieuwe promo-soort, de White Delight, een kruising tussen Mimosa en OG Kush. Ik ben heel benieuwd naar deze soort. De strain heeft een redelijk korte bloeitijd van 8-9 weken en ga ik voor de eerste keer testen. Daarnaast kies ik ook een klassieke soort van Serious, de Serious Happiness. Deze kruising tussen Warlock en AK-47 is fantastisch! Ze heeft heel veel kristallen en is makkelijk te groeien. Het aroma is zoet en kan soms naar bessen ruiken, verrukkelijk!

Cheese & Badazz Cheese

Big Buddha Seeds heeft met hun Cheese de High Times Cannabis Cup 2006 in de indica categorie gewonnen en daarna is Cheese tot en klassieker uitgegroeid. Omdat ik nog originele zaden van 2006 had, welke ik direct op de Cannabis Cup van Milo (de eigenaar van Big Buddha Seeds) gekregen had, moest ik deze ook proberen te ontkiemen. Verder heeft Milo mij vorig jaar zaden van een nieuwe kruising gegeven van de Badazz Cheese. Dat is een kruising van hun originele Cheese met de Badazz Kush van Ripper Seeds en heeft ongelooflijk veel trichomen! Deze soort heb ik al een keer gegroeid en moest ik gewoon nog eens doen!

Strawberry Sour Diesel & Big Candy

Een goede vriend van mij had veel succes met de Strawberry Sour Diesel van DEVIL HARVEST ORIGINAL (niet te verwisselen met Devils Harvest Seeds, dat is een afsplitsing) en de Big Candy van Mr. Hide Seeds. Vanwege zijn aanbeveling ga ik deze twee soorten ook voor de eerste keer testen.

Seriously ontkiemen

Alle planten worden uit zaad gegroeid en daarom moet ik deze eerst ontkiemen. Dat doe ik volgens de Serious’ way of germinating seeds, aanbevolen door Serious Seeds. Daarvoor heb ik gedestilleerd water nodig, handschoenen, keukenpapier, een pincet en een plastic zakje met rits of gripsluiting. Ik leg het hele proces hieronder uit, maar heb voor de duidelijkheid ook een video gemaakt.

Ten eerste doe ik de handschoenen aan omdat ik voorkomen wil dat bacteriën van mijn handen op de zaden komen. Dan giet ik gedestilleerd water in een schaal en maak een vel keukenpapier daarin nat. Dan knijp ik het overtollige water met mijn vingers uit, zodat ik een goed vochtig keukenpapier heb. Dit vouw ik doormidden en leg het vlak op een bord. Dan neem ik met de pincet de zaden en plaats hun een voor een met een afstand van ruim twee centimeter ertussen, op een helft van het vochtige keukenpapier.

Om een mooie rechte wortel te krijgen moeten alle zaden in dezelfde positie liggen. De wortel groeit altijd uit de puntige kant van het zaadje, en niet uit de ronde kant (dat noemen we de ‘ASS’ van het zaadje). Daarom leg ik alle zaden met de punt in dezelfde richting op het keukenpapier, en onthou waar deze puntjes naartoe wijzen. Dan vouw ik voorzichtig de vrije helft van het keukenpapier over de kant met de zaden en druk het voorzichtig aan zodat alle luchtblaasjes eruit zijn en de zaden goed omsloten zijn.

Nu komt het vel ter grootte van een kwart van het keukenpapier in het plastic zakje met rits. Ik schuif het voorzichtig zo in het zakje dat de punten van de zaden naar beneden wijzen als je het zakje ophangt. Dan sluit ik de rits en plak ik het zakje aan de binnenkant van een deur van een kast die ik bijna nooit open doe. De zaden moeten in het donker ontkiemen!

Omdat het zakje hangt en nu de zaden in het papier met de punt naar beneden kijken, groeien alle wortels recht uit de zaden naar beneden. Daarmee kan je de zaden veel makkelijker inplanten in tegenstelling tot zaden die op een plaat liggen bij het  ontkiemen. Daar heb je altijd een wortel die in het rond groeit, en weet je nooit hoe je het zaadje het beste in de aarde kunt plaatsen.

Na 24 tot 48 uur in het zakje check ik de zaden. Ik neem een zaklamp en hou deze tegen het plastiek zakje waar een zaadje is en kijk aan de andere kant. Nu zie ik heel mooi de contour van het zaadje doorschijnen en kan ik zien of er al een wortel is uitgegroeid, zonder dat ik het zakje en het keukenpapier open hoef te doen. Na 3 dagen zijn bijna alle zaden uitgekomen, en hebben de meesten al een witte wortel van 1 cm lengte. Nu is het tijd om hun in potjes met aarde te doen. Maar daarover vertel ik jullie pas in het volgende artikel.

Tot volgende keer, jullie Bio Bertje!

(advertentie)