(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Je hoort het best vaak; de wiet op de zwarte markt zou een stuk potenter zijn dan zijn legale evenknie. Reden – naast de prijs natuurlijk – om dan maar illegaal te blijven kopen? Nou, uit deze Canadese studie blijkt dat het allemaal wel meevalt met die vermeende krachtsverschillen tussen wit en zwart. Om nog maar te zwijgen over vervuiling met pesticiden en dergelijke, iets wat je uitsluitend op de illegale cannabismarkt tegenkomt!

Legaal vs illegaal in Canada

Deze maand is het alweer drie jaar geleden dat recreatieve cannabis in één klap in heel Canada gelegaliseerd werd – medicinale wiet was er al veel eerder vrijgegeven. Omdat legalisering natuurlijk niet betekent dat de zwarte markt, groot geworden dankzij de war on drugs, ineens ophoudt te bestaan, kunnen we eindelijk echt vergelijkend warenonderzoek doen.

Volgens onderzoeker Botelho wordt de THC-potentie van illegale wiet stevig overdreven…

In dit geval komt het onderzoek uit de koker van de New Brunswick Research and Productivity Council. Hun bevindingen zijn onder de welluidende titel ‘Analysis of Illicit and Legal Cannabis Products for a Suite of Chemical and Microbial Contaminants‘ begin oktober openbaar gemaakt.

De belangrijkste conclusie die chief officer of science Diane Botelho en haar team trekken uit het vergelijken van illegale en legale cannabis, is dat de forse THC-claims die aan illegale producten hangen ‘significant minder accuraat’ zijn. Ofwel; zwarte wiet is zo sterk nog niet!

Is zwarte wiet echt beter, of toch juist niet?

Terwijl de hele studie toch was opgezet om te achterhalen of het klopt wat de volksmond zegt, namelijk dat de illegale wiet ‘beter’ is dan het aanbod in legale outlets. “Onze wetenschappers zijn al enige jaren nieuwsgierig naar de vraag of illegale cannabisproducten vergelijkbaar zijn met legale cannabisproducten ten aanzien van gezondheid en veiligheid, evenals de potentie-claims”, verklaart Botelho.

Eerst maar eens kijken naar de ontwikkeling van de verschillende marktaandelen voor legale en illegale wiet, handig samengevat in onderstaande grafiek:

Uit analyse van de illegale samples bleek al snel dat hun potentie ‘well below’ het geclaimde THC-percentage lag. De aangegeven power van legale producten daarentegen bleek – gelukkig maar, anders zou het ook nergens op slaan – ‘relatief accuraat’, aldus de onderzoekers.

Voor wiettoppen bleek het daadwerkelijke THC-gehalte gemiddeld tussen de 13 en 22 procent te liggen, terwijl het werd aangeprezen in advertenties met THC-percentages tussen de 30 en 32.

In onderstaande tabel zie je exact de gemeten verschillen tussen legale en illegale toppen in Canada:

Legale THC-limiet bij edibles slaat de plank mis

Botelho zegt dat de verschillen reden zijn om zich bezorgd te maken over consumenten die controle willen hebben over hun dosering. “Gebruikers die de optimale dosering willen vaststellen op basis van de gegevens op het etiket m.b.t. hoeveel THC of CBD erin zit, slaan de plank mis bij producten aan de illegale aanbodzijde vanwege valse claims.”

Ook bij edibles bleek het in de praktijk tegen te vallen met de THC op de zwarte markt; ook hier was er sprake van een ‘much lower potency rate than what was claimed’. Zo blijken koekjes en chocoladerepen minder dan de helft van de geadverteerde THC te bevatten!

Echter; over het algemeen zijn de illegale edibles nog altijd sterker dan hun legale broertjes en zussen in de schappen van de dispensaries. ‘De huidige regulering dicteert dat een product niet meer dan 10 mg THC mag bevatten, terwijl sommige illegale producten meer dan 100 mg THC bevatten’, schrijven de onderzoekers. “Ik denk dat de 10 mg limiet iets is wat mensen richting de zwarte markt drijft, en die grens is wellicht voer voor discussie”, denkt Botelho.

Vervuiling met bacteriën, pesticiden en metalen alleen bij illegale aanbod vastgesteld

De Canadese studie keek ook naar vervuiling. Niet verrassend natuurlijk dat er vooral bij zwarte markt cannabis sprake is van vervuiling met bacteriën/micro-organismen en pesticiden. ‘Deze chemicaliën waren verwaarloosbaar of helmaal niet aanwezig in alle legale producten’, aldus het onderzoek. Dat laatste is niet vreemd, want het gebruik van bijvoorbeeld pesticiden door gelicenseerde cannabisproducten is simpelweg verboden, en er wordt stevig op gecontroleerd door de overheid ook.

Vervuiling in het illegale aanbod kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van consumenten, laat staan als je wiet voor medicinale doeleinden gebruikt. Zo kan de aanwezigheid van schadelijke metalen leiden tot neurologische symptomen die voor een arts bovendien moeilijk te diagnosticeren zijn. Ook voor jongeren, bij wie het brein nog in ontwikkeling is, zijn. giftige chemicaliën in illegale wiet reden tot bezorgdheid.

Deskundigen in Canada raden legale producenten aan om concurrerend te zijn met hun prijs om het gevecht om marktaandeel met illegale aanbieders niet te verliezen. Ook moeten ze werken aan de ‘branding’ (merklading) van hun producten om ze aantrekkelijker te maken voor consumenten, zodat deze voortaan makkelijker een legaal product kopen dan het illegale product op de zwarte markt dat ze gewend waren…

[openingsbeeld: FrankHH/Shutterstock]
(advertenties)