(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Publicist Jan Kuitenbrouwer bedacht de ‘NRC Oudejaarsopruiming’. Hij maakt een lijst van zaken, personen en uitdrukkingen die we wat hem betreft achter moeten laten in het oude jaar en een lijst met wat we meenemen naar het nieuwe jaar. VOC-voorzitter Derrick Bergman doet dit dunnetjes over maar dan natuurlijk voor cannabis in 2016/2017!

Dit laten we achter in

 

Nitwit coffeeshop personeel

Coffeeshop personeel dat zegt: ‘Weet ik veel wat de beste sativa is, ik gebruik zelf geen cannabis.’
Er bestaan tegenwoordig diverse cursussen voor coffeeshoppersoneel, dus het is makkelijk voor ondernemers om het kennisniveau op te krikken. En een vegetariër laat je geen vlees verkopen.

Cannabis energy drinks

Als in je product vrijwel niets zit dat afkomstig is van de cannabisplant, dan moet je niet het woord cannabis in je merknaam gebruiken. Zo zit in een blikje Cannabis Energy Drink niet meer dan 0,05 gram ‘hennepzaad extract’.

Madeleine van Toorenburg

Wie dacht dat we met Cisca Joldersma het dieptepunt hadden bereikt qua drugswoordvoerders van het CDA in de Tweede Kamer zat er naast. En waar Joldersma in elk geval de moed had om deel te nemen aan het VOC Cannabis Tribunaal, heeft Van Toorenburg -als een van de weinige politici- het VOC geblockt op Twitter. Laat haar in Godsnaam weer ergens gevangenisdirecteur worden.

Giel Beelen

Ruim vier ton verdienen en dan nog betaald bijklussen, terwijl je ondanks herhaalde verzoeken te belazerd bent om ooit iets te doen op of voor Cannabis Bevrijdingsdag: houdoe, Giel!

Marihuana en marijuana

Ze zijn er nog steeds: Nederlandse journalisten die het over marihuana hebben als ze wiet of cannabis bedoelen. Marijuana, met een -h of met een -j, is een propagandaterm uit het Reefer Madness tijdperk in Amerika in de vorige eeuw. Het was Harry J. Anslinger zelf die bedacht dat de obscure term Maria Juana die sommige Mexicanen gebruikten voor cannabis, perfect geschikt was voor zijn angstcampagne over de ‘devil weed’. Weg er mee dus. Ook de website marijuana.com (eigendom van WeedMaps) moet gewoon cannabis.com worden.

Ard van der Steur

Mister Sorry kon het niet slechter doen dan zijn voorganger, maar goed deed hij het niet. Wegwezen uit het landsbestuur en lekker burgemeester van Teylingen worden.

Green Crack en andere domme wietnamen

Zoals wietsoorten die naar wapens worden vernoemd en namen als Train Wreck, Memory Loss en China White (bekende term voor heroïne). Stop met die onzin.

Dit nemen we mee naar 2017

De Canadese Cannabis Task Force

In Canada hebben ze geen Task Forces om op plantjes te jagen zoals hier, maar een Task Force on Cannabis Legalization and Regulation. Eerder deze maand verscheen hun 112 pagina’s tellende adviesrapport, met tachtig aanbevelingen aan de regering. In Nederland hadden we natuurlijk al lang zo’n commissie moeten hebben; laten we hopen dat het erin 2017 van komt.

De Homegrown Cup

De tweede editie van de Homegrown Cup, op 17 december, was in alle opzichten een succes en een fraai voorbeeld van grass roots cannabis cultuur. Niet van bovenaf, maar van onderop. En het opnemen van een Bedrocan soort (Cannabis Flos) in de Indoor categorie was een meesterzet. Het resultaat, de twintigste plaats van 27 inzendingen, is feitelijk wereldnieuws. Bedrocan exporteert immers naar verschillende Europese landen. Ik heb nu al zin in de Homegrown Cup 2017…

De website reguleren.com

Naast de Grass Poll ging in 2016 ook de website www.reguleren.com van start, een initiatief van het VOC in samenwerking met stichting Legalize! en De Correspondent. Duizenden mensen hebben de test al gedaan en in het nieuwe jaar wordt de site uitgebreid met meer modellen. Nu regulering eraan komt is het belangrijker dan ooit dat heel cannabisland zich informeert, zich laat horen en op 15 maart gaat stemmen op een cannabisvriendelijke partij.

Dabben moet zeker mee naar 2017…

Dabben

Tijdens de Homegrown Cup werd duidelijk dat er in ons land uitstekende concentraten worden geproduceerd. Toch is dabbing nog een vrijwel volledig ondergronds fenomeen in Nederland, vooral omdat vrijwel geen coffeeshop wax, shatter, BHO of andere concentraten verkoopt. Vanuit gezondheidsperspectief is er veel voor dabs te zeggen: een zuiverder en puurder product bestaat niet en je gebruikt helemaal geen tabak. Het wordt interessant om te zien of dabben in 2017 doorbreekt of ondergronds blijft.

Moedige activisten

‘If you are succeeding in the cannabis industry, you should thank an activist’, aldus een tweet van Green Flower Media. Dat geldt niet alleen in de VS, maar overal ter wereld. In 2016 verloren we Joep Oomen, de meest inspirerende activist die ik ooit heb ontmoet. Maar het vuur is doorgegeven en het werk wordt voortgezet. Of het nou Rosaria Ricci is, die in Amsterdam gestaag verder werkt aan Cannabis Social Club Tree of Life. Of Rinus Beintema die vanuit Friesland met een heel eigen strategie strijdt tegen het cannabisverbod. Of Marian en Serge die in Tilburg een doorbraak bereikten voor medicinale thuistelers. Of Doede de Jong, die het stokje van Joep heeft overgenomen als VOC vergadervoorzitter en onvermoeibaar blijft schrijven en strijden voor bevrijding van de plant.

RollingStoned

Dit is mijn 145e column voor RollingStoned en ik ben nog lang niet uitgeschreven. Rolling Stoned blijft groeien, zowel in bereik als in kwaliteit en diversiteit. Zeker nu de Nederlandse Soft Secrets is  opgedoekt en de Highlife nog maar zes keer per jaar verschijnt is Rolling Stoned van groot belang voor onze cannabiscultuur. Op naar 2017 dus en de beste wensen voor alle lezers. Keep growing!

[openingsfoto: Aleynikov Pavel/Shutterstock, illustratie 2016: MANSILIYA YURY/Shutterstock, foto superjoint: badahos / Shutterstock.com]
Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)