(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Leuk dat je weer meeleest met de jeugdserie die niets te raden overlaat over je allereerste wietplantje. Buiten een wietplantje kweken leert je hoe de natuur werkt, en geeft je de verantwoordelijkheid over een  levend wezen. En uiteindelijk hebben je ouders er ook nog wat aan, zeker na een goed gelukte bloeifase.

Dit is alweer het zesde en voorlaatste hoofdstuk van ‘Mijn eerste wietplantje’. Als je alle delen van deze serie tot nu toe goed hebt gevolgd, dan kán het bijna niet mislukken. Maar geen nood als je een lesje gemist hebt; je kunt ze op ieder moment nog eens rustig teruglezen. Dit hebben we tot nu toe allemaal besproken, klik op de links om de lessen nog eens te lezen.

Wiet bloemetjes zien eruit als harige groene bolletjes. Foto: Borys Vasylenko, Shutterstock

  1. Mijn eerste wietplantje, deel 1 – Wietzaadjes
  2. Mijn eerste wietplantje, deel 2 – Ontkiemen
  3. Mijn eerste wietplantje, deel 3 – Verpotten
  4. Mijn eerste wietplantje, deel 4 – De groeifase
  5. Mijn eerste wietplantje, deel 5 – Training en bescherming

De bloeifase

Wietplantjes zijn éénjarige plantjes. Zoals je in deel 4 over de groeifase geleerd hebt, betekent dat dat wietplantjes in één seizoen (van het voorjaar tot aan het begin van het najaar) ontkiemen, groeien, bloeien en dan doodgaan. In de bloeifase gaan mannelijke wietplantjes en vrouwelijke wietplantjes bloeien. De mannelijke wietplantjes produceren dan stuifmeel waarmee ze de vrouwelijke wietplantjes bevruchten, zodat die zaadjes krijgen. Uit de zaadjes komen dan weer nieuwe wietplantjes. Mooi hè, het is de cirkel van het plantenleven.

Onze wietplantjes zijn echter gefeminiseerd, zodat er geen mannelijke wietplantjes komen. Onze wietplantjes zullen ook geen zaadjes produceren maar wiet, en dat bestaat uit de vrouwelijke bloemetjes van de wietplant. Deze bloemetjes groeien tijdens de bloeifase aan wietplantjes.

Het begin van de bloeifase

Wanneer je voor een autoflower wietzaadje hebt gekozen (zie Mijn eerste wietplantje deel 1), begint de bloeifase al een paar weken na het ontkiemen. Heb je geen autoflower wietzaadje maar een gefeminiseerd wietzaadje gekocht, dan begint de bloeifase pas tegen de herfst, wanneer de dagen korter worden.

Bescherm topjes tegen de regen, anders kunnen ze gaan schimmelen. Foto: Lifestyle discover, Shutterstock.

Dit komt omdat wietplantjes in de natuur hun zaadjes gemaakt moeten hebben, voordat het weer winter wordt. Wanneer het in augustus steeds minder lang licht is buiten, is dat voor jouw wietplantje het teken om te gaan bloeien. In het begin moet je heel goed kijken om de eerste bloeihaartjes te kunnen zien, maar binnen een paar weken zit je wietplantje er vol mee.

Aan de uiteindes van de takken zie je een soort harige bolletjes ontstaan. Dat worden topjes genoemd, ze worden steeds wat groter en steeds dikker. Dit is de wiet van jouw eerste wietplantje.

De groeifase voorbij

Wanneer je wietplantje eenmaal van die harige bolletjes heeft, merk je dat het niet meer veel groter wordt. De groeifase is nu echt voorbij! Om mooie bloemetjes te maken heeft je wietplantje nu andere voedingsstoffen nodig. De meeste van deze voedingsstoffen zitten al in de aarde, maar je kunt je wietplantje helpen door haar nu wat extra bloeivoeding te geven. Beendermeel uit het tuincentrum bevat de juiste voeding voor bloeiende wietplantjes.

Beendermeel uit het tuincentrum bevat goede voedingsstoffen voor bloeiende wietplantjes. Foto: Doidam 10, Shutterstock

Omdat het inmiddels al september is wanneer je wietplantje helemaal vol zit met bloemetjes, regent het buiten ook weer wat vaker. De bloemetjes van jouw wietplantje kunnen niet goed tegen al dat regenwater, daar kunnen ze van gaan schimmelen. Bescherm je wietplantje daarom als dat kan, door het onder een afdakje te zetten wanneer het regent. Als je autoflower wietzaadjes hebt gebruikt heb je hier meestal geen last van. Dan bloeit je wietplantje namelijk al veel eerder, wanneer het nog volop zomer is en niet zo vaak regent.

  • In de bloeifase produceren wietplantjes in de natuur hun zaadjes.
  • De bloeifase begint halverwege augustus, wanneer de dagen korter worden.
  • Topjes zien eruit als harige groene bolletjes.
  • Bloeiende wietplantjes hebben andere voedingsstoffen nodig.
  • Bescherm je wietplantje in de bloeifase tegen de regen, anders kunnen de topjes gaan schimmelen.

Oogsten en drogen

Aan het einde van de bloeifase is je wietplantje klaar om te kunnen oogsten. Volgende week zullen we je vertellen hoe je kunt zien of jouw wietplantje klaar is. Ook leren we je hoe je je wietplantje het beste kunt oogsten en daarna laten drogen.

[Vraag, wanneer je nog geen 18 bent, toestemming aan je ouders om een eerste wietplantje te kweken. Volgens de letter van de wet is ook het kweken van je allereerste onschuldige wietplantje namelijk niet toegestaan, dan weet je dat. Openingsfoto: Lifestyle discover, Shutterstock]
(advertentie)