(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Bob Marley zou zich omdraaiden in zijn graf als hij de ervaringen van General Fry Eye met de dispensary van zoonlief Damian zou horen. Kaya Herbhouse is Jamaica’s eerste legale dispensary, en eigendom van onder meer Damian Marley. General Fry Eye ging er voor ons op bezoek maar ontdekte dat niet iedereen er dezelfde behandeling krijgt…

Ik ben in mijn hotel in Ocho Rios, Jamaica, en kom zojuist terug van mijn eerste bezoek aan Kaya Herbhouse. Gevestigd in Drax Hall op St. Ann is het Jamaica’s allereerste legale dispensary. Kaya is het gezamenlijke eigendom van Damian Marley en een zakenpartner. Ze hebben ook Kaya Farms, Kaya Cafe en Kaya Tours en bieden verschillende services op cannabisgebied.

Ganja vliegtuig

Mijn eerste bezoek aan Kaya Herbhouse, was tijdens een tour met andere toeristen. Zodra je het terrein van Kaya oprijdt, zie je daar een klein vliegtuigje staan. Ooit was het volgeladen met jutezakken vol wiet en met een noodlanding neergestort. De Jamaicaanse overheid nam het vliegtuigje in beslag en bewaarde het in een opslag. Tot Kaya Herbhouse het vliegtuig opkocht en het op hun parkeerplaats tentoonstelde.

Eén van de vleugels doet nu dienst als bar. Het vliegtuig, een muurschildering en wat zakken waar ooit Colombiaanse cannabis in heeft gezeten, waren eigenlijk nog het meest interessant van de hele trip. De rest van de trip bestond namelijk uit een bezoek aan een juice-bar, een Pizza Hut, een koffietent en een kraampje dat Jamaica’s Jerk saus verkocht, een bekende Jamaicaanse marinade voor kip.

Legitimatie verplicht

Je moet je bij Kaya Herbhouse kunnen identificeren om naar binnen te komen. Dit is om te bewijzen dat je minimaal 18 jaar oud bent en zodat ze je gegevens in hun systeem kunnen invoeren. Eenmaal geregistreerd kun je je identiteitsbewijs in het vervolg thuis laten.

Ik had gelezen dat er een gediplomeerd arts in Kaya aanwezig is, om je aan een Medical Marijuana Card te helpen. Bij aankomst werd me echter verteld dat dat niet langer nodig was. Ik wilde bij wijze van aandenken toch graag een Medical Marijuana Card hebben, maar helaas hadden ze die niet voor me.

De ganja

Kaya verkoopt eigenlijk alles wat je ook in een Amerikaanse dispensary zou verwachten. Voor 4 Amerikaanse dollar per dab, kun je aan de bar Rosin dabben. Ik moet toegeven dat ze voor dat geld enorme dabs uitdelen. De eerste was meteen raak en één grote Chemdawg-smaakexplosie, heerlijk! Ik nam nog een paar dabs en vervolgde mijn ontdekkingsreis door Kaya Herbhouse.

Op de menukaart staan zo’n 40 wietsoorten uit Europa, Amerika, Canada en het Caribisch gebied. Wietsoorten als Unruly, Island Girl, Tropical Frost, Cherry CBD, 9 Pound Hammer, Manganani, Stingaling en Cherry Dog, om er een paar te noemen. Prijzen liggen ergens tussen de 10 en 15 US dollar per gram, of tussen de 90 en 130 dollar per 15 gram.

Ikzelf ging voor wat Gorilla Glue #4, een beetje Golden Back Gorilla en wat smakelijke Kurple. Ze hadden ook CBD olie (onverdund) voor 60 dollar de gram en kief voor 30 dollar per gram. Daarnaast verkoopt Kaya Herbhouse cremes, balsems, zeep, e-liquids, t-shirts, petten, tassen en een keur aan verschillende bongs, verdampers en waterpijpen. Natuurlijk ontbrak ook de Jamaicaanse steam chalice niet, en de wiet van het Marley merk.

Uiteindelijk vertrok ik met een t-shirt, drie verschillende potente wietsoorten, en een dikke grijns op mijn gezicht. Ik vond de prijzen alleszins redelijk en de kwaliteit goed. In de winkel van Kaya Herbhouse mag je helaas geen foto’s maken dus wat je ziet zijn allemaal mijn eigen aankopen.

Discriminatie?

Al met al was het een geslaagd eerste bezoek aan Kaya Herbhouse, en zeker voor herhaling vatbaar. Een aantal dagen later kwam ik dan ook terug voor een tweede bezoek aan de dispensary van Marley-telg Damian. Deze keer was ik echter met mijn goede vriend Nesta Lion, een vriendelijke Rastaman met de breedste glimlach die je ooit zag, en prachtige lange dreadlocks.

De ontvangst die we kregen was deze keer echter een stuk minder vriendelijk. Bij de receptie wilden ze het legitimatiebewijs van mijn vriend Nesta niet accepteren. Ze zeiden dat het niet goed was en waarschijnlijk vervalst! Zijn legitimatiebewijs is echter uitgegeven door het Jamaicaanse ministerie van defensie, en wordt overal op het tropische eiland gewoon geaccepteerd. Niemand heeft er ooit eerder een probleem mee gehad. Ik ben met Nesta al in een all inclusive 5-sterren hotel geweest waar zijn legitimatiebewijs gewoon geaccepteerd werd.

Bij Kaya Herbhouse wilden ze mijn vriend Nesta echter niet binnenlaten, hij mocht alleen aan de bar zitten om alcohol te drinken terwijl ik naar binnen ging. Eenmaal binnen vroeg ik vriendelijk naar de manager, waarop een dame naar beneden kwam en mij vroeg wat het probleem was.

Ik vertelde wat er gebeurd was en de manager zei dat het een vergissing moest zijn. We liepen weer naar buiten waar de dame bij de receptie ons nu vertelde dat er niets mis was met Nesta’s legitimatiebewijs. Zijn houding stond haar blijkbaar niet aan en ze wilde hem nog steeds niet binnenlaten.

Ik heb met Nesta vaker op Jamaica rondgereisd, en in hotels zijn we wel eerder oneerlijk behandeld. Maar ik had nooit gedacht dat we zulke problemen bij Kaya Herbhouse zouden hebben. Nota bene een establishment van de zoon van Bob Marley!
We zijn zonder iets te kopen weer vertrokken, ik weiger om in mijn eentje naar binnen te gaan en mijn vriend buiten te laten. Helaas zal ik Kaya Herbhouse of haar zusterbedrijven moeten boycotten. De waarheid is dat ze me heel goed behandelden, en de producten top zijn. Maar ik kan de manier waarop ze een Jamaicaanse Rastafari behandelen niet accepteren. Ik zal hier jammer genoeg niet meer terugkomen.

General Fry Eye

(advertenties)