(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Jamaicaanse rasta’s roken hun wiet vaak uit een zogenaamde chalice. Maar een chalice is eigenlijk een graal zoals de heilige graal, een beker om uit te drinken dus. De chalice waar we het hier over hebben lijkt echter meer op een bong, maar heeft voor de rastafari’s zeker wel iets heiligs. Je kunt er zelf een maken, ons recept daarvoor komt rechtstreeks uit Jamaica.

Wanneer je een rasta ernaar vraagt zal hij je uitleggen dat een chalice een soort bong is om cannabis uit te roken. Het is een soort waterpijp gemaakt van een kokosnoot, met bamboestokken die dienen als downstem en mondstuk. Het woord chalice wordt door de Jamaicanen ook wel gebruikt als synoniem voor wiet, wat ze dan weer als een gift van god beschouwen.

Cannabis gebruiken is voor aanhangers van het rastageloof iets spiritueels. De chalice gaat rond en de hogere staat van bewustzijn wordt gebruikt om belangrijke zaken als politiek, geloof en gezondheid te bespreken. De wiet zorgt ervoor dat men beter in contact komt met het eigen bewustzijn en een vreedzame staat bereikt. De wiet stimuleert volgens de rasta’s het innerlijke zelf terwijl de chalice de wiet als een natuurlijke verdamper werkt. Jawel, je leest het goed, van een kokosnoot, wat bamboestokken en wat klei maak je zelf een verdamper die ook nog eens uitstekend werkt.

20150523_121421_resized

Maken van een steam chalice.

4 Elementen in 1 pijp

Tijdens een werkbezoek op Jamaica leerde RollingStoned uit eerste hand hoe je een zogenaamde steam chalice maakt. De steam chalice wordt gemaakt van een kokosnoot, bamboe en klei, de verhitting gebeurd door middel van een gloeiend kooltje en de damp wordt net als bij een bong gekoeld door water in de kokosnoot. De steam chalice staat voor de rasta’s dan ook voor all vier de elementen, het kooltje vertegenwoordigd het vuur, de klei van de bowl staat voor de aarde, het koelwater in de chalice voor het water en het element lucht zuig je zelf aan wanneer je de steam chalice rookt.

Het kooltje vertegenwoordigd het vuur, de klei van de bowl staat voor de aarde, het koelwater in de chalice voor het water en het element lucht zuig je zelf aan wanneer je de steam chalice rookt

Het gloeiende kooltje op de steam chalice wordt erg heet, vandaar dat de Jamaicanen hun wiet voor het gebruik van de steam chalice eerst nat maken door het in een bak met water te leggen. Klinkt misschien gek maar het werkt perfect. OOk gebruiken ze naast de ondergedompelde wiet ook andere kruiden zoals rozemarijn, tijm, citroengras of zelfs rasp van de schil van citrusvruchten in. De verschillende kruiden die ze gebruiken hebben ook een medicinale waarde, wat compleet logisch is aangezien de wetenschap er ook steeds meer achterkomt dat terpenen en smaakstoffen uit wiet hun invloed op de werking hebben.

Wiet en kruiden liggen in een bakje water klaar om verdampt te worden in de steam chalice.

Wiet en kruiden liggen in een bakje water klaar om verdampt te worden in de steam chalice.

Zelf maken

Het lastigste onderdeel van de steam chalice om zelf te maken is de bowl. Deze moet je namelijk boetseren van klei en daarna bakken in een vuurtje. Hieronder zie je zo’n bowl, je kleit hem het makkelijkste door ringen van klei op elkaar te stapelen die je aan elkaar vast maakt tot je de gewenste vorm hebt. Van klei maak je eveneens een schijfje met gaatjes dat iets groter is dan het gat waar de wiet ingaat. Het schijfje dient als afscheiding tussen de wiet en het gloeiende kooltje. De wiet gaat in de bowl en het kooltje gaat erop. Onderin de bowl maak je een gat waarin een bamboestok past die de damp tot onderin de kokosnoot brengt.

De kokosnoot

Je begint met het doorprikken of boren van twee van de drie gaten in de kokosnoot. Vervolgens haal je met een schroevendraaier via de gaten, het witte vruchtvlees uit de noot. Een tijdrovend klusje en op zich al behoorlijk meditatief om te doen. Als de kokosnoot schoon is, begin je met het op maat maken van het stuk bamboe dat de bowl met het water in de kokosnoot verbindt. Meet met een dun stokje of je schroevendraaier eerst even tot hoe diep de bamboestok zal gaan en tel hier ongeveer een centimeter of drie bij op. Neem een bamboestokje en zaag die op deze lengte af. Met een mes maak je hem vervolgens dun genoeg en laat je hem taps aflopen zodat hij stevig in de kokosnoot klemt.

20150523_121431_resized

Begin met het doorprikken (uitboren) van twee van de drie gaten van je kokosnoot.

Vervolgens neem je een stuk bamboe dat het mondstuk gaat worden. Deze kun je in principe zo lang maken als je zelf wil. Schaaf met een mes een uiteinde taps en dun genoeg zodat het in het tweede gat kan klemmen. Vul je steam chalice met wat water en test even of hij hen valse lucht aanzuigt en lekker bubbelt. Als je alles goed gemaakt hebt heb je een steam chalice die er ongeveer zo uitziet als op de foto hieronder.

20150523_135722_resized

Een steam chalice die klaar is voor gebruik.

Roken met de steam chalice

Roken of beter gezegd dampen uit een steam chalice doe je het beste buiten bij een open vuurtje. Eventueel kun je het ook binnen doen bij de open haard. Je moet namelijk wat kooltjes maken om op de steam chalice te kunnen leggen. Deze maak je door stukken van de harde bruine schil van een andere kokosnoot in een vuur te branden. Als ze zwart en verkoold zijn en mooi zonder vlammen gloeien haal je ze uit het vuur. Als ze nog gloeien kun je de chalice met wiet vullen, het schijfje van klei als deksel op de chalice leggen en daarop een paar gloeiende stukken kokosnootschil. Je kunt de gloeiende kooltjes ook doven en bewaren om de volgende keer snel te gebruiken. Leg ze dan koud op de steam chalice en steek ze even goed aan met een storm aansteker.

 

(advertenties)