(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Onze België-reporter Eef de Bruyne liep afgelopen weekend mee in een demonstratie in Brussel tegen de waanzin van oorlog – in dit geval die in Israël / Gazastrook. En passant krijgt de pers er flink van langs en een bedelaar een plukje biologische wiet…

Deze week was er 1 die veel Nederlanders maar ook heel wat Belgen niet snel zullen vergeten. Een toestel van Malaysia Airlines werd in volle vlucht uit de lucht geschoten boven Oekraïne. Nabestaanden tasten in het duister. Wie deed het en waarom? Sterkte aan de getroffen families!

Don’t let them fool ya

Uit het verleden leerden we dat we niet zomaar de eerste de beste verklaring mogen geloven, want dikwijls speelt er veel meer in het spel dan we ooit voor mogelijk konden houden. De waarheid is simpelweg dat wij als brave burgers makkelijk te misleiden en te manipuleren zijn. Niks is wat het lijkt! Ook de media hebben er een handje van weg om de waarheid geweld aan te doen. Net als de dokter is de media voor veel mensen heilig, maar van correcte berichtgeving is zeker niet altijd sprake.

Massamoord

De media spreken bijvoorbeeld van een oorlog tussen Israël en Palestina. Maar van een oorlog is in dit geval geen sprake want de Palestijnen kunnen geen enkele kant uit, ze zitten als ratten in de val! Al jaren wordt het Palestijnse volk psychologisch gemarteld door het Israëlische leger. Door de bouw van een metershoge muur werden ze eerst afgesneden van de buitenwereld waardoor hun het recht op een normaal leven volledig ontnomen werd. Alsof dit nog niet genoeg is worden deze grotendeels volstrekt onschuldige kinderen, mannen en vrouwen momenteel alsnog na jaren van tirannie verwond of gedood door bombardementen of grondaanvallen.

eef-1Protest

Deze week vonden er steundemonstraties plaats in verschillende grootsteden overal ter wereld. Duizenden mensen willen niet oogluikend toezien op deze genocide! Vorige zaterdag liep uw dienares, als één van de weinige bleekgezichten, ook mee in de betoging te Brussel waar ongeveer tweeduizenden mensen hun solidariteit uitten. Het ontroerde me hoe erg de Belgische migrantengemeenschap meeleeft met de onderdrukte Palestijnen. Foto’s van dode kinderen werden in de lucht gehouden en slogans werden voortdurend luidkeels herhaald.

Heethoofden

De betoging had een vreedzaam karakter maar buiten de wil van de organisatoren om liepen ook enkele heethoofden mee in de optocht. Een gemaskerde man probeerde een Israëlische vlag in brand te steken die hij rond een standbeeld had gedrapeerd. Eén van de organisatoren liep er snel naartoe om dit te verhinderen. De gemaskerde man werd hierdoor heel kwaad, haalde zijn zakmes boven en kerfde zichzelf meermaals in de armen. Meerdere mensen probeerden hem te stoppen en jaagden hem weg, kort nadien keerde de rust terug.

Boycot Israël

Veel meer dan protesteren en Israël economisch boycotten kunnen wij als eenvoudige stervelingen niet doen: bedrijven als Coca-Cola zouden de macht van Israël nog sterker (en gevaarlijker) maken. Dadels uit Israël worden meestal gekweekt in de bezette gebieden, barcode 729 staat voor Israël.

Een sympathiek uitziende bedelaar vroeg me daar of ik geen euro kon missen. Ik had geen kleingeld op zak maar wel een plukje wiet

 

Toerist in eigen land

eef-3Na een uurtje of twee vond ik het welletjes geweest en veranderde van demonstrant in toerist- in- eigen- land. Man, wat hou ik van Brussel. Eerst liep ik even naar de Kunstberg om wat te relaxen. Een sympathiek uitziende bedelaar vroeg me daar of ik geen euro kon missen. Ik had geen kleingeld op zak maar wel een plukje wiet. “Kan ik je daar een plezier mee doen?” vroeg ik hem in mijn beste Frans, “het is lichte biologische wiet!” Dat zag hij helemaal zitten, hoe kon ik het raden? Ik vulde mijn draagbare vaporizer en hij rolde voor zichzelf een jointje. Lekker gezellig babbelden we wat over koetjes en kalfjes. Hij bleek al heel wat afgereisd te hebben en droomt over leven op het water in een grote woonboot.

Quality ‘ME’ time

Helemaal opgeladen en klaar voor nog meer avontuur kuierde ik wat rond, straat in straat uit en langs de Grote Markt. Mijn maag liet al snel van zich horen en ik ging dan maar wat te eten halen in een Turks etablissement en dronk een vers geperst sapje in één of andere hippe zaak om vervolgens op een outlet kledingzaak te stuiten waar ik enkele zalige kledingstukken op de kop kon tikken. Mij mogen ze altijd uitnodigen voor een betoging, zolang ik het kan combineren met wat quality ‘ME’ time ga ik met plezier.

eef-2Peacefull Amsterdam

Onlangs was ik in Amsterdam en ik vind toch wel dat het verschil met Brussel groot is. In Brussel kan je niet naast de armoede en ellende kijken. Overal lopen en liggen daklozen die al dan niet schizofreen en aan alcohol- of heroïne verslaafd zijn. Ik kan me niet herinneren iets dat daar op lijkt gezien te hebben in Amsterdam. Zou die serene sfeer te maken hebben met de vele coffeeshops die Amsterdam rijk is? We zullen er maar geen wetenschappelijke conclusies op plakken zeker?

Make love not war! X

(advertenties)