(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Regeren is vooruitzien, zo luidt het gezegde. Maar dat geldt eveneens voor lobbyen. Bij het VOC zijn we dan ook al een tijdje bezig met de voorbereiding van een voorjaarsoffensief, gericht op de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021. Een ‘Paars Plus kabinet’ gloort aan de horizon en daarmee de kans op echte stappen richting de legalisering van cannabis.

Thuistelers bevoorraden coffeeshops

De oudere lezers van CNNBS zullen zich het eerste Paarse kabinet nog wel herinneren, zo genoemd omdat voor het eerst sinds mensenheugenis het CDA niet in de regering zat. Het eerste Paarse kabinet – bestaande uit VVD, D66 en PvdA – trad in 1994 aan met Wim Kok als minister-president.

Veel cannabis liefhebbers koesterden grote verwachtingen; D66, de partij die zich ook toen al uitsprak voor legalisering van cannabis, leverde immers de minister van justitie én de minister van volksgezondheid. De kaarten lagen kortom perfect voor legalisering of op zijn minst regulering van de achterdeur. Justitieminister Winnie Sorgdrager stelde destijds voor om de coffeeshops via de naar schatting dertigduizend thuistelers (!) te reguleren.

Behalve dat we nooit dat ‘kwartje van Kok’ terug hebben gekregen, verhinderde de PvdA-premier ook nog eens hoogstpersoonlijk de legalisering van wiet eind jaren negentig… [foto: WikiMedia]

Tien jaar later zei Sorgdrager in een special over drugsbeleid van NRC/Handelsblad: ‘Er werd veel verwacht van paars, vooral door de progressieven. Men dacht: nu gaat het gebeuren. Ik was destijds voor legalisering van softdrugs, maar internationaal kon het niet.’ Sorgdrager hield zich ‘bewust afzijdig’ toen de Fransen begonnen te klagen en zelfs met een boycot van Nederlandse producten dreigden. Sorgdrager: ‘Ik legde ons drugsbeleid niet uit in EU-vergaderingen. Dat werkte alleen maar averechts.’

Wim Kok verhindert persoonlijk de legalisering van wiet

Soms duurt het een tijdje voordat de waarheid boven tafel komt. Tijdens een symposium van de stichting Drugsbeleid in november 2013 onthulde emeritus hoogleraar Jan van Dijk dat regulering ten tijde van het eerste paarse kabinet vrijwel geregeld was, maar dat Wim Kok er een stokje voor stak. Met internationale verdragen had dat niets te maken.

Van Dijk: ‘Ambtenaren van het ministerie van Justitie hadden uitgezocht dat het kon gelet op de internationale verdragsverplichtingen en hadden al overleg gevoerd met dealers. Ook met de baas van het Openbaar Ministerie was overleg geweest en met hem was het tot een akkoord gekomen. Toen het plan klaar was stak premier Kok hoogstpersoonlijk een spaak in dit wiel.’

D66 zou zich eindelijk kunnen revancheren voor het fiasco van het eerste paarse kabinet én voor het weggeven van de al door de Tweede Kamer aangenomen wietwet

Terug naar 2020. Wie naar de peilingen kijkt, ziet dat de kiezers naar het midden trekken. In de eerste politieke barometer van het nieuwe parlementaire jaar, van 30 september, staat de VVD op veertig zetels, de PvdA op dertien en D66 ook op dertien. De drie oude paarse partijen hebben samen dus 66 zetels, zodat er nog tien bij moeten voor een meerderheid in de Tweede Kamer. GroenLinks staat in deze politieke barometer op twaalf zetels en zou, voor het cannabisbeleid, de ideale extra partner zijn in een nieuw kabinet.

Jouw stem kan het verschil maken, ook voor wat betreft legale wiet of niet… [beeld: FrankHH/Shutterstock]

Paars Plus kabinet

In een ‘Paars Plus kabinet’ van VVD, D66, PvdA en GroenLinks zouden drie uitgesproken voorstanders van legalisering zitten en één partij, de VVD, die voorstander is van ‘slim reguleren’. Als GroenLinks niet mee wil of kan doen en het CDA zich toch weer het kabinet in weet te wurmen, dan zijn de vooruitzichten nog steeds goed. Het CDA doet het niet goed in de peilingen en zou in een Paars Plus kabinet nooit zijn zin door kunnen drukken zoals ze dat bij de vorige formatie heeft gedaan.

D66 zou zich eindelijk kunnen revancheren voor het fiasco van het eerste paarse kabinet én voor het weggeven van de al door de Tweede Kamer aangenomen wietwet in ruil voor de wietproef bij de vorige formatie.

Allemaal gaan stemmen straks!

Het VOC zet een intensieve campagne op touw om zoveel mogelijk cannabis liefhebbers naar de stembus te krijgen, om cannabis hoog op de politieke agenda te houden en om aandacht in de media te genereren voor de excessen van het huidige verbodsbeleid.

Wil je ons daarbij steunen, dat kan met een incidentele donatie of door Patreon van het VOC te worden voor een klein bedrag per maand. Alvast bedankt en tot volgende week!

[openingsfoto: Peakstock/Shutterstock]
(advertentie)