(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Bud- of toprot is een van de grootste vijanden van hobbykwekers. Wie last van de grijze schimmel krijgt en deze niet op tijd ontdekt ziet zijn oogst in korte tijd veranderen in een nutteloze grauwe smurrie. Dat is toch niet waarvoor je het allemaal doet? 6 Anti budrot tips! 

Budrot is een bedreigende schimmel voor zowel binnen- als buitenkwekers. Blowers en kwekers kennen het als budrot maar in de tuinbouwwereld staat het ook bekend als botrytis cinerea of grijze schimmel. Voorkomen van budrot is natuurlijk het allerbeste, maar wie het tijdig herkent en snel ingrijpt kan de schade van budrot beperken.

Inspecteer toppen

Wanneer wietplanten aardige toppen hebben ontwikkeld krijgt ook budrot een kans. Hoe je die kans kunt verkleinen lees je in de derde tip, maar je doet er goed aan om de toppen dagelijks aan een speciale budrot-inspectie te onderwerpen. Kijk daarvoor aandachtig naar de bladeren die uit de toppen groeien. Verkleuren deze naar een grauwe kleur dan heb je wellicht een probleem met toprot. Trek zachtjes aan deze blaadjes om te kijken of ze aangetast zijn. Bladeren van een gezonde top zullen niet zomaar loslaten maar aangetast blad trek je zonder kracht uit de top. Is dat het geval buig de top dan open om te zien hoe het in de top is gesteld, budrot ontstaat vanuit het binnenste van de top.

mold-5

Bestrijd meeldauw

Meeldauw is een schimmel die meestal op de bladeren begint en die kan leiden tot toprot. Dus loont het ook de moeite om meeldauw in een vroeg stadium op te sporen en te bestrijden. Meeldauw ziet er uit als wit poeder of witte vlekken op het blad. Je kunt meeldauw bestrijden met een mengsel van 100 ml magere, liefst vetloze melk, 900 ml water en vier theelepels natriumcarbonaat. Natriumcarbonaat is in Nederland als zuiveringszout verkrijgbaar bij veel reformwinkels. Als je bijna moet oogsten kun je de melk ook weglaten. Spuit het mengsel met een plantenspuit om de paar dagen op je planten.

meeldauw3

Voorkom budrot

Buiten is voorkomen van budrot wat lastiger dan binnen aangezien je de luchtvochtigheid en de temperatuur buiten nu eenmaal niet in eigen handen hebt. Probeer de planten in ieder geval zo droog mogelijk te houden, bijvoorbeeld door ze onder een afdak te plaatsen. Wanneer het heeft geregend doe je er goed aan om het overtollige regenwater van je toppen af te schudden. Een plekje in de wind waar vocht snel kan verdampen kan ook geen kwaad. Als je de mogelijkheid hebt om je planten ’s nachts binnen te zetten is dit een heel goed idee om kou en vocht te vermijden.

Binnen krijgt budrot ook meer grip wanneer het vochtig is en wanneer dat vocht niet goed weg kan. Zorg voor voldoende afzuiging en ventilatie in het bladerdek. Wanneer wietplanten heel dichtbegroeid zijn kun je overwegen om wat blad weg te knippen zodat er voldoende lucht doorheen kan blazen.

ventilatie

Kweek autoflowers of verduister

Vooral in het najaar steekt toprot de kop op. Om te voorkomen dat wietplanten dan nog volop staan te bloeien kun je er ook voor kiezen om bewust gebruik te maken van autoflower wietsoorten. Deze zijn al een week of 11 na het ontkiemen klaar en kun je dus midden in de zomer afbloeien wanneer budrot nog niet zo’n groot risico vormt. Dagelijks verduisteren zodat de planten eerder klaar zijn is ook een optie. Je kunt wietplanten ’s avonds binnen in het donker zetten of eventueel inpakken met lichtdicht plastic folie. Haal het folie wel weer van de planten af zodra het donker is, want een ingepakte plant kan ook erg vochtig worden.

White Diesel Haze

Toon geen genade

Wanner je toprot hebt gevonden dan zit er niets anders op dan de besmette takken weg te snoeien. Steriliseer je schaar hierbij bij iedere knip met wat schoonmaakalcohol om besmetting van andere plandelen via de schaar te voorkomen. Daarna moet je alle afgeknipte toppen behandelen met azijn. Met een kwast smeer je de azijn het gemakkelijkst op de afgeknipte takken en delen van de toppen. De azijn is zo zuur dat de schimmelsporen het niet overleven, maar de rest van de plant loopt er geen schade door op.

kniprot

Gooi besmette toppen weg

Alle toppen waar toprot inzit moet je weggooien want het roken van de beschimmelde toppen kan zeer schadelijk zijn. Helaas pindakaas maar je hebt niets meer aan deze buds. Om te voorkomen dat je teveel wiet weg moet gooien ben je misschien genoodzaakt om je (buiten)wiet wat te vroeg te oogsten, maar dat is altijd nog beter dan dat je met verrotte toppen blijft zitten en je helemaal geen oogst hebt. Je kunt ook proberen om je wiet in delen te oogsten. Haal de meest rijpe toppen binnen en knip ook wat blad weg zodat de wind beter door de overgebleven toppen kan blazen. Controleer veel en vaak want toprot kan gemakkelijk terugkomen.

(advertenties)