(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Speciaal voor RollingStoned stroopt internationaal cannabis columnist Jennifer Zansa de buitenlandse media af, op zoek naar de interessantste cannabisverhalen. Die vindt ze steevast, zoals dit relaas van een gepensioneerde tuinhobbyist en wat overijverige politieagenten in Georgia, U.S.A. bewijst!

Wietjacht met de helikopter

Een tijdje terug schreef ik een artikel over onschuldige oude mensen die planten kweken waarvan ze niet weten dat het cannabis is. (Wat wij bij de vertaling dan maar de fijnzinnige kop “Oudjes verneuken de wietrevolutie” meegaven, red.) Deze week staat de politie centraal, die onschuldige oude mensen lastigvalt voor planten die gewoon geen cannabis zijn.

Geen okra

Geen okra

De State Police van de Amerikaanse staat Georgia ging vorige maand op pad met de helikopter voor een routinevluchtje, beetje vanuit de lucht naar wietplantages zoeken, je kent het wel. Boven het land van Mr. Dwayne Perry sloegen de cops alarm vanwege wat later een perkje prijswinnende okra bleek – vruchtgroenten, zien er een beetje uit als een kruising tussen een groene peper en een courgette…

Toch geen Tony Montana…

Maar omdat de politie de okra van bovenaf voor wiet hield, werd er direct een gewapende patrouille – inclusief bijtgrage politiehond – op het huis van dit criminele meesterbrein af gestuurd. Blijkt het verdorie geen Tony Montana te zijn maar een vredelievende gepensioneerde man die er toevallig van houdt om de verrukkelijke groente okra te kweken.

Het werd natuurlijk snel duidelijk dat de politieagenten tegen de verkeerde boom aan het blaffen waren (niet per se grappig bedoeld) en dat de oogst geen cannabis betrof maar het heerlijke Lady’s Fingers , een hoofdingrediënt in menige gumbo  (pikant gerecht uit het zuiden van de VS, soort kruising tussen een soep en stoofschotel). Politie blaast met rood aangelopen hoofden de aftocht, meneer Perry perplex en woedend achterlatend.

Patrouillekapitein Kermit Stokes (ja, dat is zijn echte naam! Kan alleen in het Diepe Zuiden…) had er dit over te zeggen in een interview met CNN: “Het had best wel veel kenmerken die hetzelfde waren als bij een wietplant.”

Iemand zou nog kunnen beweren dat er een vage overeenkomst is tussen okra en wietbladeren, maar ik kan toch ook zo 100 planten opnoemen die heel wat meer op cannabis lijken

Geen cannabis (duidelijk; ze ziet er nog niet half zo gelukkig uit)

Geen cannabis (duidelijk; ze ziet er nog niet half zo gelukkig uit)

Ik vind het te gek hoe ze daar dan weer op reageerden bij het beroemde tijdschrift Time Magazine: “Beide planten zijn groen en hebben bladeren.” Zij gingen nog iets verder met hun specificatie en schreven dat cannabis bladeren 7 tot 9 vingers hebben en okra slechts 5, maar wat mij betreft hadden ze het ook bij eerstgenoemde constatering mogen laten. Ik bedoel, iemand zou nog kunnen beweren dat er een vage overeenkomst is tussen okra en wietbladeren, maar ik kan toch ook zo 100 planten opnoemen die heel wat meer op cannabis lijken.

Weinig echte wietplantages…

Mijn idee is dat het gewoon een wat slome dag was. Of hebben ze daar in Georgia misschien zo weinig echte wietplantages dat ze de enige echte simpelweg niet kunnen  herkennen? Want toen ik zojuist googelde op ‘wietplantages  + Georgia’ vond ik maar één voorbeeld van een echte wietplantage die opgerold is in Noord-Georgia in 2012. En ik ben tot pagina 7 met zoekresultaten doorgegaan!

Oké, ik geef het toe, misschien is dit niet de beste methode. Maar dat was die van de politie ook niet, en in ieder geval heb ik niet een gepensioneerde man getraumatiseerd.

Een speciale plant…

Kom op jongens, als jullie een groen ding dat uit de grond groeit gaan criminaliseren, zorg er dan op zijn minst voor dat jullie het kunnen onderscheiden van de miljoen andere groene dingen die uit de grond groeien. En als jullie uit een werelddeel komen dat beroemd is om het kweken en gebruiken van een speciale plant, waarop jullie waarschijnlijk  kauwen (gepaneerd en gefrituurd, natuurlijk) na een dag hard werken, dan moeten jullie heel zeker van de hoed en de rand weten.

(advertentie)