(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In een flink deel van de westerse wereld beheersen Vietnamezen de wiethandel. Grote plantages, vaak bemand door uitgebuite landgenoten, die middelmatige cannabis produceren. Ondertussen eisen blowende Vietnamezen in het thuisland eersteklas binnenwiet, uit het buitenland! Columnist Jennifer Zansa over een waanzinnige drugscirkel…

De Vietnam-oorlog

De Vietnamezen hebben al een wereldwijde reputatie vanwege hun betrokkenheid in de cannabishandel sinds de dagen van de Vietnam-oorlog (1955 – 1975), toen Amerikaanse soldaten de bokkige pleziertjes ontdekten van het lokale gewas terwijl ze op hun basis hingen tijdens de pauzes van het zinloze neerschieten van weerloze dorpelingen.

j1

Een jonge Vietnamese wietkweker wordt gearresteerd door de politie in Londen

Naarmate de oorlog zich naar het einde sleepte, kregen de toeleverende netwerken die ontstaan waren tijdens die oorlog de kans om echt aan de weg te gaan timmeren. Toen de jaren tachtig begonnen, waren de Vietnamese smokkelbendes een kracht om rekening mee te houden in de internationale drugsbusiness. Net als cannabis is ook heroïne een zeer winstgevende handelswaar in Zuid-Oost Azië. Echter, wat wiet zo anders maakt is het feit dat het gemakkelijk binnenshuis kan worden gekweekt, met veel minder gedoe en lager risico dan andere drugs van vergelijkbare waarde.

Grootschalige wietkweekoperaties

Tegenwoordig hebben de Vietnamese smokkelsyndicaten zich verspreid over de hele wereld, maar ze concentreren zich vooral op de ontwikkelde markten in de Verenigde Staten, Canada en West-Europa. Al bijna een decennium lang berichten de Engels kranten al over de opkomst van grootschalige kweekoperaties die gerund worden door Vietnamese bendes. Die worden vaak bemand door slecht behandelde jonge Vietnamezen, die over de grenzen zijn gesmokkeld speciaal om in de wietkwekerijen te werken tegen weinig of geen loon. Ze vallen ten prooi aan extreem privébezit (lees; slavernij) en/of een ronduit schandalige behandeling…

Vietnamese wiet niet al te best

Behalve in het Verenigd Koninkrijk zijn er meldingen over Vietnamese betrokkenheid bij wietplantages in Frankrijk, Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, de U.S.A. en Canada en nog een rits andere landen. In Groot-Brittannië (waar ik voorlopig weer woon) heeft de Vietnamese wiet een relatief beroerde naam opgebouwd: vanzelfsprekend wordt deze wiet meer voor de winst geteeld dan voor de kwaliteit. En het eindresultaat wordt vaak supersnel gedroogd, is niet gespoeld en smaakt scherp in je strot als gevolg van het overvloedig gebruik van chemicaliën.

Eén luxeproduct waar de Vietnamezen blijkbaar niet genoeg kunnen krijgen, is eersteklas geïmporteerde cannabis! In zeker zin is daarmee de cirkel rond…

Tegelijkertijd met hun veroverde dominantie in de wiethandel in zoveel streken op aarde, hebben de Vietnamese bendes in de afgelopen jaren hun aandacht ook gericht op de markt in hun thuisland Vietnam. De economie van Vietnam is indrukwekkend gegroeid in de afgelopen twee decennia, zonder twijfel deels geholpen door de toevloed van geld uit de zwartgrijze schaduweconomie. De burgers genieten van een besteedbaar inkomensniveau dat voor oudere generaties een absolute wensdroom zou zijn geweest.

Vraag naar goeie wiet in Vietnam

Vietnam 2

De Vietnamezen hebben een reputatie opgebouwd met grootschalige, commerciële cannabisoperaties

Als gevolg daarvan knalt de vraag naar luxe, geïmporteerde goederen door het plafond. En één luxeproduct waar de Vietnamezen blijkbaar niet genoeg kunnen krijgen is hoogkwalitatieve geïmporteerde cannabis! In zeker zin is daarmee de bekende cirkel rond; in het begin – gedurende en direct na de oorlog – werd de home-made Vietnamese wiet over de hele wereld geëxporteerd. Daarna, na enige jaren, werd het simpelweg eenvoudiger om de kwekerijen te verhuizen naar de landen van bestemming, zelfs als dit betekende dat er voortaan binnen geteeld moest worden in plaats van op grote velden zoals nog steeds het geval is bij veel Vietnamese boeren.

Tegenwoordig produceren de binnenkweektechnieken wiet van superieure kwaliteit en potentie,  vergeleken bij wat er buiten in het veld kan worden geoogst. De buitenwiet wordt beschouwd als niet de moeite (meer) waard en de rijke, drugsgebruikende stedelingen dumpen het ten faveure van de toppen die in Canada zijn gekweekt!

Investeringen, omkoping en mensensmokkel

Het lijkt erop dat het werk dat de bendes over de jaren hebben gedaan zich uitbetaald in meer dan 1 opzicht. Inderdaad, er wordt beweerd dat het veel moeilijker zou zijn voor de bendes om cannabis terug naar huis te transporteren wanneer zij niet al die tijd de bevoorradingsroutes hadden onderhouden en de “juiste mensen” hadden omgekocht. Ofwel, dat ze de complete investeringen hebben gedaan om zich ervan te verzekeren dat de drugs, het geld en de mensen effectief van de ene naar de andere plaats kunnen worden vervoerd.

Serieus mensen, al die mensensmokkel en –exploitatie alleen maar zodat jullie thuis in Vietnam kunnen genieten van een vette Amnesia Haze? Gasten, hadden jullie mij tien jaar geleden maar even gebeld, dan had ik jullie tonnen van dit spul kunnen laten bezorgen, en gegarandeerd uitbuitingsvrij ook! Ach ja, ooit zal mijn tijd wel aanbreken…

 

(advertentie)