(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Onze internationale columnist Jennife Zansa woont in Groot-Brittannië. Op het eiland is sinds een maand een heus cannabiscafé open, waar je een ‘meal deal’ kunt krijgen. Hoe kan dat in een land dat wiet verbiedt? Alle details en tegelijk een update van de legaliseringsstrijd overzee!

Guilford Cannabis Café

Dus het lijkt erop dat Groot-Brittannië nu een cannabiscafé heeft! Niet voor de eerste keer trouwens. Sterker nog, er zijn verschillende pogingen gedaan om wiet-coffeeshops of dergelijke te lanceren in de UK maar die kwamen allemaal piepend ten einde binnen enkele weken, dagen en soms zelfs uren nadat ze hun deuren voor het eerst voor het publiek openden. Dat wetende is het dus de vraag wat er voor zorgt dat het Guilford Cannabis Café nu al een maand lang weet te overleven?

Guildford 1

Guilford ziet er wel uit alsof het wat levendig wordt door de aanwezigheid van een cannabiscafé. Om eerlijk te zijn ziet het er verdomd saai uit…

De sleutel zou wel eens kunnen liggen in het feit dat het ‘café & hotel’, dat gasten voor 10 pond een ‘meal deal’ aanbiedt die bestaat uit een thee of koffie plus een wietjoint, niet gehuisvest is in een zakelijke omgeving maar in het huurhuis van de man achter de onderneming: Jonathon Falkus. Daar komt bij dat er geen indicatie is dat het café is opgezet als een formele business, en het lijkt er ook niet op dat meneer Falkus heel erg veel poen binnenhaalt uit het pand.

Wat doet de politie?

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de machthebbers onwetend of ongeïnteresseerd zijn in de operatie in Falkus’ appartement. Zeker niet, want hij heeft al meerdere keren niet-geüniformeerde politieagenten voor zijn flat zien rondscharrelen. Iedere keer weer stuurt hij deze undercovers weg en zij hebben ook niet voor een directe bedreiging gezorgd.

Het gegeven dat Falkus geen enorme hoeveelheden wiet verzamelt op deze locatie, draagt waarschijnlijk ook bij aan de terughoudendheid van de politie om met groot machtsvertoon binnen te vallen. Ga maar na; wanneer ze zouden ingrijpen en er zou niets aanwezig zijn in het café dan riskeren ze schaamte en het zou het ook lastiger maken in de toekomst om een huiszoekingsbevel te krijgen. En als er niets op de locatie is zou er geen noodzaak bestaan om verder op te treden.

Hoewel de politie pretendeert dat ze elk moment gaat toeslaan, lijkt het er meer op dat de dingen op zijn beloop worden gelaten, vooropgesteld dat de gasten niet voor te veel gekrakeel zorgen

Voor wat betreft de lokale autoriteiten heeft de Guildford Borough Council simpelweg volstaan met melden dat ze naar de zaak zullen kijken en dat “een flat gebruiken op de manier die gesuggereerd wordt een potentiële overtreding is van het huurcontract”. Dus het lijkt erop dat de hele onderneming wordt beschouwd als relatief onschuldig. Hoewel de politie pretendeert dat ze elk moment gaat toeslaan (of misschien – de horror, de horror – dat hij een pittige brief krijgt van de woningbouwvereniging), lijkt het er meer op dat de dingen op zijn beloop worden gelaten, vooropgesteld dat de gasten niet voor te veel gekrakeel zorgen.

Klachten van de buren

Guildford 2

Zie je wel, ziet hij er niet ongevaarlijk uit dan? Ik zou gegarandeerd een joint met hem roken!

Echter, dit laatste punt – rumoerige gasten dus – zou daadwerkelijk de ondergang van deze specifieke onderneming kunnen betekenen. En ondanks dat Jonathon Falkus stellig beweert dat het zo’n beetje zijn grootste zorg is om te voorkomen dat de buren boos worden, neemt het aantal klachten over lawaai, verstoringen en stank langzamerhand toe.

Buurman John Liddicott in het bijzonder heeft uitgebreid zijn hart gelucht tegenover de lokale website GetSurrey over wat hij ziet als een onacceptabele verstoring van zijn leven. Hij stelt: “Omdat het zowel een café als een hotel is, is het gewoon een façade voor een slaaphuis waar mensen kunnen drinken en drugs kunnen gebruiken… Ik moest tijdens het recente mooie weer mijn ramen gesloten houden vanwege de stank van wiet.” Ach arm knulletje, wat verschrikkelijk voor jou!

Alcohol de deur uit…

Maar zonder grappen en grollen, de kerel maakt natuurlijk een bijtend punt: dat leden van de Britse one-issue-partij Cannabis Is Safer Than Alcohol (CISTA) regelmatig alcohol drinkend in het café verkeren, is natuurlijk ietwat tegenstrijdig. Je zou verwachten dat in het kader van het voortbestaan de zaak niet al te veel reguleringen in één keer aan zijn laars lapt – en wanneer lawaai en verstoring van de openbare orde een punt zijn het wellicht verstandiger zou zijn om met een geen-alcohol beleid dat probleem op te lossen!

11048706_1569387529980874_2558283058355683477_oNou ja, ik hoop dat de toko voor altijd open blijft, als een openlijke trotsering van de antieke en irrelevante cannabiswetten. En dat een generatie van copycats wordt geïnspireerd om hun eigen cannabiscafé’s te openen, zodat eindelijk alles oké is in de kleine-maar-standvastige, al lang lijdende gemeenschap van Britse cannabisten…

Fucking David Cameron

Maar ruime ervaring en bitter cynisme geven mij toch het gevoel dat dit grotendeels diametraal tegenovergesteld is aan de realiteit van de situatie. Dat David Cameron en zijn complot van kindermisbruikers, sadisten en slavenmeesters nu volledige controle over de macht hebben en je moet wel fokking hallucineren om te denken dat een wietbedrijfje als dat van Falkus het langer dan 1 minuut uithoudt wanneer hun geniepige, roofzuchtige Sauron-achtige oog zijn dreigende weg vindt naar Surrey vanuit Minas Tirith… Sorry, ik bedoel Westminster.

Maar misschien ben ik onredelijk pessimistisch. Wij Britten wachten al veel te lang, de man is duidelijk ongevaarlijk en het moet godverdomme toegestaan worden om ermee door te gaan. Fuck de buren.

 

(advertentie)