(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Internationaal cannabiscolumnist Jennifer Zansa vraagt zich af hoe ze tegenwoordig in het Midden-Oosten met wiet dealen. Ze pakt Dubai als voorbeeld, omdat ze daar nogal van het idioot straffen waren. Maar of de Arabische lente ook enige verlichting op het cannabisfront heeft gebracht..?

4 jaar cel voor 3 gram cannabis

Enkele jaren geleden was er een hele serie nieuwsberichten over toeristen die in Dubai gepakt werden met minieme hoeveelheden wiet in hun bezit en veroordeeld werden tot belachelijke straffen. Zoals die arme drum ‘n bass DJ Grooverider, die vier jaar celstraf aan zijn broek kreeg terwijl hij slechts drie gram cannabis bij zich droeg, of die dude Keith Brown die eveneens 4 jaar cel kreeg voor het in bezit hebben van een kruimel – letterlijk; een korreltje dat 0,003 gram bleek te wegen! – die vastzat in de zool van zijn schoen.

Ik bedoel maar, het is cool dat beiden al na een paar maanden brommen werden vrijgelaten, maar dat was grotendeels dankzij de massale internationale verontwaardiging en druk die er op Dubai werd uitgeoefend en niet echt omdat de machthebbers ineens dachten: ‘Weet je wat, misschien zijn we een beetje streng geweest voor die arme jongens’.

Zijn ze al wat relaxter inmiddels?

Dubai 1

Dit kan je 4 jaar celstraf opleveren in Dubai…

Dus hoe staan de zaken er tegenwoordig voor in het land van de onnodig-luxueuze hotels, stompzinnig-rijke inwoners en nepeilanden die zowel onnodig als stompzinnig zijn? Sluiten ze er nog steeds mensen op voor microscopisch kleine hoeveelheden wiet of beginnen ze wat relaxter te worden? Zeker is dat er een onophoudelijke stroom toeristen naar de plek getrokken wordt, dus ofwel zijn die er allemaal erg zeker van dat ze niet hebben gelopen op een plek waar iemand een jointje op de vloer gekwakt heeft, of de zaken zijn er wat vrolijker op geworden in de woestijn.

Cannabiszaad…

Nou, laten we eens kijken… We hebben een bericht over een Iranese zakenman die onschuldig werd bevonden aan de smokkel van 13 kilo cannabiszaad waarvan hijzelf claimde dat het vogelvoer was. Dat lijkt behoorlijk progressief van ze, maar wacht even: dan hebben we een Amerikaan en een Duitser met slechts 6 zaadjes en 5 gram wiet en hun zaak ziet er niet goed uit.

We hebben een 25-jarige Britse vrouw wier straf van 4 jaar celstraf eerder dit jaar in hoger beroep werd verworpen, nadat er succesvol werd betoogd dat de cannabis in haar bezit er was vanwege legitieme medicinale redenen. Dat lijkt toch behoorlijk vooruitstrevend! Maar daartegenover hebben we dan een 34-jarige Amerikaanse man die vorig jaar tot 4 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld ondanks dat hij een doktersrecept voor mediwiet had vanwege zijn ADHD.

Net als bij cannabis worden ook individuen die maanzaad Dubai binnenbrengen routinematig tot 4 jaar celstraf veroordeeld. Jawel, maanzaad godverdomme

En dan is er de nachtmerrieachtige zaak van een zwarte Amerikaanse DJ die luidruchtig aan de schandpaal werd genageld en 56 dagen werd opgesloten nadat de politie (blijkbaar opnieuw met microscoop bewapend) een paar wietkruimeltjes in 1 van zijn ontelbare tassen vond (die hem vergezelden op een tournee door zo’n beetje heel Europa – inclusief Amsterdam). Hij kon pas uit de cel wegkomen nadat zijn gevangenisdirecteur hem leuk was gaan vinden en aan wat touwtjes trok bij de officier van justitie die zijn zaak behandelde!

Vleugje racisme

Sat_Map_Jan_07_OL

Gewoon wat stomme en overbodige nepeilanden…

Nu kan ik mij niet inhouden om te vermelden dat er wellicht een vleugje racisme meespeelt in hun beslissingen over wie te arresteren, gegeven het feit dat zo’n beetje elke zaak war ze echt keihard optreden betrekking heeft op mensen van zwarte of Zuid-Aziatische etniciteit. Net als bij cannabis worden ook individuen die maanzaad Dubai binnenbrengen routinematig tot 4 jaar celstraf veroordeeld. Jawel, maanzaad godverdomme, omdat die absoluut minuscule sporen van opium bevatten en jawel, dat betreft eveneens voornamelijk Zuid-Aziaten. Hoe durft de dienende bevolkingsgroep het te wagen om hun eten wat pittiger te maken?!

Hier is een verhaal over hoe een blanke Italiaanse man werd vrijgelaten zonder verdere vervolging nadat hij was gearresteerd op verdenking van het bezit van wietzaden. Daarin heeft hij het ook over een blanke ‘blonde en prachtige’ Zuid-Afrikaanse vrouw die gelijktijdig werd vrijgelaten nadat er bij haar ‘enkele joints’ waren aangetroffen.

Doodstraf voor 1,47 gram wiet

Aan de andere kant hebben we dan de rechtbank in Dubai die momenteel probeert de doodstraf op te leggen aan een 25-jarige man uit Kameroen die is gearresteerd op verdenking van het verkopen van slechts 1,47 gram wiet aan een politie-informant. Nee hoor, geen dubbele standaard hier.

Dus waar het eigenlijk op neerkomt, is dat je kansen om genaaid te worden in Dubai aanzienlijk stijgen wanneer je niet over de juiste huidskleur beschikt. Ongeacht de kleur van je huid zul je waarschijnlijk geen geweldige tijd beleven in Dubai als je met wiet gepakt wordt, maar witte toeristen lijken toch meer kans te maken om het land uit te worden gegooid, met een persona non grata stempel in hun paspoort en verder niks serieus.

Het spijt me zeer…

Wanneer je zwart bent of van Aziatische afkomst, kan je maar beter hopen dat je uit een land komt met genoeg politieke en mediamacht om internationaal indruk te maken en waarmee druk kan worden gezet op Dubai om je vrij te laten… anders schat ik je kansen niet hoog in, het spijt me zeer.

(advertentie)