(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Internationaal gebeurt er ook van alles met cannabis. Jennifer Zansa bericht wekelijks over die stand van wietzaken. Dit keer vanaf het tropische Sri Lanka, waar een heel dubbelzinnige relatie bestaat tussen het traditionele Ayurvedic-geloof en cannabis enerzijds, en de repressieve (of toch niet?) autoriteiten anderzijds.

Lange traditie cannabisgebruik

Sri Lanka is een fascinerend land met een tumultueuze geschiedenis en een lange traditie van cannabisgebruik. Die leidt ertoe dat in onze tijden de autoriteiten worstelen om de consumptie en verkoop ervan te beteugelen. Ondanks de relatief kleine omvang van het eiland zijn grote stukken van de kustlijn onbewoond en onbewaakt, wat ze tot perfecte bestemmingen maakt voor smokkelboten met wiet en hasj vanuit het naburige India.

Sri lanka 1

Het prachtige tropische eiland Sri Lanka

Een aanzienlijk deel van de cannabis die op Sri Lanka wordt geconsumeerd is in de vorm van Ayurvedic-medicijn. Deze hindoeïstische (en holistische) gezondheidsleer stamt uit India en is al bekend sinds 5000 jaar voor het begin van onze jaartelling, om zich daarna in rap tempo over de regio te verspreiden. Op Sri Lanka werden al in 400 voor Christus Ayurvedic-ziekenhuizen gevestigd volgens een antieke tekst die bekendstaat als de Mahavamsa – die omstreeks het jaar 600 is opgetekend. Daarmee is dit het oudste gedocumenteerde bewijs van medische instellingen die speciaal bedoeld zijn om zieke mensen te verzorgen waar dan ook ter wereld!

Cannabis in Ayurvedic-medicijnen

Cannabis is een onwrikbaar bestanddeel van de Ayurvedic-medicijnen sinds de prilste beginjaren van zijn bestaan. Referenties en beschrijvingen duiken op in de Vedic-literatuur sinds minimaal 700 voor Christus, en volgens de sjamanistische traditie strooide de god Indra cannabiszaden over de hele Himalaya’s om er zeker van te zijn dat ook toekomstige generaties ervan zouden kunnen profiteren.

Totdat de koloniale periode begon is er geen bewijs dat cannabis beperkt werd of verboden was op Sri Lanka. In 1675 kondigden de Nederlandse heersers over wat toen bekend stond als Ceylon een verbod af op het (verhandelen van narcotica, inclusief cannabis en opium. Toen de controle over het eiland in 1815 echter overging naar de Britten, leek het erop dat de beperkingen niet meer heel lang zouden standhouden.

Britse narcoticahandel

De Britten waren zwaar betrokken bij de narcoticahandel gedurende hun controle over India en de aangrenzende gebieden. Bijna een eeuw lang – van 1860 tot 1950 – werd Ceylon daadwerkelijk gebruikt als een experimentele plek waar het British Empire  coca-plantages exploiteerde! Hoewel er weinig vastgelegd is over het cannabisgebruik op Sri Lanka in deze periode mag je gerust aannemen dat het oogluikend werd toegestaan om relatief ongehinderde te groeien en bloeien.

De overheid op Sri Lanka heeft in de afgelopen jaren de wurggreep op cannabishandel en -productie verstevigd en valt ook in toenemende mate Ayurvedic-beoefenaars lastig

Als we snel enkele decennia vooruit spoelen is de situatie wederom veranderd, met dank aan diverse internationale verdragen die de verkoop van cannabis compleet verbieden. Dit heeft er voor gezorgd dat de ongeveer 16.000 Ayurvedic-aanhangers zonder veilige en legale manier zitten om cannabis te kopen of kweken die nodig is voor medicinale doeleinden, terwijl de autoriteiten worstelen om traditionele praktijken te verzoenen met het moderne internationale recht.

Sri Lanka 2

Madana modaka, een voorbeeld van een cannabis Ayurvedic-medicijn

De overheid op Sri Lanka heeft in de afgelopen jaren langzamerhand de wurggreep op cannabishandel en -productie verstevigd en valt eveneens in toenemende mate Ayurvedic-beoefenaars lastig. Maar hier dreigt het pas echt verwarrend te worden; het lijkt erop dat al jarenlang de cannabis die in beslag wordt genomen gratis wordt doorgegeven aan de Ayurvedic Drugs Corporation , het officiële instituut dat de scepter zwaait over de productie en verkoop van Ayurvedic-medicijnen op Sri Lanka!

Nederlandse retoriek op Sri Lanka

De Ayurvedic Drugs Corporation voorziet ook veel aanhangers van de spullen die zij nodig hebben om hun eigen medicijn te produceren –  en daartoe behoort ook cannabis zelf! Deze paradoxale situatie heeft er al toe geleid dat er gevallen bekend zijn van Ayurvedic-aanhangers die gearresteerd zijn wegens het bezit van cannabis die ze via de corporatie hadden gekregen. En wij kunnen alleen maar aannemen dat de cannabis nadat ie eenmaal in beslag is genomen weer teruggaat naar de corporatie, zodat de hele cirkel opnieuw rond gemaakt kan worden, en zo tot in het oneindige aan toe…

Hoewel dit alles verdacht veel klinkt als een trucje om de politie en de corporatie te bevoordelen, hoeft dit niet noodzakelijkerwijs zo te zijn. In de realiteit is het meestal cannabis die om niet-Ayurvedic-redenen Sri Lanka wordt binnengesmokkeld, die in beslag wordt genomen en aan de Ayurvedic Drugs Corporation wordt overhandigd. Daar komt bij dat de overvallen op beoefenaars van deze holistische leer gerechtvaardigd worden met het gebruik van retoriek die erg veel lijkt op wat je in Nederland hoort. Ayurvedic-outlets die te dicht bij een school liggen of die medicijnen verstrekken aan minderjarigen worden op de korrel genomen, terwijl andere vestigingen over het algemeen met rust worden gelaten (hoewel dit ook niet altijd opgaat hoor). Dus ze denken eigenlijk alleen maar aan het welzijn van de kinderen, hoe nobel!

Wat wil de overheid eigenlijk..?

Daar komt nog bij dat er stemmen opgaan om de legale status van cannabis die gebruikt wordt in Ayurvedic-medicijnen te herzien. En dat de teelt van Ayurvedic-cannabis via overheidslicenties moet worden gereguleerd, waarna de regering vervolgens de productie ook controleert. Hoewel het niet officieel is toegegeven, zijn er berichten dat de regering nu al betrokken is bij de wietteelt voor De Ayurvedic Drugs Corporation. Wat de toekomst brengt voor Sri Lanka’s cannabisgemeenschap staat in de sterren geschreven, maar ondertussen zullen Ayurvedic-doktoren doorgaan met het voorschrijven van cannabis-medicijnen, zullen patiënten die blijven gebruiken en zal de politie waarschijnlijk doorgaan met hen arresteren…

(advertentie)