(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De Svalbard ‘Dag des Oordeels’ zadenkluis op Spitsbergen, een arctisch eiland dat aan Noorwegen toebehoort, is misschien wel een van de meer verstandige innovaties van de mensheid tot op heden. Een gigantische opslagruimte van staal en beton met letterlijk miljarden zaden erin. En de wiet is daarbij prima vertegenwoordigd, weet onze internationale cannabiscolumnist Jennifer Zansa!

Klimaatverandering

1.Er liggen 23.500 cannabiszaden hierbinnen, laten we hopen dat het bestand is tegen het smelten van de poolkappen...

Er liggen 23.500 cannabiszaden hierbinnen, laten we hopen dat het bestand is tegen het smelten van de poolkappen…

De Doomsday-kluis is gebouwd om de ergste extremen in klimaatverandering en zeespiegelstijging te weerstaan: hij ligt op 130 meter boven zeeniveau en is 120 meter diep uitgehakt in een berg. Jawel, dat lees je goed, de kluis zit binnenin een berg! Het ding is geconstrueerd om de zaden te redden die als essentieel voor de mensheid worden beschouwd – en die nodig zijn om een nieuw gezond ecosysteem op te bouwen – in het geval van een heftige globale ramp. Zoals bijvoorbeeld de gevolgen van het stijgen van de zeespiegel door klimaatverandering. Vanzelfsprekend ligt elk gewas dat essentieel is om ons te voeden, te kleden en van medicijnen te voorzien in de kluis, inclusief 1 opmerkelijke zadensoort.

43 strains, 4 rassen

Naast de duizenden verschillende variëteiten van graan, fruit, kruiden, bomen en groenten telt de Svalbard zadenkluis momenteel 23.500 cannabiszaden, verdeeld over 43 soorten die toebehoren aan 4 verschillende plantenrassen. Deze wietzaden, zo blijkt, zijn gedoneerd door 17 verschillende landen in de laatste zes jaar, sinds de officiële opening in februari 2008. Tot deze landen behoren Noorwegen zelf, Nederland, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en zelfs 500 cannabiszaden van Noord-Korea! Echter, geen enkel van de opgeslagen zaadjes komt uit de Verenigde Staten, ongetwijfeld een gevolg van de federale wet die cannabis nog immer als illegaal beschouwt.

Het is niet precies bekend tot welke strains  (soorten) deze 23.500 zaden behoren. Wel is in de database genoteerd dat 35 van de goedgekeurde soorten tot de familie van Cannabis Sativa toebehoren, terwijl er 8 op de lijst prijken bij de familienaam Cannabis sp. (wat zou kunnen duiden op spontanea, een alternatieve naam voor ruderalis).

De meeste van hen zijn in ieder geval verstandig genoeg om zich te realiseren dat zelfs als de Dag des Oordeels mocht komen, wij allemaal nog steeds high willen worden

Oh, oké... dat kan zo’n beetje alles wel overleven, op een directe voltreffer van een andere planeet na misschien...

Oh, oké… dat kan zo’n beetje alles wel overleven, op een directe voltreffer van een andere planeet na misschien…

Bij nadere bestudering van de inzendingen voor C. Sativa, zie je dat onder het kopje ‘naam in spreektaal’ er ‘marihuana’ is ingevuld. Dat suggereert dat die 35 strains (in totaal goed voor 19.500 van de opgeslagen cannabiszaden) hoge doses cannabinoiden bevatten; dat het dus medicinale soorten zijn (of recreatieve natuurlijk!) Dus, wie de gulle gevers ook zijn geweest, de meeste van hen zijn in ieder geval verstandig genoeg om zich te realiseren dat zelfs als de Dag des Oordeels mocht komen, wij allemaal nog steeds high willen worden – waarschijnlijk zelfs nog meer dan doorgaans, als we eerlijk zijn…

Zo, hoe kunnen we er zeker van zijn dat onze favoriete wietsoortjes gepreserveerd worden voor alle eeuwigheid in de ijzige ruimtes van de Doomsday Seed Vault? Nou, er schijnt slechts één manier te bestaan om daar zeker van te zijn: zorg dat het zadenbedrijf dat haar ontwikkeld heeft een sample van hun product opstuurt naar de superkluis! En nog beter; als jij een eigenaar of werknemer van een zadenbedrijf bent, stuur het zelf op! Iedere zadenbank kan zaden deponeren in de kluis, zolang ze bereid zijn wat papierwerk in te vullen (dit is Scandinavië nietwaar en die zijn dol op hun bureaucratie, maar dat lijkt me een kleine prijs om te betalen om jouw genetica opgenomen te krijgen in wat in essentie de Wietzaden Hall of Fame genoemd kan worden…

Waarom stoppen bij wiet?

En als je er toch mee bezig bent, verzeker je er dan van om ook wat zaden mee te sturen van enkele andere essentiele planten… Morning Glory (blauwe winde of Hawaiian Baby Woodrose met lsa, de natuurlijke variant van LSD), opium, nachtschade, om er eens vast wat te noemen. Het is voor de wetenschap, nietwaar!

(advertentie)