(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Surprise surprise, British tabloids are still bigoted shit-rags! Zo luidde de oorspronkelijke kop van Jen’s column deze week. Onze internationale cannabiscolumnist maakt zich dus duidelijk heel erg druk over iets. Wat dit is, vertelt ze natuurlijk in de haar bekende – fuck – geuren – goddamn – en kleuren!

Ontbijt in de rebound

Het houdt godverdomme ook nooit op. Iedere werkdag van mijn godvergeten leven open ik mijn laptop, start het internet op, check de krantenkoppen en moet dan bijna direct alles stoppen omdat de propaganda en leugens zo ongehoord zijn dat mijn ontbijt dreigt terug te komen over het computerscherm.

Maar dan zou ik in ieder geval niet hoeven te zien wat er onder de brokken van de Thaise groene curry van gisteravond staat geschreven – en hoewel misselijkmakend, is de geur van half verteerde kokosnoot een stuk zoeter dan de stank van rauwe bullshit.

‘Ongepaste seksuele gedachten’

Dus wat heeft dit keer mijn eeuwige en onvermoeibare toorn gewekt? Oh, slechts een kleine suggestie die gisteren werd gedaan in de Daily Mail (waar anders?), een idee dat werd herhaald door hun treinreisstoppertje Metro en ook iets verrassender door hun concurrent The Mirror. Een idee dat zonder twijfel op dit moment ook furore maakt op de vreselijkste extreem-rechtse blogs die er te vinden zijn…

Oké, oké, kom eens tot het punt mens, wat was die suggestie? Ik hoor het jullie roepen.

Nou, dat was deze: cannabis leidde ertoe dat een jongeman “ongepaste seksuele gedachten” had en als gevolg daarvan sprong hij zijn dood tegemoet vanaf een viaduct in Manchester, afgelopen oktober. Dus (de implicatie is helder), cannabis is schuldig aan het voortijdig heengaan van deze jongeman.

Sexual 1


Arme jongen. Maar het was geen wiet die hem de dood injoeg

Cannabis en nog andere drugs

Laat mij echter eerst beginnen met het stellen van een vraag, eentje die erg relevant wordt over een paar alinea’s. Waarom heeft niemand in de drie tabloids die over deze zaak berichtten (geen enkele kwaliteitskrant wilde zijn vingers hieraan branden) daadwerkelijk duidelijk gemaakt om welke “ongepaste seksuele gedachten” het hier gaat?

Wel, laten we eens kijken naar de walgelijk slechte berichtgeving en taalkundige woordkeuze in het Daily Mail-stuk. De jonge Tyler Smith begon dus met wiet roken toen hij vijftien jaar oud was, en hij nam ook “meer drugs vanaf het moment dat hij naar dancefeesten begon te gaan”. Maar uiteraard blijft het een mysterie wat deze andere drugs inhouden, want het zou toch niet kunnen zijn dat die op een of ander manier met Tyler’s mentale staat van doen hebben zeker!? Nee, alleen cannabis doet dat… Uh-huh. Dat was sarcasme, voor het geval mijn lezers niet goed opletten (of Amerikaan zijn, dat kan ook).

Dus hij werd opgenomen voor een overdosis. Niet voor cannabis echter, of het zou moeten zijn dat ziekenhuisopnames voor overdoses wiet tegenwoordig ineens een ding zijn…

Weer een paar zinnen later in het artikel lezen we dat “Tyler werd later opgenomen in het ziekenhuis nadat hij een overdosis drugs had genomen, maar hij werd weer ontslagen ondanks dat hij de doktoren had verteld over zijn seksuele gedachten en Valium-gebruik”. Oké. Dus hij werd opgenomen voor een overdosis, maar we weten nog steeds niet welke drugs het betrof. Duidelijk niet voor cannabis echter, of het zou moeten zijn dat ziekenhuisopnames voor overdoses wiet tegenwoordig ineens een ding zijn…

En nog een stevige zuiper ook…

Oh ja, hij dronk ook nog, naar verluidt ook op een problematisch niveau. “Wanneer hij okay was, was zijn gedrag erg lovenswaardig. Er waren geen problemen of zorgen wanneer hij geen drugs nam of aan het drinken was.”

Dus, hij nam niet nader gespecificeerde drugs naast cannabis, hij was een stevige drinker, en zijn gedrag leidde ertoe dat zijn moeder alarm sloeg. Maar nog steeds is het wiet die hem gek maakte en de dood injoeg, nietwaar?

Gedachten tijdens tienerjaren

Genoeg haarkloverij voor nu, we willen het een beetje beknopt houden hier mensen. Het punt is dit: het is op dit moment zo goed als onmogelijk om precies vast te stellen wat het effect van wietgebruik op zijn mentale gesteldheid was, omdat er ongeveer nog een miljoen ander factoren van invloed waren. Daarbij was hij 15 toen hij begon te blowen en 19 toen hij stierf. Die levensfase staat er niet direct om bekend dat ze vrij is van angsten, en wanneer er onverwachte seksuele gedachten in een bepaalde levensfase opduiken dan durf ik te stellen dat iemands tienerjaren daarvoor behoorlijk geschikt zijn.

Mensen schudden hun hoofd uit medelijden en zeggen: “Oh dear me, de arme jongen… die wiet is ook zo’n afschuwelijk ding”, wanneer ze het lezen zoals het er nu staat

Sexual 2

Hoofdredacteur Paul Dacre van The Daily Mail is letterlijk de antichrist… kijk eens naar die ogen!

Welnu, dit brengt mij weer netjes terug bij de vraag die me parten speelt sinds ik het artikel überhaupt voor de eerste keer las, en waarop ik geen enkel antwoord heb gekregen. Wat waren deze “ongepaste seksuele gedachten” en waarom zijn die nergens gespecificeerd? Helemaal wanneer ze zo luguber waren… We weten allemaal dat tabloidkranten als Daily Mail en consorten dol zijn op smeuïge details, nietwaar?

Het antwoord lijkt mij vrij duidelijk, hoewel ik nog steeds wacht op bevestiging van mijn vermoedens. Het gebruik van de term ‘ongepast’ moet betekenen dat het om pedofiele gedachten gaat, of om vergelijkbaar onacceptabele zaken in een beschaafde samenleving, wellicht iets met verkrachting, bestialiteit of een andere fetisj die strikt taboe is.

Effectieve anti-wiet boodschap

Maar waarom hebben de tabloids zulke vage taal gebruikt? Nou, om het zo vaag als “ongepaste seksuele gedachten” te laten is sowieso behoorlijk achterbaks, maar er zijn genoeg mensen die hun hoofd zullen schudden uit medelijden en “Oh dear me, arme jongen, die wiet is ook zo’n afschuwelijk ding” zeggen, wanneer ze het lezen zoals het er nu staat. En daarmee is hun boodschap dus effectief afgeleverd.

Aan de andere kant, stel je eens even voor hoe de wereld zou reageren wanneer de Daily Mail simpelweg ermee op de proppen kwam en zou schrijven: “Cannabis verandert niet-pedofielen in pedofielen” of “Niet-verkrachters in verkrachters”…

Complete en volslagen shit

Beeld je dit voor een paar seconden in. In feite hoop ik verdomme dat ze dit zo openlijk zouden zeggen. Want op dat moment zou de hele wereld zich plotseling, magisch en collectief realiseren wat voor complete en volslagen shit ze decennialang hebben uitgespuugd, en tegelijkertijd stoppen met hen nog langer op te merken… En vanaf dat moment zou de voormalige Mail een verfomfaaide, gebarsten meelijwekkende jankende bedelaar zijn die iedere dag bedelt om een dubbeltje voor de ingang van het Centraal Station…

En dat mijn vrienden zal de dag zijn waarop de mensheid verlichting bereikt. En het is de dag dat ik ceremonieel de zeven miljard doses anthrax begraaf die ik heb liggen, omdat ze niet langer nodig zijn. Het is fijn om nog dromen te hebben…

(advertentie)