(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In het land waar onze internationale cannabiscolumnist Jennifer woont, heb je geen coffeeshops. Wiet is in Groot-Brittannië illegaal, net als in pak ‘m beet 199 van de 202 landen op aarde. Voor alle blowers en wietkwekers daar is ‘Google Maps’ voor cannabis op het ‘darknet’ wellicht een uitkomt. Of is het toch allemaal niet zo mooi als het lijkt?

Map Dealers Legalise World

Voor sommige mensen is het navigeren door de complexiteit van het darknet  om websites als Silk Road te gebruiken gewoon veel te veel werk. Niet alleen moet je de Tor-browser installeren en configureren, je moet ook een Bitcoin portemonnee creëren om aankopen te kunnen doen. Voor veel mensen lijkt dit wat al te veel gedoe gezien de waarde van het verborgen netwerk.

Dealer Maps 2

De Tor browser is is de meest gebruikte browser om toegang te krijgen tot het darknet

Nou, deze nieuwe uitvinding schaft niet de noodzaak om Tor te installeren af, maar het gebruik van Bitcoins is niet meer noodzakelijk, om te beginnen. Dus wat is die mysterieuze kaart waarover ik het hier heb? Nou, zoals de naam al impliceert is het letterlijk een kaart op een site met de naam Map Dealers Legalise World. Daarop staan locaties, contactgegevens en productenlijstjes van dealers in jouw regio. Dat klinkt als een droom die uitgekomen is!

Anonimiteit in gevaar

Het lijkt er op dat de dagen dat je simpelweg genoeg klanten had door mond-tot-mond reclame voorbij zijn. Tegenwoordig nemen de ondernemende figuren onder ons de zaken in eigen hand en breiden ze hun clientèle uit dankzij hippe virtuele kanalen, maar de vraag is of dit werkelijk zo’n goed idee is? Sommige van deze dealers zetten zelfs hun telefoonnummer erbij! Om eerlijk te zijn lijkt het ook ietwat overbodig om het deep web te gebruiken wanneer je het politie en justitie zo makkelijk maakt om je op te speuren.

Het allerbelangrijkste voordeel van het darknet is om anonimiteit te verschaffen, en zelfs dat vertoont nu tekenen van verval. Recente onderzoeken suggereren voorzichtig dat het mogelijk is om tot tachtig procent van de Tor-gebruikers te identificeren door zorgvuldig het binnenkomende verkeer te monitoren of met slim verbogen malware  die alle bezoekers van bepaalde sites infecteert. Deze website lijkt hun job aanmerkelijk eenvoudiger te maken doordat er telefoonnummers worden uitgedeeld. Onwetende dealers in de val lokken door een ontmoeting op te zetten met de politie en die drugs te verkopen, lijkt de volgende, logische stap.

Ik verwacht dat het niet al te lang duurt voordat er berichten verschijnen over dealers die zijn gearresteerd naar aanleiding van hun voor iedereen zichtbare contactgegevens

Twee belangrijke zaken zouden echter wel in het voordeel van Map Dealers Legalise World kunnen werken: de drug naar keuze is overweldigend cannabis, hoewel sommige lijstjes referenties naar andere drugs bevatten. In de meeste landen is de politie dezer dagen een stuk minder geïnteresseerd in het opjagen van potentieel kleine wietdealers, en veel meer geïnteresseerd in het uitschakelen van grootschalige smokkelaars, met name van hard drugs.

Geen transacties

dealertjes

Dealer Maps geeft blowers details hoe ze een wietdealer kunnen vinden in hun buurt

Ten tweede host  deze site geen transacties, in tegenstelling tot Silk Road. Hij biedt slechts informatie aan en laat de het verder aan de dealer en de koper om te onderhandelen. Dit betekent dat de website technisch gesproken geen enkele wet overtreedt. En de eigenaren ervan verdienen waarschijnlijk bij lange na niet die enorme bedragen die de eigenaren van Silk Road I en II naar verluidt hebben binnen geharkt. Minder geld (doorgaans in de vorm van Bitcoins; gebruikers en eigenaren van uitgeschakelde Silk Road-reïncarnaties zagen al hun op servers opgeslagen Bitcoins in beslag genomen worden) betekent minder prikkels voor cybercrime  specialisten om hen als doelwit te beschouwen.

Levensvatbaar alternatief?

Nu ja, de tijd zal ons leren wat de impact van websites als deze is op het proces van drugs kopen voor persoonlijke consumptie. Ik verwacht dat het niet al te lang duurt voordat er berichten verschijnen over dealers die zijn gearresteerd naar aanleiding van hun voor iedereen zichtbare contactgegevens. Aan de andere kant: als het werkelijk gaat knallen zou het goed veel te omvangrijk kunnen worden voor de wetshandhavende autoriteiten om aan te kunnen. En dan zou het zomaar een levensvatbaar alternatief kunnen zijn voor de bestaande drugsbemiddelende methoden. Hoe dan ook, ik betwijfel het dat ik Map Dealers Legalise World binnenkort ga gebruiken, maar ik ben heel geïnteresseerd om iets te horen van iemand die het wél doet…

(advertentie)