(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Iran heeft een lange geschiedenis van cannabisgebruik. Een levende subcultuur blijft bestaan, ondanks pogingen van de autoriteiten om die uit te roeien. Afgelopen jaren dook er een vreemd fenomeen op in de straten van Teheran en andere Iraanse steden: een ogenschijnlijk subtiel maar toch subversief statement voor iedereen die ’t wil zien. Internationaal cannabiscolumnist Jennifer Zansa bericht.

Kleding met wietblaadjes

Overal in het land is er sprake van een toename van bazaars en boetiekjes waar je kleding met wietblaadjes erop kunt kopen. Die cannabiskleding wordt gedragen door een uiteenlopend gezelschap van mensen: tieners, zakenmannen en zelfs vrouwen die het wietdesign overal op hun manteau  hebben gezet (dat is een type jas die in Iran wordt gedragen in plaats van minder hippe, traditionele gewaden als de chador).

Iran 1

Wietbladen kleding wordt door heel Iran gedragen [foto: wmjones2]

Het lijkt er op dat het design niet beperkt blijft tot kleding, omdat het ook al gespot is op enkele bijzondere plekken, zoals op de cover van een sjiitisch gebedenboek dat enkele jaren gelden werd uitgegeven door een bekende en gerespecteerde priester! Het lijkt er eveneens op dat niet alle aanhangers van de nieuwe trend zich helemaal realiseren wat er gesymboliseerd wordt. In een recent artikel werd gesteld dat veel jonge mensen die in wietmerchandise gespot worden, dat met gepaste trots doen en precies weten wat cannabis is, de goede zaak steunen en voor legalisering zijn. Anderen echter, zijn klaarblijkelijk gelukzalig onwetend van de betekenis van de puntige blaadjes die op hun T-shirts prijken…

Controversiële symboliek

Zij staan wellicht niet alleen in hun onwetendheid over de symboliek van het controversiële blad. Hoewel het mogelijk is dat de Iraanse autoriteiten simpelweg een oogje dichtknijpen bij deze trend, lijkt het waarschijnlijker dat ook zij onbekend zijn van de ware betekenis. Iran is in toenemende mate strenger geworden tegenover drugsgebruik in de laatste jaren. Het is dus onlogisch dat zulke flagrante promotie van cannabiscultuur vriendelijk beoordeeld wordt door de machthebbers, indien zij zich bewust zij  van de werkelijke betekenis.

Net als cannabis wordt opium door het hele land veel gebruikt, vooral door oudere mannen die ’s avonds bijeen komen om backgammon te spelen of poëzie voor te dragen

Aan de andere kant: ondanks het officiële standpunt over drugs kan de handhaving van de wet soms wat sporadisch zijn. Net als cannabis wordt opium ook door het hele land veel gebruikt, vooral door oudere mannen die ’s avonds bijeen komen om backgammon te spelen of poëzie voor te dragen, en in het algemeen zonder veel hinder van de autoriteiten. Er gaan zelfs geruchten dat de Opperste Leider zelf, Ali Khamenei, niet vies is van een bonte avond met opium en poëzie! Uiteraard ontkennen bronnen dichtbij de Ayatollah dit categorisch.

Iran 2

Mousavi’s Groene Revolutie waart door het land sinds 2009 [foto: Hamed Saber] 

 

De Groene Revolutie!

Hoe het dan ook zit, het is wel absoluut passend dat jonge Iraniërs hebben gekozen voor het wietblad als een progressief symbool van tegencultuur. Zeker omdat er sinds 2009 immers een bredere, politieke beweging actief is die het land verovert. Een actiegroep die bekend is komen te staan als de Groene Revolutie! Deze beweging begon als resultaat van wijdverspreide woede over wat als frauduleuze algemene verkiezingen worden gezien. Hij wordt aangevoerd door oppositieleider, hervormingspoliticus en ex-minister-president Hossein Mousavi. De keuze van groen voor zijn campagne komt door het gewicht van deze kleur in de gehele moslimwereld, waar hij staat voor leven en natuur, en voor hoop, eenheid en de onsterfelijkheid van ideeën.

Laten we van harte hopen dat de groene hoofdbanden en vlaggen die gezwaaid worden als steun voor Mousavi zich verenigen met de wietkleding van de jongeren uit de tegencultuur. Om op die manier Iran een stukje dichter bij het afschudden van de ketens van een autoritair regime te brengen, een regering die de vrije geest al tientallen jaren beknot. Dat gaat terug naar de Revolutie van 1979 en zelfs nog eerder, naar de corrupte monarchie die erdoor omver werd geworpen.

(advertentie)