(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Afgelopen week werd de doorgedraaide moordenaar van de Amerikaanse sluipschutter a.k.a. nationale held Chris Kyle – die van de film American Sniper ja – veroordeeld tot levenslang. Volgens de aanklagers was zijn wietgebruik 1 van de oorzaken van zijn misdaad. Onze internationale columnist Jennifer Zansa ontplofte zowat en gaat in de tegenaanval!

Stonede terroristen

Deze shit wordt behoorlijk voorspelbaar. Recent nog publiceerden we columns over hoe bepaalde publieke figuren, media en zogenaamde experts in het een of ander een serieuze en hoogst twijfelachtige tendens etaleren om cannabis te beschuldigen voor de acties van moordenaars en andere wreedaards die in de publiciteit opduiken.

Eerst waren daar de Boston bombings  van april 2013, waarna de vier hoofdverdachten in bepaalde media werden afgeschilderd alsof ze constant high waren van wiet terwijl de de aanslag planden en uitvoerden. Toen kregen we in mei van datzelfde jaar de onthoofding van soldaat Lee Rigby in Woolwich, Groot-Brittannië en vervolgens het doodschieten van de Canadese korporaal Nathan Cirillo door Michael Zehaf-Bibeau in oktober vorig jaar.

In al deze gevallen werd de dader gelinkt aan het gebruik van cannabis, en er zijn zelfs pogingen ondernomen in de rechtbank om deze acties te wijten aan ‘door wiet veroorzaakte psychoses’.

snip

De succesvolle film American Sniper, over het leven van sluipschutter Chris Kyle. Werd die vermoord door een wietrokende collega-veteraan, zoals de aanklagers beweren? 

 

American Sniper

En nu is er het moordproces van Eddie Ray Routh, verantwoordelijk voor het doodschieten van de beroemd-beruchte Amerikaanse marine-sluipschutter Chris Kyle. Die is onlangs nog veel beroemder geworden door de release van de Oscar-winnende Hollywood blockbuster ‘American Sniper’, een biografische film over zijn 4 uitzendingen naar Irak. Ook diens vriend Chad Littlefield werd door Routh vermoord. Deze week werd hij daarvoor veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf zonder de mogelijkheid tot vervroegde vrijlating, nadat zijn verdediging faalde om de jury ervan te overtuigen dat hij ontoerekeningsvatbaar was.

Mentale geestesziekte

Een forensisch psycholoog getuigde namens de aanklager. Dr. Randall Price bestreed dat Routh aan een mentale geestesziekte lijdt die hem verhindert om goed en fout uit elkaar te houden of te beseffen dat hij een misdaad heeft gepleegd. Nee, in werkelijkheid “heeft Routh een paranoïde afwijking die verergerd is door zijn gebruik van alcohol en marihuana”. De Britse krant The Telegraph meldt dat deze getuige-deskundige ook suggereert dat “sommige van zijn ideeën zouden kunnen voortkomen door de televisieprogramma’s die hij bekeek”.

Vanuit het gezichtspunt van de aanklagers is hun betoog dat de daden van Routh op zekere wijze te wijten zijn cannabis een fatsoenlijke manier om vol te houden dat hij geestelijk verantwoordelijk is voor zijn misdaden. Daarmee gaan ze gemakshalve ook volledig voorbij aan de vele verontrustende en gedocumenteerde signalen van PTSS (post traumatisch stress syndroom) die Routh afgaf in de jaren sinds hij terug was van actieve dienst.

Paranoia, woede en hyper-waakzaamheid… Allemaal gebruikelijk bij mensen die aan stresstrauma’s lijden (en waarbij cannabis herhaaldelijk heeft bewezen deze te verbeteren!)

En er is inderdaad overweldigend bewijs dat Routh PTSS heeft en als we dat feit in ogenschouw nemen is zijn ontoerekeningsvatbaar-claim een beetje logischer, zeker wanneer we de symptomen ervan bekijken: paranoia, woede en hyper-waakzaamheid. Allemaal gebruikelijk bij mensen die aan deze afwijking lijden (en waarbij cannabis herhaaldelijk heeft bewezen deze te verbeteren!). Dus ja, de aanklager heeft gelijk als hij zegt dat de verdachte een paranoïde afwijking heeft, maar het is stuitend naïef om te suggereren dat ernstige PTSS geen mentale ziekte is en dat de patiënten die eraan lijden niet – voor het grootste deel – gek zijn.

Slechte juridische praktijk

tweeDaar komt bij dat het negeren van de mogelijkheid dat Routh’s cannabisgebruik feitelijk niet tot de dood van Kyle heeft geleid – maar dat de wiet wellicht juist heilzaam was voor zijn conditie die hem tot paranoia en gewelddadige gedachten leidde – verder gaat dan een mening ventileren of goede juridische praktijk. Het handelen van de aanklager lijkt sterker op lichtzinnigheid en onverantwoordelijkheid!

Terwijl de veteranen blijven terugkomen uit actieve dienst met verminkende en verschrikkelijke mentale ziekten als gevolg van de gruwelijkheden die ze in de oorlogsgebieden hebben ervaren, zullen ze ook blijven zoeken naar manieren om hun gedachten in te dammen. En helaas zullen ze soms hun gewelddadige gedachten in de praktijk brengen als ze niet in staat zijn hun hoofd te controleren.

Einde nog niet in zicht…

Daarom is het waarschijnlijk dat we soortgelijke incidenten zullen blijven zien, omdat oorlogsveteranen met stresstrauma’s heel erg waarschijnlijk zichzelf zullen behandelen met cannabis. Wiet heeft klaarblijkelijk een hoge effectiviteit – maar niet altijd en bij iedereen – in het beheersen van de symptomen van PTSS. En omdat het geen gegarandeerde totaaloplossing is (zo’n 100%-medicijn bestaat ook niet, misschien met uitzondering van het voor altijd ophouden met oorlogvoeren), zit het er dik in dat we meer geweldsmisdrijven gaan zien door ex-soldaten met stresstrauma’s die wiet gebruiken om hun symptomen te verlichten…

En wanneer dit gebeurt zal cannabis opnieuw de schuld krijgen. Terwijl de regeringen die verantwoordelijk zijn voor het uitzenden naar onnodige oorlogen van jongemannen die onherstelbaar beschadigd raken, niet eens genoemd worden in de rechtbank. En daarom zal deze cyclus voor altijd en eeuwig voortduren.

(advertentie)