(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Internationaal columnist Jennifer Zansa heeft al ’t nodige gezien en gehoord in de wietwereld, maar zelfs zij is onder de indruk van het verhaal van Arthur Mondella. Multimiljonair in New York. Kersengigant. En morsdood door eigen toedoen nadat er in zijn fabriek een wietkwekerij wordt ontdekt…

Geheime fabrieksruimte

Dit is misschien wel de meest verbluffende en intrigerende zaak waarover ik in jaren heb gelezen. Een succesvolle New Yorkse zakenman – Arthur Mondella (openingsfoto), baas van het grootste kersenverwerkende bedrijf van de VS – schiet zichzelf met fatale afloop door het hoofd, nadat er een gigantische illegale wietplantage is ontdekt in een geheime ruimte die speciaal was uitgegraven onder zijn fabriek in zuid-Brooklyn.

Illegale activiteiten

kerswiet

Kersen en wiet, niet altijd een goede combinatie…

De autoriteiten waren bezig met een onderzoek naar beschuldigingen dat de onderneming illegaal fabrieksafval had gedumpt in het riool van New York – aantijgingen die voor het eerst al in 2009 de kop op staken. Toen kleurden de lokale bijen en hun honingkorven knalrood nadat ze zich tegoed hadden gedaan aan geverfde kersensiroop… Toen de fabriek deze winter geïnspecteerd werd, vonden de autoriteiten een nepboekenkast, die bij nadere inspectie openging en een ladder onthulde die naar beneden leidde naar een 750 vierkante meter grote, professioneel uitgeruste kweekruimte.

Grootste wietplantage in New York

De politie schat dat de ruimte in staat was om 1.200 wietplanten per jaar te produceren, goed voor een omzet van ongeveer 7 miljoen dollar. Sterker nog, het is in feite de grootste wietplantage die er ooit in New York ontdekt is! De fabriek was volgeplempt met geavanceerde beveiligingssystemen, prikkeldraad met stroom erop, bewegingssensoren en tientallen camera’s. Op het terrein werden ook 45 kilo gedroogde wiet en 125.000 dollar in cash gevonden…

Even naar het toilet…

Toen de politie op 24 februari van dit jaar de stinkrijke fabriekseigenaar aan het verhoren was over het illegale gewas, vroeg hij geëxcuseerd te worden voor een toiletbezoekje. Hij verbleef daar echter een behoorlijke tijd, reden voor de agenten om over te halen eruit te komen. In plaats daarvan vroeg de man echter naar zijn zus. Toen die arriveerde riep hij naar haar: “Zorg goed voor mijn kinderen”, waarna hij zichzelf overhoop schoot met een .357 kaliber handpistool.

“Ik heb geen idee waarom hij zichzelf van het leven zou willen beroven, behalve als er daar beneden nog iets veel ergers is wat we nog niet ontdekt hebben”

Arthur Mondella werd praktisch door het gehele universum gezien als “een goede man”, en zijn tragische dood heeft zijn familie, lokale inwoners en onderzoekers zowel verdrietig als onthutst achtergelaten. Of zoals een politieagent het stelt: “De arme man… in deze tijd krijg je echt geen celstraf meer voor wiet. Ik heb geen idee waarom hij zichzelf van het leven zou willen beroven, behalve als er daar beneden nog iets veel ergers is wat we nog niet ontdekt hebben.” Sommigen hebben gesuggereerd dat de stress van het runnen van een geheime, criminele operatie te veel werd om nog te verdragen en dat hij niet gewend was om in serieuze moeilijkheden met de wet te komen, dat hij doodsbang was in het vooruitzicht van een straf.

Extreme reactie

Cherry 1

Op tragische wijze beëindigde Mondella zijn leven met 1 enkele kogel nadat de politie zijn illegale plantage had ontdekt

En dus worden er vraagtekens gezet bij zijn extreme reactie tegenover de straf die hij tegemoet kon zien in New York’s juridische systeem. En er worden in de eerste plaats vragen gesteld waarom de miljoenen bezittende zakenman zijn inkomen blijkbaar moest aanvullen met zo’n significante hoeveelheid cannabis? Tenslotte bedroeg de omzet van zijn bedrijf klaarblijkelijk meer dan 20 miljoen dollar per jaar, waarbij er een verbluffende 180.000 kilo fruit per week werd verwerkt!

Maffiaconnecties

Intrigerend zijn ook de suggesties van betrokkenheid van de maffia. Vanzelfsprekend toont de schaal van de wietplantage aan dat Mondella niet alleen handelde – en wanneer dit het geval is – helpt dat verklaren waarom de operatie überhaupt van start ging, net zoals dat dit een mogelijke verklaring biedt voor zijn zelfmoord.

“Hij wist dat de maffia hem om zeep zou helpen”, citeert de New York Post een politieagent over deze zaak. “Waarom zou je jezelf anders overhoop schieten vanwege 45 kilo wiet? Het draaide om de miljoenenbusiness die hij verloren had.”

Tragisch…

Echter, andere bronnen hebben verklaard dat hoewel Mondella inderdaad enkele connecties had met de maffia (nauwelijks ongewoon voor een familiebedrijf in het Italiaanse zuid-Brooklyn), de illegale ondergrondse operatie door hem alleen was opgezet en gemanaged. Maar wat de waarheid ook moge zijn, het is tragisch dat een man die ervoor zorgde dat de lokale jeugd werk kreeg om ze van het criminele pad af te houden, zich gedwongen voelde om zijn leven op zulke wijze te leven en te beëindigen.

 

(advertentie)