(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Cannabis voorvechtster Eef de Bruyne pakt graag haar vaporizer – die ze en passant de naam Johnny geeft – om daarna haar ideeën en gedachten over een betere wereld vorm te geven. Een aarde waarop cannabis bevrijd is, ja ook in België. Na legalisering komt er veel geld vrij voor bijvoorbeeld onderwijs en ’t regent nieuwe jobs erbovenop…

Mijn vaporizer

Of ik niet vergeet de column te schrijven vandaag, staat in een berichtje van Joop, Founding Father van Rollingstoned. Ik antwoord dat ik er zo dadelijk aan begin. Toch maar even mijn vaporizer aanzetten om wat dieper in mijn geheugen te kunnen graven op zoek naar zinvolle informatie en grappige anekdotes die ik in mijn tekst kan verwerken. Effe de radio aanzetten en nog een koffietje maken terwijl de vaporizer opwarmt.

Raar woord eigenlijk: vaporizer. Waarom geef ik hem eigenlijk geen naam. Ja, de mijne is een mannetje. Zo voelt hij toch… Whoopi Goldberg gaf haar vape-pen ook een naam: Sippy, omdat je er zo lekkere sipjes van kunt nemen zegt ze. Ik schrijf dit omdat Facebook me er net aan herinnerde dat ik twee jaar geleden dat artikel waarin ze de liefde voor haar vape-pen verkondigd deelde. Zoveel tijd later is ze nog steeds verkocht want ze startte dit jaar een bedrijfje in cannabisproducten op dat vooral mikt op vrouwen en hun menstruatiepijnen.

Geen verbranding, meer zin

shutterstock_378585730

Het leven van Eef is dankzij haar vaporizer een heel stuk aangenamer geworden… [beeld: Delcar/Shutterstock]

Geen lachertje dat laatste. Dankzij cannabis vind ik regels hebben niet meer erg, of toch veel minder. Een druppeltje olie of twee, een trekje van Johnny (haha, just found him a name) en hup, we kunnen er weer tegen. Byebye rugpijn en buikkrampen. Wanneer het terug opkomt begin ik weer van voor af aan. Wie zegt dat medicatie nemen saai moet zijn? 🙂

De vaporizer is trouwens het middel om het beeld dat mensen hebben van blowers (lui, in de zetel hangend, langharig en werkschuw, uren ruikend in de wind,…) te veranderen. Door het weglaten van tabak en verbranding word je veel minder loom en krijg je zin om te bewegen en dingen te ondernemen, althans, dat is toch mijn ervaring.

De reacties van mensen wanneer ik ze vertel dat ik geen joints (meer) rook maar wel vape, zijn meestal heel positief. Ze zeggen dan dingen als: “Ik kan niet tegen wiet maar ik nam eens een trekje van een vaporizer en dat vond ik wel heel plezant.” Of: “Ik kan de rook van een joint niet verdragen, echt waar, ik word er misselijk van. Maar als het uit een vaporizer komt vind ik het wel oké.”

Mijn idee is eigenlijk om een demonstratie in Brussel te organiseren, maar dit zou ik enkel laten doorgaan indien er meer dan 5.000 mensen de zekerheid geven dat ze daar effectief gaan zijn. Anders heeft het geen enkel nut

Eigenlijk zou elke cannabisgebruiker een draagbare vaporizer moeten hebben om aan vrienden en kennissen te tonen. Uit nieuwsgierigheid zullen velen het willen uitproberen en wie weet stellen ze hun mening dan wel bij. Hoewel er eigenlijk al voldoende mensen achter de legalisering van cannabis staan, dat is eigenlijk niet het probleem. Het probleem is het gebrek aan organisatie. Aan durf.

Er zijn tegenwoordig veel meer voor- dan tegenstanders. Dat merk je ook in commentaren op cannabisgerelateerde artikels op bijvoorbeeld Facebook en dat lees je in polls. De Morgen liet zo al eens weten dat 1 op 2 van hun lezers pro legaliseren is.

Demonstraties voor legalisering

Zoals top-econoom Paul De Grauwe ook al eens zei in een interview is wat we nodig hebben: demonstraties met massaal veel volk. Die moeten er komen! Net zoals mensen nu op straat komen tegen terreur, voor verdraagzaamheid, tegen langer werken, voor de vluchtelingen, enzovoort, moeten we even gedreven zijn voor het legaliseren van cannabis. De reden waarom er zo weinig aanzet tot het organiseren van dergelijke bijeenkomsten is, is doordat de opkomst voor cannabisbetogingen of blow-ins  in het verleden in België veel te mager waren.

shutterstock_80112670

Onze eigen Eef wil wel een cannabis demo optuigen in Brussel, maar wil dan wel vooraf weten dat er minstens vijfduizend Belgen komen opdagen! [Fotokon / Shutterstock.com]

Mijn idee is eigenlijk om een demonstratie in Brussel te organiseren, maar dit zou ik enkel laten doorgaan indien er meer dan 5.000 mensen de zekerheid geven dat ze daar effectief gaan zijn. Anders heeft het geen enkel nut. Maar aangezien ik toch wat terugschrik voor het hele gedoe rond zo’n demo laat ik het liever aan anderen over. Misschien denken er nog wel mensen zo over. De (mede-)verantwoordelijkheid zou ik best nog wel durven nemen en praten met de pers of door een megafoon op een geïmproviseerd podium ook.

Joep Oomen en Cannabis Bevrijdingsdag

Dit schrijvende denk ik even terug aan Joep Omen die mij de kans gaf twee jaar geleden om op het podium tijdens Cannabis Bevrijdingsdag een speech te geven. Ik had een medicinale cannabisgebruiker meegebracht die ik dan wat vragen ging stellen terwijl ik daar op het podium stond met een microfoon in mijn hand. Ik had al wel als kind wat podiumervaring in het plaatselijk jeugdtheater maar dit was toch iets helemaal anders. Het publiek bracht mij zo van mijn stuk dat ik helemaal niet meer wist hoe ik het moest aanpakken. Tot mijn grote ergernis hoorde ik ook niks van wat B. zei door zijn microfoon en van pure stress begon ik dan maar wat te improviseren, mijn medespeler negerend! Heb ik daar mijn excuses al voor aangeboden B.? Bij deze…

Ja, Joep, hij is er niet meer. Maar hij heeft wel een heel grote rol gespeeld in het op de kaart zetten van België in cannabisland. Zonder hem speelden we waarschijnlijk nog steeds niet mee. Dankzij hem is ook de allereerste Cannabis Social Club ontstaan: Trekt Uw Plant! Graag had ik Joep nog een interview willen afnemen, maar dat zal dus niet meer gaan.

Legalisering cannabis is DE oplossing

Ik schreef enkele dagen geleden een artikeltje naar aanleiding van de huidige crisis en mijn visie erop: Legalisering cannabis is DE oplossing. Ik kopieer het even:

Claimen dat cannabis DE oplossing zou kunnen zijn in de diepe crisis waarin we ons momenteel bevinden doe ik niet zonder dit eerst grondig onderzocht te hebben. Ik probeer niet te langdradig te zijn maar focus op enkele grote lijnen.

Paul De Grauwe, top-econoom, staat ook volledig achter de stelling dat cannabis gelegaliseerd moet worden zodanig dat we er accijnzen op kunnen heffen, net als bij alcohol en sigaretten

shutterstock_202039387

Cannabis, het antwoord op bijna al uw problemen (echt waar)… [foto: mikeledray/Shutterstock]

We hebben geld nodig om het onderwijs nieuw leven in te blazen want scholen zijn de plek waar kinderen gevormd worden tot wie ze later worden. In Colorado, je weet wel: één van de staten in Amerika waar cannabis voor recreatief en medicinaal gebruik legaal is, wordt het belastinggeld uit de cannabisverkoop o.a. gebruikt om studiebeurzen van kansarme studenten te betalen en om scholen te vernieuwen. Colorado haalde in 2015 al 135 miljoen dollar cannabisbelastingen binnen!

Degelijk onderwijs en een diploma kunnen het verschil maken tussen een toekomst vol kansen of een toekomst vol zorgen waarin radicaliseren een zinnige uitweg lijkt. We hebben dat geld dus broodnodig. Op multinationals die eerlijke belastingen betalen kunnen we nog lang wachten!

Cannabis 114 x minder dodelijk dan alcohol

Paul De Grauwe, top-econoom, staat ook volledig achter de stelling dat cannabis gelegaliseerd moet worden zodanig dat we er accijnzen op kunnen heffen, net als bij alcohol en sigaretten. Er even rekening mee houdend dat cannabis 114 keer minder dodelijk is dan alcohol, maakt het eigenlijk no sense dat cannabis niet allang legaal verkocht mag worden.

Lees ook even Dokter maakt komaf met mythen rond cannabis! Daarin vindt u antwoorden op vragen met betrekking tot cannabispsychoses, schizofrenie, hersenbeschadigingen, verslaving enzovoort of blader eens door mijn artikels. We zijn met zijn allen het verkeerde gedachtepad opgestuurd, cannabis is veel minder schadelijk dan we denken.

Jobs, jobs en jobs

Bijwerkingen van cannabis legalisering zijn: daling van het misdaadcijfer, daling van het zelfmoordcijfer en tieners gaan er minder of evenveel door gebruiken. Daarnaast creëren we jobs, jobs en nog eens jobs. Hoeveel mensen staan er bij ons niet te springen om een coffeeshop of growshop te beginnen?

Rechtopstaande nachten in Gent en Brussel ten spijt, al dat gepalaver is in mijn ogen tijdverspilling. Er is een makkelijke manier om aan jobs en geld te geraken om onze welvaart en ons welzijn te redden. Het enige wat we moeten doen is onze ogen hiervoor openen. Wake up mensen!

[openingsfoto: Sergei Bachlakov / Shutterstock.com]
(advertenties)