(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

“Napoleon is van zijn paard gevallen. Dit korte zinnetje vat perfect samen hoe ik me, samen met vele andere cannabisactivisten, voel na het plotse overlijden van Trekt Uw Plant en ENCOD oprichter en activist van het eerste uur Joep Oomen.” Aldus Michel Degens, voorzitter van Mambo Social Club. Hij betuigt de laatste eer aan een bijzonder mens…

Moreel kompas

We blijven verweesd achter met een onwezenlijk gevoel omdat we onze Joep kwijt zijn, onze leider, onze vriend, onze strateeg, ons moreel kompas, de man die met zijn zachte en vriendelijke stem toch steeds weer weet mensen bij elkaar te brengen en het beste in hun naar boven te halen. Vanaf nu gaat alles anders zijn zonder onze Joep.

Vrijdag 18 maart is een datum die goed in mijn geheugen is geprent, het was 17h12 toen ik een telefoontje kreeg met het ongelofelijke nieuws dat Joep dood in zijn bed was gevonden door vrienden. Hij leek vredig te slapen en helaas was het maar al te duidelijk dat Joep vertrokken was op zijn laatste reis. Onze opperbevelhebber was niet meer, onze Napoleon was van het paard gevallen.

Advies op elk moment van de dag

joep-oomen-1-ItalyOngeloof, verbijstering. Ik had Joep woensdagavond nog gesproken aan de telefoon vanop een parking vol met gaten pal op de Frans-Belgische grens. Het ging over het cassatieadvies in de Mambo Social Club zaak en hoe we de zaak best konden aanpakken naar de toekomst toe. Zo ging dat immers met Joep, ik kon hem op eender welk moment van elke dag zijn mening of advies vragen en je kon er donder op zeggen dat hij met een gepast antwoord kwam, een antwoord dat zorgvuldig gewikt en gewogen was, waar over nagedacht was en dat een fundering had. Een eerlijk en oprecht antwoord bovendien dat moreel steeds in balans was.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik niet denk dat er in de Mambo Social Club ooit één belangrijke beslissing genomen is zonder eerst bij Joep te rade te gaan. Ikzelf heb persoonlijk het grote geluk en voorrecht gehad dat Joep me bij de oprichting van de Mambo Social Club onder zijn vleugels heeft genomen en dat ik daar 4 jaar heb mogen vertoeven.

Ik geloof er heilig in dat één persoon een verschil kan maken op deze wereld en Joep Oomen was zo iemand, iemand die het verschil maakte en het goede voorbeeld gaf, iemand die de wereld kleur gaf en een betere plaats maakte

Ik mag zonder overdrijven stellen dat er niemand is die een grotere impact op mijn leven heeft gehad dan Joep Oomen. Zonder Joep Oomen was er nooit een Trekt Uw Plant, een ENCOD en een Mambo Social Club geweest, en bij uitbreiding geen enkele club in België. Ik geloof er heilig in dat één persoon een verschil kan maken op deze wereld en Joep Oomen was zo iemand, iemand die het verschil maakte en het goede voorbeeld gaf, iemand die de wereld kleur gaf en een betere plaats maakte. Joep was een van de weinige mensen die ik met mijn ogen dicht vertrouwde, als hij wat zei dan wist je dat het oprecht was. Joep praatte niet over solidariteit, hij liet het je zien, hij liet het je voelen.

Hese, lieve stem

Joep_Oomen_VOC_demo_Den_Haag_01_03_2012_foto_db_0025

Joep Oomen tijdens een VOC-demonstratie in Den Haag in 2012 [foto: Derrick Bergman]

Als ik mijn ogen sluit en denk aan al de mooie en fijne momenten samen dan hoor ik in mijn achterhoofd nog steeds de bekende zachte en hese lieve stem. “Hey Mich, alles goed?” Ik kijk dan op en daar staat Joep dan normaalgezien, met zijn gebreide muts op en zijn bril ondersteboven aan de touwtjes rond zijn nek, worstelend met vanalles en nogwat in zijn handen met aan zijn voeten zijn vertrouwde sandalen. Ik ga het nog vaak horen in mijn hoofd denk ik, “Hey Mich, alles goed?”

Neen, het gaat nu effe niet goed, ik voel me verdrietig. “Hey Mich, that’s life”, hoor ik een hese stem in gedachten zeggen.

Spiritueel

Joep Oomen, als ik aan jou denk dan denk ik aan liefde, aan warmte, aan vriendschap, aan samenwerking en aan dialoog en vergaderen. Je was een meester-voorzitter van vergaderingen en bijeenkomsten en je wist als geen ander mensen samen te brengen, ondanks hun verschillen. Om het respect van Joep te verliezen moest je het wel heel erg bont maken of Joep wel heel erg kwetsen, want zelfs voor de mensen die Joep pijn deden was hij mild en vol begrip en wilde hij enkel goeds. Spiritueel was Joep een van de mensen waarvan je op een afstand al kon voelen dat hij al veel verder gevorderd was op het spirituele pad. Nooit een kwaad woord, steeds begripvol, altijd klaar voor verzoening, nooit verwijtend of veroordelend en altijd tijd voor een babbel en een lach of om te luisteren naar de zorgen en verzuchtingen van een ander.

Dankbaar

Het is aan die kleine dingen in het leven dat je een groot persoon herkent, en Joep Oomen was zo iemand. Ook al is hij veel te vroeg gegaan, ik ben dankbaar dat we dezelfde tijd en ruimte hebben kunnen delen en voor alle dingen die ik heb mogen leren van hem. Joep, je was een pracht van een mens, we gaan je missen. Het ga je goed daar aan de andere kant, bedankt voor al het moois dat je achterlaat, bedankt om onze levens te raken.

Vaarwel Amigo

[openingsfoto: Juriaan Brobbel]
(advertenties)