(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wiet kweken is makkelijk zolang alles goed gaat. Wanneer kweekproblemen echter de kop op steken, is het belangrijk om snel de oorzaak te achterhalen en maatregelen te treffen. Vandaar dat we vandaag 8 veel voorkomende cannabis-kweekproblemen en hun oplossingen bespreken, hier komen ze.

Hoe groen je vingers ook zijn, vroeg of laat krijg je met kweekproblemen te maken en zul je er iets tegen moeten doen. Wanneer je wietplanten er niet goed uit zien, is daar meestal een oorzaak voor en als je die niet aanpakt is de kans groot dat je planten eraan ten onder gaan. Het is dus belangrijk om cannabis-kweekproblemen op tijd te signaleren en er iets aan te doen. Moet je alleen wel weten wat er aan de hand is maar de kans is groot dat het een van de volgende 8 kweekproblemen betreft.

#1. Te nat of te droog

Verreweg de meeste kweekproblemen met wietplanten, hebben te maken met een verkeerde waterhuishouding. Gelukkig zijn waterproblemen vrij gemakkelijk aan te pakken. Als je maar wel weet of je wietplant te nat, of juist te droog staat want beide situaties lijken op elkaar.

Wanneer wietplanten te droog staan, zullen de bladeren slap hangen en merk je dat de groei stopt. Voel even aan de bladeren of ze echt slap aanvoelen en je weet zeker dat droogte het probleem is. Als je het op tijd opmerkt kun je je wietplanten gemakkelijk redden door ze water te geven. Binnen een half uurtje zouden de bladeren weer omhoog moeten groeien.

Is de aarde van je wietplanten te nat, dan zullen de bladeren zich ook naar beneden richten. Maar in tegenstelling tot bij droogte, voelen de bladeren nu wel stevig. Ook bij teveel water stopt de groei en als wietplanten te lang te nat staan, kunnen de wortels gaan rotten.

De oplossing voor een te natte aarde, is om minder water te geven. Voel de aarde om te checken of je wietplanten water nodig hebben. Als de bovenste laag aarde tot ongeveer 3 centimeter diep is opgedroogd, is het pas tijd om water te geven. Laat een wietplant die te nat staat sowieso eerst een paar dagen uitdrogen voor je weer water geeft.

#2. Verkeerde pH-waarde

De pH-waarde of zuurtegraad bij de wortels is belangrijk voor de opname van meststoffen. Wanneer de pH-waarde op aarde tussen de 6,3 en 6,8 ligt (of tussen de 5,5 en 6,1 voor hydro), kan de plant alle benodigde meststoffen opnemen. Wanneer de zuurtegraad echter buiten deze waarden komt, kunnen sommige voedingsstoffen niet meer goed worden opgenomen en ontstaan er tekorten.

Wanneer er voedingsproblemen opduiken, is dat negen van de tien keer door een verkeerde pH-waarde. Meet dus altijd eerst de zuurtegraad van de aarde, en pas die zonodig aan via het voedingswater.

#3. Te veel voeding

Niet alleen beginnende kwekers maar ook professionals geven hun wietplanten nog weleens teveel plantenvoeding. Dit resulteert eerst in verdorde bladpuntjes, en in een later stadium zullen de hele bladeren van buiten naar binnen verdorren. Zie je zulke tekens van een voedingsoverschot, stop dan een week met de plantenvoeding, en stap tijdelijk over op water zonder plantenvoeding. Begin na deze voedingsloze week met een aanzienlijk lagere dosis plantenvoeding.

#4. Stikstof overschot/tekort

Stikstof is waarschijnlijk het belangrijkste voedingselement voor planten. Het is benodigd voor de groei en de aanmaak van nieuwe plantenmassa. Stikstof zit daarom altijd in cannabis groeivoeding en meestal ook in mindere mate in cannabis bloeivoeding.

Wanneer wietplanten te weinig stikstof krijgen, of het niet goed kunnen opnemen door bijvoorbeeld een verkeerde pH-waarde (zie punt 02.), dan worden de bladeren lichter van kleur. Dit begint dan bij de onderste bladeren, en de vergeling klimt langzaam in de plant omhoog. Check in zo’n geval eerst of de pH-waarde van de aarde wel goed is. Als je een pH-waarde probleem hebt uitgesloten, kun je de plant redden door wat extra groeivoeding toe te dienen.

Mochten je wietplanten echter bijna klaar zijn voor de oogst, dan is het normaal dat bladeren vergelen. In dat geval hoef je je geen zorgen te maken en zijn de vergeelde bladeren gewoon een normale herfstkleur.

Een overschot aan stikstof komt echter vaker voor dan een tekort. Bladpunten kunnen dan verbranden en de bladeren krullen omlaag als een klauw. De bladeren zelf zijn dan waarschijnlijk ook erg donker groen van kleur. Wanneer je planten deze symptomen vertonen, geef ze dan wat minder groeivoeding om het probleem te verhelpen.

#5. Te fel licht

Wietplanten kunnen enorme hoeveelheden licht verwerken, maar soms is het licht van moderne kweeklampen ze toch iets te veel. Dit gebeurt vaak met led kweeklampen of wanneer planten te dicht bij de lampen groeien. Je merkt het wanneer de bovenste bladeren die het dichtst bij de lamp groeien verbleken of verdorren. Ook toppen kunnen door het licht verbleken, wanneer de wietplanten bloeien.

Wanneer je verbranding/vergeling door te veel licht opmerkt, verhoog de kweeklamp dan om het op te lossen. Check ook de handleiding van je (led) kweeklamp en hou je aan de aangeraden hoogte.

#6. Te heet of te koud

De juiste temperatuur is belangrijk voor wietplanten. Als het in de kweekruimte te koud is, stagneert de groei en kunnen schimmelproblemen ontstaan. Te heet, en bladeren verdrogen en toppen worden niet hard en compact. Temperatuurverschillen tussen dag en nacht van meer dan 10 graden Celsius zorgen ervoor dat de groei ’s ochtends langzaam op gang komt en werken schimmelproblemen eveneens in de hand.

Hou de temperatuur in je kweekruimte daarom zoveel mogelijk tussen de 21 en de 27 graden, en zorg ervoor dat de temperatuur in de nachten niet meer dan 10 graden daalt.

#7. Spint

Spint is een minuscuul spinnetje dat zich tegoed doet aan de sappen van de wietplant en webben spint rond de toppen van wietplanten. Spint komt niet zo heel vaak voor maar is ontzettend moeilijk te bestrijden, dus het is belangrijk om wietplanten vaak en goed op insecten te controleren. De spinnetjes zijn klein en zitten vaak aan de onderkant van de bladeren, dus kijk ook daar en gebruik eventueel een loep.

Wanneer een wietplant last heeft van spint, merk je dat vaak het eerst aan licht gekleurde vlekjes op de bladeren, alsof ze besproeid zijn met bleekmiddel.

Wanneer je spint snel opmerkt, kun je ze proberen te bestrijden met lieveheersbeestjes. Bestel deze online en maak een huisje voor ze in de vorm van een oude propagator. Leg daar een vochtige natuurspons in en een handje rozijnen en zet alle ventilatiegaten van de propagator open.

#8. Toprot

Buitenwiet heeft er vaker last van dan wietplanten binnen, maar wanneer de luchtvochtigheid in de bloeifase te hoog is, kan dat leiden tot rottende toppen. Te veel water kan de luchtvochtigheid verhogen en zo ook schimmelproblemen veroorzaken. Toprot begint altijd midden in een top, waardoor je het niet snel opmerkt.

Binnen is toprot gelukkig gemakkelijk te voorkomen. Zorg voor een goede luchtcirculatie in je kweekruimte, en hou de luchtvochtigheid laag in de bloeifase. Niet alleen voorkom je daarmee toprot, een lage luchtvochtigheid in de bloeifase stimuleert ook de ontwikkeling van trichomen en THC.

Mocht je toch een rotte plek ontdekken, verwijder die dan snel en rook rotte toppen niet op want ze zijn slecht voor je gezondheid. Als alle rotte toppen verwijderd zijn, zorg dan voor een lagere luchtvochtigheid om te voorkomen dat je toppen opnieuw aan toprot ten prooi vallen.

[Openingsfoto: Michael Nosek, Shutterstock]
(advertentie)