(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ook buitenkwekers zoals Bassie Basic hebben wel eens last van ongedierte op hun wietplanten. En aangezien de oogst van de Amnesia nog op zich laat wachten, trakteert Bassie je op zijn basic no-nonsense recept voor biologische spint bestrijding. Nuttige informatie, want iedere kweker kan bezoek ongedierte krijgen.

Zó, daar zit ik weer achter mn toetsenbord om verslag te doen. Een beetje mijmerend wat een geweldige zomer we toch gehad hebben. Terugkijkend op een kweek die gemengde gevoelens oproept; de OG Kush is een fiasco geworden. Na het drogen is er niet veel meer van over maar de Amnesia zet gelukkig mooi door met de bloei.

Jawel, ze staat er nog steeds 😉 Dat had ik zelf ook niet verwacht maar de plant geeft uiteindelijk zelf aan wanneer ze rijp is. Dat soort dingen kun je niet haasten en zeker bij autoflowers kan het een tijdje langer duren voor ze helemaal afgebloeid zijn. Tot aan de onderste toppen ziet de plant er nu rijp uit op het eerste gezicht. De bloeihaartjes (pistils) zijn zelfs op de kleinste top helemaal bruin geworden.

Zoals ik echter in mijn vorige verslag al heb uitgelegd, kijk ik altijd naar de trichomen om te zien of mijn  planten oogstrijp zijn. Ik wil daar toch minimaal iets van amberkleurige trichomen zien voor ik ze omhak. Vreemd genoeg zie ik daar nu nog geen enkel teken van, dus brengen we nog maar wat geduld op zolang de plant er verder gezond bijstaat. Dat is best lastig eigenlijk want mijn vingers jeuken!

De zekerheid dat het moment suprême iedere dag kan aanbreken, sust m’n moordneigingen enigszins …geduld Bassie! Met al die witte trichomen kan het nooit erg lang meer duren.

Spint

Tijdens de laatste inspectie vandaag bleek de spint ook nog aanwezig, maar daar doe ik niks meer aan in deze de laatste weken. Ik wil liever niks over de toppen spuiten, en ook niks biologisch. We willen natuurlijk geen stoffen op de toppen die daar niet thuis horen, dat komt later ook weer in je joint of olie terecht. Eigenlijk is het het best om vanaf begin van de bloei gewoon niks meer te sprayen.
Als je goed naar de foto hieronder kijkt, zie je een heel dun spinrag. Dat is een web van de spint. Als je echt goed zoekt zie je zelfs een aantal spinten.


Ik had dus iets meer moeite moeten steken in de bestrijding van de spint. Daarvoor zal ik het een en ander uitleggen over biologische bestrijding… Zoals ik inmiddels al een paar keer beloofd heb. 😉

Omdat de spint al ter sprake is gekomen zal ik die even als voorbeeld nemen, het is van belang om goed uit te zoeken wat voor ‘plaag’ je hebt. Als je namelijk weet waartegen je het opneemt heb je de oorlog vaak al half gewonnen. In een aantal stappen kun je dan de bestrijding oppakken.

Vijf stadiums spint

Spint gaat in zijn leven door een vijftal stadiums. Het vrouwtje legt ronde eitjes van ongeveer 0,14 mm aan de onderzijde van het blad. Uit het ei komt een kleurloze larve met 6 poten. Die begint meteen sap uit het blad op te zuigen. Vervolgens ontwikkelt de larve zich tot een protonymf, en dan tot een deutonymf en uiteindelijk tot volwassen spintmijt.

De stadiums worden steeds onderbroken door een rustfase. Tijdens die rustfasen ligt de mijt onbeweeglijk op het blad. Zodra de mijt volwassen is, duurt het nog een halve dag tot 3 dagen voor de vrouwelijke exemplaren weer eieren gaan leggen. De totale cyclus van ei tot volwassen spintmijt duurt bij een temperatuur van 30 graden zo’n 7 dagen. Is het 20 graden dan doet de spint er 17 dagen over, en 36 dagen bij 15 graden. Warmere temperaturen versnellen het proces aanzienlijk!

Het vrouwtje legt haar eieren gedurende 10 dagen bij 35 graden en tot 40 dagen bij 15 graden. Bij 20 graden legt ze ongeveer 40 eieren in totaal. Onder optimale omstandigheden kunnen dit er echter ook 100 zijn. Vooral bij droog en warm weer, plant spint zich razendsnel voort. In de herfst, wanneer de temperatuur daalt, lassen de bevruchte vrouwtjes een pauze in. Deze vrouwtjes zijn oranjerood. Ze verstoppen zich in allerlei scheuren en kieren, om aan het begin van het volgende seizoen (bij warmere temperaturen) weer tevoorschijn te komen.

Spint voorkomen

Met deze kennis kunnen we al aardig wat bedenken zonder ook maar één plantenspuit in de hand te nemen, om het de spint zo lastig mogelijk te maken. Daar ligt vaak de sleutel van biologische bestrijding. Om te beginnen moet je natuurlijk proberen te voorkomen dat je problemen krijgt, door altijd schoon en netjes te werken! Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Spint doet het vooral heel goed als het droog en warm is. Dat zijn omstandigheden waar je als kweker al mee aan de slag kan. Houd je plantjes dus redelijk koel en de luchtvochtigheid hoog, dan vindt de spint er helemaal niks aan… Ze zoeken dan eigenlijk al liever een ander plekje waar het toch wat aangenamer voor ze is.

Combinatieteelt

Er zijn echter nog meer dingen waar spint een hekel aan heeft waar we mooi gebruik van kunnen maken. Sommige andere plantensoorten zijn daar een goed voorbeeld van. Door ze naast wietplanten te kweken, kun je het de spint moeilijk maken. Moet je alleen wel weten welke plantensoorten daar goed voor zijn. Op het net vind je daar veel overzichten van, zoals de kaart hieronder (klik op de kaart voor een vergroting).


Spint staat op deze kaart niet apart vermeld maar één van de dingen die heel goed werkt is knoflook. Een teentje (biologische) knoflook in de pot bij je plant, geeft een sterke knoflookgeur af aan de aarde en dat vind spint werkelijk verschrikkelijk.

Zoals uit de kaart blijkt, helpt knoflook ook meteen tegen mieren, luis, rupsen en andere dingen. Het kan geen kwaad voor je plant en je ruikt of proeft er verder ook niets van. Naast knoflook zijn er nog meer planten die op verschillende manieren kunnen helpen. Er worden hele pakketten met zaden aangeboden voor of tegen van alles en nog wat. Combinatieteelt zorgt er niet alleen voor dat bepaalde insecten verjaagd worden maar sommige gezelschapsplanten kunnen ook nuttige roof-insecten aantrekken, oftewel natuurlijke vijanden.

Natuurlijke vijanden

Rovende insecten zijn altijd een probleem voor het beestje dat gegeten wordt, en ook daar kunnen we gebruik van maken.  Als een spintmijt de menukaart van een roofmijt leest, is dat waarschijnlijk al genoeg om hem zijn koffers te laten pakken. Jammer genoeg kan spint niet lezen, anders kon je gewoon een briefje ophangen met de volgende tekst.

De vrouwelijke Phyto roofmijt legt haar eitjes steeds in of vlakbij een spintmijtkolonie. Het dieet van Phytoseiulus bestaat praktisch uitsluitend uit spintmijten. Dagelijks kan een volwassen Phyto-mite ca. 20 spinteieren of larven, 13 protonimfen of 5 volwassen spintmijten verslinden. Bij gunstige omstandigheden nl temperaturen tussen 18°C en 26°C en een luchtvochtigheid van meer dan 60% groeit een roofmijtpopulatie sneller dan een spintpopulatie.

Ik weet niet of het jullie ook opvalt maar we hebben nog steeds geen plantenspuit in de hand gehad. Je kan dus een heel eind komen zonder meteen naar ‘middeltjes’ te grijpen. Er is natuurlijk wel een kans dat het echt te gek wordt met de spint, en je toch naar zwaardere middelen moet grijpen. Met je handen op je rug toekijken hoe je wietplant opgegeten wordt is ook geen pretje…

Oma’s middelen

Je kent ze wel, de huis, tuin en keukenmiddeltjes waar je oma altijd mee kwam als er wat gedaan moest worden. Vaak een aftreksel (soort thee) of gier van het een of ander (zie: Gier-en-plantenaftreksel-maken.pdf).
Zo zijn er ook een aantal middelen uit oma’s receptenboek tegen spint, zoals bijvoorbeeld een aftreksel van knoflook.

Je neemt daarvoor een grote pan en vult die met 3 liter water en daarin kook je een aantal gepelde knoflook tenen, laat maar lekker even sudderen. Het is de bedoeling de knoflook uit te koken om alle sappen op te lossen. Dat laat je vervolgens afkoelen en dan giet je het door een zeef of koffiefilter (anders raakt je plantenspuit verstopt).

Dit mengsel kan je zo in een plantenspuit gieten en over de planten heen spuiten. Ik waarschuw je vast: spuit het niet op je handen want je ruikt drie dagen later nog steeds naar knoflook! Spuit dit mengsel 2, 3 keer per week over je plant om zo de spintjes het leven zuur te maken. Herhaling is heel belangrijk omdat de werking maar kort is. Een krachtig middel maar nog geen killer waarmee je iedere spintmijt uit kunt roeien.

Echte spintkillers

Behalve de bovengenoemde rovers heb ik nog geen methode besproken die de spint direct doodt. Ik ben een halve hippie wat dat betreft, wat niet dood hoeft laten we lekker in leven. Maar soms is er gewoon geen andere mogelijkheid. En zeker in een binnentuin is het lastig om een natuurlijk evenwicht te krijgen zodat de boel niet uit de hand loopt.

Gelukkig zijn daar ook goede biologische middelen voor te krijgen zoals bijvoorbeeld de pesticide-vrije middelen van Dr. Zymes. Helaas niet in Nederland verkrijgbaar maar deze middelen doden schadelijke insecten door ze te verstikken. Er word een laagje over het insect gevormd wat er voor zorgt dat het geen zuurstof meer krijgt.

Vaak is het bij dit soort middelen zo, dat ze maar 1 of 2 stadiums van een insect doden. De eitjes of de larven blijven dan gewoon in leven, dus je dient ze vaker te gebruiken om te zorgen dat je alle beestjes ermee doodt. Doe je het niet vaak genoeg, dan komen eitjes uit om zich te ontwikkelen, en kun je weer helemaal overnieuw beginnen. Volhouden dus! De aanhouder wint, en das niet de spint 😉

Er zijn nog veel meer middelen te bedenken dus ik heb vast wat gemist of overgeslagen. Ik kan er wel een boek over volschrijven. Misschien dat ik dat nog eens doe als ik tijd over heb. Hopelijk heb ik jullie wat op gang geholpen naar gezondere plantjes en biologische bestrijding.

De oogst van de Amnesia houden jullie van me tegoed. Voor vragen ben ik beschikbaar op Facebook.Tot de volgende! Groetjes, Bassie

(advertentie)