(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ook in het leven van de wietplanten van een ervaren kweker gaat het weleens drastisch mis. Ach, soms zit het mee en soms maken de omstandigheden het gewoon heel lastig voor wietplanten. Wat er precies aan de hand was en het goede nieuws dat er gelukkig ook was, vertelt Bassie Basic je natuurlijk zelf.

Ik zal maar meteen met het slechte nieuws beginnen, dan hebben we dat maar gehad en kunnen we daarna door met het goede nieuws, want dat is er gelukkig ook. Er zijn wat problemen ontstaan bij de OG Kush, die ik niet meer heb kunnen herstellen. Alles leek helemaal goed te gaan, tot ik op een dag thuiskwam en wat roest achtige vlekken op een paar bladeren vond. Meestal is zo’n verkleuring in het blad een teken dat er iets teveel of te weinig aan voedingstoffen beschikbaar is.

Roestige OG Kush bladeren, geen goed teken…

Eerst maar even online zoeken naar bladproblemen en dan kom je allerlei mooie info tegen zoals het overzicht hieronder. Dat is trouwens best even een puzzeltje, want de verschillende mogelijke bladproblemen lijken soms erg op elkaar. Maar als je bij hebt gehouden wat je aan voeding hebt gegeven, kun je al snel de eindjes aan elkaar knopen.

Ik heb zelf het maximale van het schema gegeven en daarom sluit ik een tekort eerst even uit. Het was bovendien ook uitzonderlijk warm en de kans is dan heel groot dat de plant wat meer water verdampt waardoor er eigenlijk ook een overschot aan voeding ontstaat. De plant verbruikt dan wel het water maar niet de voeding.

Spoelen

Zo heb ik alle factoren een beetje bij elkaar opgeteld en kwam ik uiteindelijk er op uit dat het waarschijnlijk een overschot aan Fosfor of Kalium moest zijn. Voor de zekerheid heb ik dat nog even overlegd met een expert op het gebied van voeding. Samen kwamen we eigenlijk tot dezelfde conclusie en het advies was dan ook: SPOELEN!

Spoelen wil zeggen dat je even alleen afgezuurd water geeft en geen voeding. Zo kan het overschot aan voeding opgenomen worden door de plant, waardoor je weer binnen de normale waardes komt. Nadat ik de telefoon ophing heb ik meteen wat water afgezuurd op een pH-waarde van 6,2. Daarmee heb ik de pot doorgespoeld tot er flink wat water uit liep aan de onderkant, in de hoop er in één keer zoveel mogelijk zouten uit te spoelen.
Daarna is het even afwachten hoe de plant reageert… maar 24 uur later kon ik helaas deze foto maken. Zoals jullie zien niet écht een verbetering…

Doorspoelen gaf helaas niet het gehoopte resultaat.

Toen zat Bassie dus ff met de handen in het haar… Zal me verdikkie toch niet gebeuren na al die jaren, net nu ik aan een kweekcolumn bezig ben.. @@#%%#%%#$%#!
Nou dames en heren… Ik kon er geen kant mee op. Het ging met het uur slechter en slechter en alles wat ik nog kon doen was jammeren dat dit niet de bedoeling was. Inmiddels ging het probleem als een lopend vuurtje door de hele plant.

Gevalletje van kwaad tot erger…

Was de conclusie dan verkeerd? Heb ik verkeerd ingegrepen? Achteraf gezien denk ik van wel… Alles heb ik gedaan zoals ik het gewend ben te doen… en nog nooit eerder is het zo gruwelijk mis gegaan. Maar wat was er dan zo anders deze kweek?
Na alles nog een keer op een rijtje te hebben gezet kan ik eigenlijk maar één conclusie trekken, en deze foto geeft het eigenlijk al aan…

Zou het misschien iets te warm geweest zijn…?

Hittegolf

De warmte natuurlijk! Ongelofelijk hoe dom je soms kan zijn… pff. De arme schat werd gewoon gebakken, ik had natuurlijk het raam open met die hittegolf… Daardoor is het niet alleen te heet geweest maar waaide er ook de hele tijd een woestijnwindje langs. En die droge lucht doet er nog eens een schepje bovenop.
DOM DOM DOM!!! Ik had het kunnen weten… Heb me nog staan te verbazen bij de brandnetels aan de slootkant die helemaal dor en droog waren, ondanks dat ze met hun voetjes in het water stonden.
Maar op dat moment ging er nog geen lampje branden, en ik heb eerlijk gezegd ook geen enkele mogelijkheid er wat aan te doen. Een goeie airco misschien… Maar dat kost serieus geld en ik was uiteindelijk met een basic kweekverslag bezig.
Nadat eindelijk het licht aan ging in Bassie’s bovenkamer, was ze jammer genoeg niet meer te redden en heb ik besloten om ze om te hakken. Hopelijk kan ik er nog wat mee voor de spacecake of zoiets.

Dat wordt nog een lekkere spacecake!

Amnesia

Jammer genoeg dus een voortijdig einde voor de OG Kush en ook het einde van de Amnesia komt in zicht.
De Amnesia gaat nog wel lekker door gelukkig, die heeft blijkbaar een iets beter plekje of kan gewoon wat beter tegen de warmte.
De bloei zit er in ieder geval goed in en mevrouw begint al heerlijk te ruiken, het is geen megagrote plant geworden maar dat mag je verwachten van een autoflower.

Amnesia bleek gelukkig beter tegen de hitte bestand.

Op de foto is voor de kenners wel wat lichte bladschade te zien; dat is veroorzaakt door spint. Door het droge warme weer vieren deze beestjes hoogtij op het moment, en zijn ze wat lastig onder controle te houden. Dat is iets waar ik de volgende keer maar over zal schrijven.
Gelukkig houd ik ze aardig onder de knie en lijkt de plant er niet al te veel last van te hebben; er worden in ieder geval mooie toppen gevormd.

Het goede nieuws? Mooie Amnesia toppen in de maak!

Trichomen checken

Op de foto kan je mooi zien dat de bloeiharen al bruin worden en dat is een teken dat de plant is begonnen met afrijpen… het oogstmoment is in aantocht.
Ik oogst zelf de plant altijd aan de hand van de trichomen. Verse trichomen zijn helemaal doorzichtig. Als de plant wat begint te rijpen worden ze wit/melk achtig. Overrijpe trichomen worden wat bruin.. een beetje de kleur van rietsuiker.
Om de trichomen goed te bekijken gebruik ik zelf een microscoop-app voor de telefoon. Maar je kunt ook een klein microscoopje gebruiken… die zijn erg goedkoop. Voor meer tips kan je hier eens kijken.
Voordeel van de telefoon is dat je meteen een foto kunt maken, het valt alleen niet mee om die stil te houden voor een mooi plaatje. Deze foto koste wel wat moeite 🙂

Witte troebele trichomen, het teken van oogstrijpe wiet!

Op de foto zie je heel mooi dat alle trichomen mooi melk achtig zijn… het wachten is nu op de eerste amber trichomen, zodra die er zijn gaat het vaak snel dus moet je de plant extra goed in de gaten houden.
Ik oogst zelf graag op 30% amber kleurige trichomen, dat geeft het voor mij gewenste effect. Wat meer info over de trichomen en het oogst moment vind je hier.

Dat was het even voor deze keer… De volgende keer krijgen jullie hopelijk mooie oogstfoto’s van de Amnesia te zien. Dan zal ik eindelijk ook eens uitweiden over biologische ongediertebestrijding. Zo zie je maar, ook bij een ervaren kweker gaat het wel eens helemaal mis. Vinden jullie het leuk me te volgen of heb je vragen, dan ben ik hier te vinden op Facebook.

Tot de volgende! Groetjes Bassie.

(advertentie)