(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het ideale oogstmoment zal niet voor iedereen hetzelfde zijn. Naarmate wiet meer rijpt, geeft het namelijk ook een iets ander effect, waardoor je het moment van oogsten op je eigen voorkeur kunt afstemmen. Nog een goede reden om zelf je eigen wiet te kweken dus.

Zoals in het intro gezegd is kun je het effect van je wiet beïnvloeden door vroeger of later te oogsten. Dit komt doordat in de trichomen, de samenstelling van de cannabinoïden verandert naarmate de wiet rijpt. Het effect gaat tijdens het rijpen van actief naar een meer high naar een wat lomer stoned effect. In het begin is de hoeveelheid THC namelijk nog niet op zijn max, later is dit wel het geval en daarna wordt een deel van de THC weer omgezet in CBN, wat voor het zwaar stonede effect zorgt, het is dus maar net waar je van houdt.

De trichomenmethode

Bij deze methode bepaal je het oogstmoment het nauwkeurigst. Je bekijkt met een microscoop naar je toppen en aan de hand van de kleur van de trichomen, dat zijn de minuscule harskristalletjes, bepaal je het moment waarop je gaat oogsten.

In het begin zullen de harskliertjes nog helder van kleur zijn, ze zien er dan uit als piepkleine waterdruppeltjes. Heldere trichomes bevatten nog maar weinig werkzame stoffen. Op het moment dat je trichomes nog helder zijn, kan je nog geen potente wiet verwachten.

In het volgende stadium zullen de trichomes veranderen van helder naar melkachtig troebel. De witte trichomes zijn wel heel potent en bevatten het meeste THC. Het zou ideaal zijn om te oogsten op het moment dat alle trichomes melkachtig van kleur zijn, maar helaas is dat niet mogelijk, trichomes zijn namelijk constant in ontwikkeling, wat ervoor zorgt dat er in de praktijk een deel van de trichomes nog helder zullen zijn terwijl andere al melkachtig of zelfs amberkleurig zijn, wat het derde stadium in de ontwikkeling van de trichomes is. Wanneer je oogst als het merendeel van de trichomes melkachtig is, is de wiet het meest potent.

cloudy

Melkachtige trichomes, de wiet is nu op zijn sterkst

De derde staat waarin de trichomes zich zullen ontwikkelen is amberkleurig (bruinachtig). De potentie van de trichomes is nu weer afgenomen en THC wordt omgezet in CBN (Cannabinol). Laat oogsten levert een meer verdovende wiet op, maar cannabinol is niet psychoactief en als het merendeel van de trichomes amberkleurig is, is de potentie van de wiet niet alleen sterk afgenomen, maar zal de wiet ook geen lekker effect opwekken bij het roken.

De haartjesmethode

Wanneer je geen microscoop hebt om de trichomen mee te bekijken, kun je het oogstmoment het beste bepalen aan de hand van de haartjes in de toppen, dat gaat zo:

Wacht tot er geen nieuwe witte haartjes in je toppen bijkomen. Je toppen zullen op dat moment in de cyclus al heel sterk moeten geuren, de hele kweekruimte zal waarschijnlijk sterk naar wiet ruiken. Ook zien de toppen er dik, lomp en behoorlijk opgevuld uit.

  • Wacht tot tenminste 40% van de witte haartjes in de toppen bruin en ingedroogd zijn. Als dat het geval is zit je in het begin van de oogstbare periode. Als je je wiet nu oogst geeft het bij het roken een energieker effect en is de wiet nog niet op haar top qua potentie.
  • Wanneer niet 40, maar 50 tot 70% van de haartjes bruin en ingedroogd zijn is je wiet op zijn top qua potentie. Je wiet bevat nu het meeste THC. Als je voor potentie gaat moet je nu je wiet oogsten.
  • Wanneer 80 tot 90% van de haartjes in de toppen bruin en ingedroogd zijn, is je wiet over het hoogtepunt van THC heen. De wiet die je nu oogst geeft een meer ontspannen effect waarbij je moeilijker uit je bank opstaat. Dit komt omdat een deel van de THC in de wiet is omgezet in het meer ontspannende CBN. Mensen die op zoek zijn naar een goede pijnstiller doen er goed aan om hun wiet op dit punt te oogsten.

Oogst ze!

(advertenties)