(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wietplanten hebben naast licht, water en lucht natuurlijk ook plantenvoeding nodig. Daarbij kun je bij de meeste merken kiezen uit een 1-componenten voeding en een 2 componenten voeding. Om een goede keus te maken moet je echter wel weten wat het verschil daartussen is. Waarom zou je met andere woorden voor een 2 componenten voeding kiezen, als wietplanten voeden ook met één fles kan?

Wat is het verschil tussen een 1-componenten voeding en een 2-componenten plantenvoeding? Het voor de hand liggende (en lullige) antwoord op die vraag is een extra fles. Zoals je waarschijnlijk al begrijpt bestaat een 2-componenten plantenvoeding uit 2 flessen voeding, die je zelf dient te mengen in de juiste verhouding (1 op 1). Maar dat is uiteraard niet het belangrijkste verschil.

Calcium

De reden dat fabrikanten van plantenvoeding 2-componenten voeding maken, is omdat calcium met andere mineralen (voornamelijk fosfor) reageert wanneer dat samengevoegd zit in één fles. Door de reagerende stoffen apart van elkaar te verpakken, kan een geconcentreerder en dus voordeliger plantenvoeding gemaakt worden. Plantenvoeding voor op aarde groeiende wietplanten, bestaat echter meestal slechts uit 1-component. Dit kan, omdat aarde zelf al calcium bevat en het dus niet in de plantenvoeding hoeft te zitten.

De reactie van calcium met fosfor en andere mineralen, is de reden waarom fabrikanten 2-componenten voeding voor wietplanten maken. Beeld: Hekla, Shutterstock

Wat is beter?

Plantenvoeding die uit één component bestaat is makkelijker om mee te werken. Je hoeft immers niets te mengen, wat een handeling scheelt bij het aanmaken van het voedingswater voor wietplanten. Plantenvoeding die uit twee componenten bestaat, dien je zelf te mengen maar is vaak wel geconcentreerder. Je hebt dus minder nodig om voedingswater van dezelfde EC-waarde te krijgen.

1- en 2-componenten voeding voor wietplanten, hebben dus beiden een voordeel; het een is gebruiksvriendelijker, terwijl het ander geconcentreerder is. Maar wanneer je niet op aarde kweekt heb je soms geen keus en moét je wel met 2-componenten voeding werken, omdat wietplanten nu eenmaal calcium én fosfor nodig hebben. Het is dus geen kwestie van beter, maar het ligt eraan welk medium je gebruikt om wietplanten in te groeien.

Groei- en bloeivoeding

Omdat wietplanten in de groeifase andere verhoudingen aan mineralen nodig hebben dan in de bloeifase, bestaat er aparte groei- en bloeivoeding. Deze moet je echter niet verwarren met de twee componenten van een 2-componenten voeding. Bij 2-componenten voeding bestaat zowel de groeivoeding als de bloeivoeding uit twee componenten (meestal A en B). Bij een 1-componenten voeding gebruik je één fles (groeivoeding) tijdens de groeifase, en een tweede fles (bloeivoeding) tijdens de bloeifase.

Het aanmaken van voedingswater met 2-componenten is trouwens niet erg moeilijk. De twee componenten van zijn namelijk zo op elkaar afgestemd dat je evenveel van ieder component nodig hebt. Het is alleen een extra handeling.

[Openingsfoto: fabiodevilla, Shutterstock]
(advertentie)