(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Easy Plugs zijn ontzettend handig om ontkiemde wietzaadjes in op te kweken. Je kunt ze zelfs gebruiken om wietzaadjes in te laten ontkiemen. Vervolgens kun je je zaailingen gewoon met plug en al overpotten. Easy Plugs zijn niet duur maar je kunt ze ook zelf maken, en dat doe je als volgt. 

Easy Plugs maken het opkweken van wat wietzaadjes echt heel ‘easy’. Het zijn eigenlijk kleine potjes met een aardemengsel, die ook zonder een potje eromheen niet uit elkaar vallen. Je kunt ze daardoor gemakkelijk met plantje en al uit hun vormpje halen en in een grotere pot met aarde zetten. Ze vallen dus niet uit elkaar, zodat de wortels bij het verpotten niet snel zullen beschadigen. Ideaal dus om binnenkort wat buitenwietzaadjes in te laten ontkiemen, of je ontkiemde zaadjes in te laten wortelen.

Easy om zelf te maken

Een tray met Easy Plugs of vergelijkbare pluggen zoals Spongepots koop je al vanaf een paar euro. Heb je er wat meer nodig, of geen tijd om te wachten dan kun je ze echter ook zelf maken. Het enige wat je nodig hebt is een aardemix naar keuze, vormpjes en wat gelatinepoeder of pure agar agar zonder toegevoegde smaak. Agar agar wordt van zeewier gemaakt, en is dus ideaal voor veganisten. In de supermarkt vind je agar agar met een toegevoegde vanillesmaak maar bij veel toko’s, online of in natuurwinkels kun je de pure agar agar kopen.

Je kunt voor je eigen Easy Plugs een aardemengsel naar keuze gebruiken. De gelatinepoeder of agar agar voeg je toe om je zelfgemaakte pluggen bij elkaar te houden. Het is aan te raden om wat kokos in de aardemix te doen voor extra stevigheid. De kokos verdunt de hoeveelheid voeding in de pluggen daarnaast, zodat jonge wietplantjes niet meteen zo veel voeding krijgen.

In dit recept gebruikten wij een mengsel van ongeveer 50% eenvoudige potgrond en 50% kokos, maar je kunt zogezegd gewoon je eigen mix maken. Voeg er bijvoorbeeld alvast wat wortelstimulator aan toe, of meng wat perliet in je pluggen zodat ze wat meer water kunnen vasthouden. Als vormpjes gebruikten we een lege tray van gebruikte Easy Plugs maar je kunt bijvoorbeeld ook een vorm voor ijsblokjes gebruiken. Of verzamel wat lege yoghurtbakjes als je wat grotere pluggen wil maken.

Recept voor je eigen Easy Plugs

Begin met het maken van 500 gram van je aardemengsel. Als je alleen aarde gebruikt ben je snel klaar en kun je gewoon een halve kilo afwegen. Wij gebruikten zogezegd een mengsel van 50% kokos en 50% potgrond. Ook gebruikten we wat minder aarde omdat we maar een paar Easy Plugs nodig hadden.

Kook vervolgens iets minder dan een liter water. Als het kookt haal je het van het vuur en roer je er vier tot vijf theelepels van je gelatinepoeder of agar agar doorheen tot het helemaal is opgelost. Als je minder maakt, gebruik dan één gram poeder per 100 milliliter water.

Doe je aardemengsel ondertussen in een emmer of grote schaal. Voeg er nu beetje bij beetje het agar- of gelatinewater aan toe, terwijl je het door elkaar mengt. Als je een handje van het mengsel samenknijpt en het een samenhangende klont vormt die zijn vorm behoudt, zit er genoeg van het agar- of gelatinewater in het mengsel.

Vul vervolgens je gekozen vormpjes met het mengsel en laat het minimaal twee uur afkoelen en opstijven voordat je ze gebruikt. Als je de Easy Plugs laat drogen kun je ze bewaren voor later gebruik.

(advertentie)