(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je bent als hobbykweker zeker niet de enige die wietplanten grootbrengt. Sterker nog, cannabis wordt overal ter wereld en masse gekweekt, en je kunt als binnentuinier dan ook profiteren van de jarenlange kweekervaring van anderen. We verzamelden daarom 12 tips & trucs voor cannabis thuistelers. 

Tip 1. Van groei naar bloei

Wanneer je van de groeifase overgaat naar de bloeifase, dien je ook de plantenvoeding daarop af te stemmen. Maar let op: wietplanten hebben pas bloeivoeding nodig wanneer ze ook daadwerkelijk bloemen beginnen te vormen. Geef ze tot dat het geval is dus gewoon groeivoeding, en las een overgangsweek in waarin je een mix maakt van zowel groei- als bloeivoeding. Voor groei- en bloeilicht – als je daar verschillende kweeklampen voor gebruikt – geldt hetzelfde, dus laat wietplanten onder groeilampen zolang ze nog groeien, en schakel pas over op bloeilampen wanneer je de eerste bloeiverschijnselen ziet.

Gebruik alleen geweldig zaad, alles hangt ervan af. Foto: Bukhta Yurii, Shutterstock

Tip 2. Geweldig zaad

Goed zaad is van groot belang voor een geslaagde kweekronde. Alle eigenschappen van wiet, zoals de geur, de smaak, de opbrengst en ga zo maar door, liggen namelijk al vast in de genetica. Van een slecht zaadje of een belabberde kloon kun je nooit topoogsten halen. Investeer dus in goede genetica. Of dat nu zaadjes zijn of stekken. Vervolgens hoef je alleen maar te zorgen dat je plant gezond en wel haar leven doorkomt.

Tip 3. Ken uw kloontjes

Hoe groot je cannabis-expertise ook is; je kunt nooit alle wietplanten uit elkaar houden. Daarbij komt dat de meeste wietsoorten tegenwoordig hybrides zijn, die erg op elkaar lijken. De oplossing is dus om iedere plant afzonderlijk te labelen. Gebruik watervaste stiften en breng bij voorkeur twee labels per plant aan zodat je ze later niet door elkaar haalt. Een label om de stam van je plant zorgt ervoor dat je ze ook na het drogen nog van de andere wietplanten kunt onderscheiden. Wanneer je alles netjes labelt, werk je vaak ook automatisch een stuk georganiseerder.

 

Tip 4. Egaal bladerdek

Wanneer je optimaal gebruik wilt maken van de beperkte hoeveelheid licht van je binnenkweekruimte – en dat wil je want energie is niet goedkoop – zorg dan voor een egaal horizontaal bladerdek. Wanneer een wietplant er bovenuit steekt, zorgt die ervoor dat de lamp omhoog moet, en krijgen de overige toppen te weinig licht. Om met weinig planten een egaal bladerdek te kweken kun je scroggen of supercroppen.

Wanneer je veel kleine planten naast elkaar kweekt in een sea of green opstelling, krijg je vaak vanzelf al een egaal bladerdek. Truc: zet een eventuele uitschieter recht onder de lamp zodat de andere planten bij kunnen groeien. Wanneer de groei eruit is kun je de grote planten juist naar de buitenkant verplaatsen zodat alle planten ongeveer evenveel licht opvangen.

Tip 5. Licht is gewicht

Wanneer je iemand hoort klagen over het kleine formaat van zijn of haar wiettoppen, ga er dan maar vanuit dat de betreffende kweker minder licht heeft hangen dan hij of zij zou kunnen. Per vierkante meter heb je minimaal ongeveer 300 Watt aan licht nodig voor een beetje goede oogst, en maximaal 600 Watt. Truc: met de Watts per vierkante meter regel kun je gemakkelijk berekenen hoeveel Watt aan LED licht je nodig hebt.

Het is ook extreem belangrijk dat de wanden van je kweekruimte het licht goed reflecteren. Hiervoor kun je speciaal reflecterend materiaal kopen of de wanden mat wit schilderen.

Combineer LED met HPS en profiteer van wat extra stralingswarmte.

Tip 6. Combineer kweekverlichting

Wanneer je bewust met energie wil omgaan en tegelijkertijd je opbrengst wil maximaliseren, combineer dan eens verschillende soorten kweeklampen. Fluoriserende lampen zoals spaarlampen, TL-balken en T-neon lampen geven een geweldig goed lichtspectrum af alleen stralen ze niet zo diep. Ze zijn daarom goed te combineren met HPS lampen. Je hangt ze dicht op je planten of tussen de planten in om ook tussen de takken licht te laten komen.

LED kweeklampen zijn ook geweldig om met HPS te combineren. De HPS zorgt voor stralingswarmte en de LED zorgt voor een geweldige trichoomproductie. Dat betekent ouderwets dikke toppen maar dan wel supercompact en boordevol trichomen, THC én terpenen.

 

Tip 7. Doortrekken

Als wietkweker ga je natuurlijk voor kwaliteit, en dus wil je een zo lekker mogelijk eindproduct. Daarvoor is het belangrijk dat je wietplanten de laatste twee weken van hun leven alleen maar water te drinken krijgen. Op deze manier kunnen ze alle voedingsstoffen die ze nog in zich hebben opmaken. Wanneer je op aarde gaat spoelen, kijk dan wel uit dat je je wietplanten niet verstikt of schimmelproblemen in de hand werkt. Truc: spoel aan het begin van een dag, zodat al dat overtollige water de kans krijgt om te verdampen.

Wietplanten spoelen

Wietplanten voor en na het spoelen. Spoelen zorgt ervoor dat de plant een deel van het bittere chlorofyl (bladgroen) kwijt raakt.

Tip 8. Van uitstel komt afstel

Een veel gehoord vooroordeel over blowers is dat ze lui zijn. Niet waar natuurlijk. Althans, als kweker kun je maar beter niet lui zijn. Er zijn allerlei zaken die gedaan moeten worden zoals verpotten, water geven, voedingswater aanmaken, snoeien et cetera.

Stel deze taken niet uit maar doe ze wanneer het nodig is. Met één overgeslagen waterbeurt kom je waarschijnlijk nog wel weg, maar als je meer zaken voor je uit schuift is de kans groot dat je op een dag een veld verwelkte wietplantjes aantreft. Wiet kweken is leuk, maar vraagt ook dagelijks een beetje van je tijd.

Tip 9. UVB-controle

Wanneer je wietplanten kweekt, loop je altijd kans op ongedierte en schimmels. Natuurlijk bestrijd je die biologisch, maar om de schade zoveel mogelijk te beperken moet je het dan wel zo snel mogelijk doorhebben. Denk daarom ook eens aan een UVB-controle. Met een groene lamp of een UVB licht in het donker kun je schimmels zoals meeldauw opmerken. Uitwerpselen van insecten lichten ook op onder een UVB licht.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat een UVB lamp in je kweekruimte voor meer THC kan zorgen. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat wietplanten THC aanmaken om zich tegen dit soort licht te beschermen. THC is namelijk als een soort ‘zonnebrand van de plant. Er zijn dan ook al verschillende kweeklampen op de markt die UVB licht uitstralen.

cleanlight-hobby-unit

Deze CleanLight UV lamp beschermt wietplanten tegen virussen, schimmels en bacteriën.

Tip 10. Moeders mooiste

Met een of twee moederplanten waar je altijd je eigen stekken van kunt nemen, kun je de beste oogsten draaien. Niet in de laatste plaats omdat je de soort dan heel goed leert kennen. Moederplanten laat je nooit in bloei gaan, maar kun je gemakkelijk in de groei houden onder fluorescente kweeklampen. Geef ze een dieet van een lichte voedingsoplossing en je hebt altijd een bron van gezonde stekken om af te bloeien.

Tip 11. Bio budgettip

Biologische teelt is niet alleen beter voor het milieu, het is ook geweldig voor je portemonnee. Er zijn geweldige biologische voedingsoplossingen te maken van organische afvalproducten zoals wormenmest, brandnetels of bloed- of beendermeel. Sommige kwekers en wietrokers zweren bovendien dat biologisch gekweekte wiet beter smaakt. Kweek je buiten dan heb je eigenlijk geen keus; het zou immers zonde zijn om je toch al levende bodem met minerale voeding om zeep te helpen.

Tip 12. Weeg je water

Een supersimpele maar ontzettend handige tip is om je water te wegen. Door de planten dagelijks even op te tillen krijg je een supergoed gevoel voor het gewicht van een plant die genoeg water heeft en wanneer je water zou moeten geven. Je kunt een plant helemaal bewateren en het gewicht voelen. Dan laat je de plant het water opdrinken en voel je nog eens. Merk ook op hoe lang het duurt en geef vervolgens steeds water voor maximaal twee dagen.

[Openingsfoto: Yarygin, Shutterstock]
(advertentie)