(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Scroggen is dé aangewezen methode om met een klein aantal planten, toch een kweektent vol met toppen te krijgen. Maar nu zitten al je planten dus wél aan elkaar vast, en kun je ze niet meer even verplaatsen of uit de kweekruimte nemen om bijvoorbeeld wat foto’s te maken. De scrogmethode van BigFatJ biedt hier een geweldige oplossing voor. Dit is zijn beroemde scrog tutorial.

Scrogrek plaatsen

Wanneer ik weet dat mijn wietplanten goed geworteld zijn, dan top ik ze op een hoogte van 15 tot 20 centimeter. Wanneer de planten ongeveer 30 centimeter hoog zijn wil ik per plant zo’n 8, 9 toppen hebben, en plaats ik de scrogrekken. Dan geef ik ze een dag of twee om daarvan bij te komen alvorens ik het lichtregime instel op 12 uur. Wanneer de planten een dag of drie tot vijf op 12 uur staan bind ik de uitlopers meestal nog even terug op het rek, de plant zal veel meer wiet produceren wanneer alle toppen zich namelijk op dezelfde hoogte bevinden.

13657Scrog-02

Gelijke hoogte

Voor een goede scrog wil je zoveel mogelijk toppen op hetzelfde niveau hebben, zo’n 20 tot 25 centimeter boven de grond. Wanneer ik top, dan neem ik zo’n 12 centimeter van de top weg. Dit doe ik om twee redenen, ten eerste maak ik stekjes van de top, maar de twede reden is wat ingewikkelder. De theorie is dat een plant een bepaalde hoeveelheid wortels moet hebben om een bepaalde hoeveelheid bovengrondse groei te kunnen maken. Wanneer ik dus boven de grond een kwart van de plant weghaal, zal de plant zich vervolgens alleen bezighouden met de bovengrondse groei in plaats van de wortelgroei. Wanneer ik dan dus top zal de groei in de bovenkant even stilstaan waardoor de rest van de takken kunnen bijgroeien. En dit is precies het soort groei wat ik wil om het rek te kunnen vullen.

13657Scrog-06

Ik wacht twee tot vijf dagen met trainen zodat de dames de tijd hebben om bij te komen en aan het nieuwe lichtschema van 12 uur te wennen. Zoals je kunt zien is de training best zwaar voor de planten. De buitenste toppen zijn veel hoger dan de binnenste, dus buig ik die naar beneden zodat de rest kan bijgroeien. Ik probeer zo om het hele rek te vullen voordat ik naar 12 uur omschakel. En ik bind de uitlopers dan ook nog naar beneden of doe wat training wanneer ze te dicht bij elkaar groeien.

13657Scrog-07

Snoeien en buigen

Bind de planten goed vast. Als je ze alleen onder het scherm stopt zonder ze goed vast te zetten, zijn ze binnen een dag weer recht omhoog. Wees niet bang, je kunt stammen 180 graden buigen en soms zullen ze daarbij knakken, maar dat is prima en kan je plant allemaal hebben. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Buig de takken richting de lege plekken in het scrogrek zodat het hele rek gevuld wordt. Teveel toppen is de juiste hoeveelheid 😉 Als ik een paar toppen moet knippen om de anderen bij te laten groeien, dan doe ik dat. Als je sommige schutbladeren niet uit de weg kunt buigen, en ze licht van toppen ontnemen, knip ze dan maar weg. Je kweekt per slot van rekening wiet, en geen bladeren. Ik heb meestal het hele rek vol wanneer ik overga op 12 uur om de bloei te laten beginnen.

13657Scrog-08

Dieven

In het verleden knipte ik gewoon alles onder het scherm weg, maar tegenwoordig laat ik de bladeren zitten en dief ik alleen de topjes onder het rek weg. Knip ook alle takjes weg die eruit zien alsof ze het scrogrek niet zullen bereiken. De achtergebleven bladeren worden uiteindelijk voedings(energie)reserves voor de plant, en aangezien ik schutbladeren die in de weg zitten weghaal, is het logisch om deze onder het rek juist te laten zitten. Die grote schutbladeren die licht wegnemen moeten weg, probeer ze eerst uit de weg te buigen, maar als dat niet lukt knip ze dan weg.

13657Scrog-09

De bladeren

De bladeren zijn een bron van energie voor de plant, maar het licht is nog veel belangrijker. Mijn meisjes genieten van het snoeiwerk, ik begin met de takken die het rek niet zullen halen wanneer de planten nog steeds groeien. Dit soort takjes zullen later alleen maar energie vreten en uiteindelijk toch niet genoeg licht opvangen. Wanneer je eenmaal weet welke het niet zullen halen wordt het makkelijker om ze weg te snoeien. Door ervoor te zorgen dat je planten alle energie in de topbuts kunnen steken aan het einde van de groeifase en aan het begin van de bloeifase, krijg je meer hoofdtoppen en uiteindelijk een betere oogst. Blaadjes onder het scrogrek moeten dagelijks gecheckt worden, ligt er een afgevallen blaadje op de aarde, haal het dan weg. Zulke dode bladeren zijn een uitnodiging voor ongedierte en schimmels.

13657Scrog-11

Dit artikel is een vertaling van BigFatJ’s scrog-handleiding
(advertentie)