(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
monstercroppen

Als je na een kweekronde een mooie wietplant hebt gevonden die je wel vaker zou willen kweken, dan had je daar in de groeifase eigenlijk al stekken van moeten maken. Je kunt de plant echter ook na de bloeifase stekken, en dat heet monstercroppen. Je hebt dan dus geen aparte voorgroeiruimte of moederplant nodig, en je stekken worden ook nog eens monsters van wietstruiken!

De meeste thuiskwekers gebruiken wietzaadjes om hun binnentuinen mee te bevolken. Zaadjes zijn namelijk gemakkelijk te verkrijgen, en je hebt een enorme keuze aan wietsoorten. Maar zaadjes zijn genetisch niet voor de volle 100% hetzelfde. Vaak zit er dan ook een plant tussen die met kop en schotel boven de rest uitsteekt, en die je eigenlijk nog weleens zou willen kweken.

Misschien wil je met zo’n juweeltje zelfs wel je hele kweektent vullen. In dat geval had je normaal gesproken dus in de groeifase al stekken van alle planten moeten maken, om de genetica te bewaren. Maar dat kost veel tijd en moeite want je had dan van al je planten stekken in leven moeten houden. En dat terwijl je achteraf alleen maar dat ene exemplaar wil vermeerderen.

Monstercroppen

Er is echter ook een manier waarop je na de bloeifase nog de genetica van een speciale plant kunt vermeerderen. Deze techniek heet monstercroppen, en zorgt ervoor dat je geen aparte groeiruimte meer nodig hebt, en geen moederplanten in de  groeifase hoeft te houden.

Dat niet alleen maar monstercroppen zorgt ook nog eens voor enorm wijd vertakte wietplanten. Dus áls je aan dat ene speciale fenotype een moederplant zou willen overhouden, dan heb er meteen een moeder die vele stekken af kan leveren. Monstercroppen zijn ook de ideale wietplanten voor een scrog, juist omdat ze zo wijd vertakt zijn.

De reden waarom je bij monstercroppen zoveel meer kan oogsten is door de enorme hoeveelheid vertakkingen die de kloon zal aanmaken. Het worden dikke bossige struiken die vol zitten met takken en later dus toppen. De methode klinkt wellicht een beetje raar in je oren omdat je stekken moet nemen van bloeiende wietplanten, maar is in feite een zeer effectieve methode die je oogst exponentieel kan vergroten als je het goed doet.

  • Meer oogst, monsters van (moeder)planten met enorm veel vertakkingen.
  • Nooit meer stekken kopen, die maak je voortaan zelf.
  • Geen moederplant nodig, en altijd planten voor een nieuwe cyclus
monstercrop na 1 maand

Deze plant is een monstercropstek van een maand oud

Stekken van bloeiende wietplanten

Bij het monstercroppen neem je stekken van planten die idealiter zo’n drie tot vier weken in bloei staan. Je kunt echter ook de lager groeiende topjes gebruiken, en daar pas na de oogst stekken van nemen. Als je de lager groeiende takken gebruikt heb je het meeste kans op succes. Deze takken zijn nog flexibel en zacht en zullen eerder gaan wortelen. De grote toppen mag je dus laten zitten en lekker oproken. Zo maak je van dieven dus gewoon monsterplanten!

Hoe je ook je stekken maakt, dat maakt niet uit. Maar wat wel een heleboel uitmaakt bij het monstercroppen, is dat je de stek stimuleert om weer in de vegetatieve fase of groeifase te gaan. Daarvoor zet je de stek minimaal onder 18 uur licht, 20/4 of zelfs 24/0 uur mag ook. Je stek heeft niet enorm veel licht nodig dus gebruik gerust een TL, kleine LED kweeklamp of iets dergelijks. Door kleine topjes van de stek te verwijderen stimuleer je de plant nog meer om weer in de groeifase te gaan. Laat de bovenste top echter in je stekje zitten, want daaruit groeien later alle nieuwe takken!

gemonstercropte moederplanten

Monstercroppen zorgt voor wijd vertakte wietplanten. De ideale moederplanten!

Zet je stekken in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid en een aangename temperatuur, zoals een propagator maar ventileer wel goed, om schimmel te voorkomen. Wanneer de stek aanslaat zet hem dan over in de aarde of je hydrosysteem. Plaats hem alleen niet meteen onder een 600 Watt HPS of LED, of hang die hoog als je niets anders hebt. Houd er rekening mee dat stekken niet van al te grote veranderingen houden dus zorg voor een geleidelijke overgang. Dit geldt voor de temperatuur, de voeding en de luchtvochtigheid.

In het begin zullen stekken van bloeiende planten er waarschijnlijk niet mooi uitzien, maar dit is tijdelijk. De gekke éénvingerige blaadjes zullen na verloop van tijd weer plaatsmaken voor normale wietbladeren. Zodra je ziet dat ze groeien kun je wat scrog technieken toepassen om nog meer vertakkingen te krijgen.

Als je met succes stekken maakt van bloeiende planten zoals we hierboven uitleggen, krijg je gezonde bossige en brede planten met superveel toppen en vertakkingen. Zelfs als je daarnaast helemaal niet meer gaat scroggen. Toppen is bij deze techniek trouwens ook helemaal overbodig want een wietplant die gemonstercropt is heeft zelf al vele hoofdtoppen.

(advertentie)