(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is een trend aan het worden onder biologische kwekers en heeft grote voordelen. Organisch kettingkweken of No-Till gardening in het Engels. Het is makkelijk, goedkoop en omdat het volledig organisch is, hoef je je planten niet langer te spoelen en levert het ook nog eens een betere kwaliteit wiet op.

Ben je het zat om na iedere kweekcyclus je oude aarde weg te moeten gooien en vervangen voor dure en zware zakken verse potgrond? Ben je een fan van biologisch geteelde wiet en ook nog eens een beetje lui aangelegd? Dan is kettingkweken wellicht wat voor je. Bij deze manier van wiet kweken vervang je de aarde in de potten nooit, maar verzorg je in plaats daarvan naast je planten ook een gezond bodemleven. Maak je geen zorgen om de wortels die nog in de aarde zitten, want deze composteren onder invloed van het bodemleven gewoon, en leveren daarmee ook nog eens een hoop grondstoffen voor nieuwe voeding.

Maak je geen zorgen om de wortels die nog in de aarde zitten, want deze composteren onder invloed van het bodemleven gewoon, en leveren daarmee ook nog eens een hoop grondstoffen voor nieuwe voeding

Bodemleven

Het is bij het kettingkweken, zoals wij het maar even hebben genoemd wel zaak dat je minerale flesvoeding laat staan en met biologische vaste meststoffen gaat werken zoals bloedmeel, beendermeel of bijvoorbeeld guano vleermuizenmest en wormenmest. Ook dien je de aarde te verrijken met een bodemleven, dus voeg je één keer de nuttige bodemschimmels trichoderma toe en gebruik je goede bacteriën om een bodemleven mee te introduceren. Canna’s AkTRIvator en Biotabs Bactrex zijn goede bronnen voor deze schimmels en bacteriën. De schimmels hoef je maar één keer toe te voegen, maar de bacteriën dien je te blijven aanvullen. Ook voeg je aan het begin van iedere nieuwe ronde een paar regenwormen toe. Je hoeft er niet honderden uit te zetten maar een klein handje vol is genoeg. De wormen breiden hun populatie in de pot toch uit of krimpen in naarmate er meer of minder voeding voor ze is. De wormen verwerken de aanwezige wortels van eerdere rondes tot een geweldige mest voor je planten.

schermafbeelding-2016-09-08-om-14-05-55

Het bodemleven is cruciaal bij het kettingkweken. Dát moet je voeden en niet je wietplant.

Geen flesvoeding, niet spoelen

Bij het kettingkweken geef je je planten nauwelijks direct opneembare voeding, maar in plaats daarvan het juiste organische materiaal. Bloedmeel en beendermeel en kippenmestkorrels of kelp zijn uitstekende bronnen van stikstof, fosfor en kalium nadat ze door het bodemleven zijn afgebroken. Doordat de wietplanten op deze manier nooit teveel meststoffen opnemen is spoelen niet langer noodzakelijk. Bovenop de aarde ga je een laag bodembedekkende houtsnippers leggen die wederom voor organisch afbreekbaar materiaal zorgen. Hierop strooi je wat rode of witte klaverzaden die je wietplant ook nog eens voeden met extra stikstof. Bijvoeden kan met wat organische brandnetelthee of zelfgemaakte compost-thee mocht je plant iets tekort komen. Voor de rest van de kweek geef je voornamelijk gewoon schoon water, alles wat je wietplant nodig heeft, komt vrij onder invloed van het bodemleven.

Alles wat je wietplant nodig heeft, komt vrij onder invloed van het bodemleven

Hergebruiken wortelkluit

Bij het kettingkweken is het bodemleven ontzettend van belang. Met name de nuttige bodemschimmels beschermen je wietplant en zijn als het ware een uitbreiding op het wortelstelsel om alle nodige stoffen voor de groei en bloei op te nemen. Dit is de reden dat je de bestaande wortelkluit bij het kettingkweken in stand laat. Zou je het door elkaar mengen dan verstoor je de schimmel die juist steeds beter haar werk kan doen naarmate ze langer op haar plek blijft. Zulke schimmels vormen namelijk een netwerk in de aarde en die wil je bij het kettingkweken in stand houden. Dus knip je wietplanten bij de oogst zo laag mogelijk af en graaf de overgebleven stam voorzichtig uit zodat je een kuiltje overhoudt. Deze kuil vul je met wat verse compost en eventueel wat nieuwe wormen en daarin kan dan direct een nieuwe zaailing, goed voor het bodemleven en makkelijk voor de kweker. Vul de bodembedekker aan met wat verse houtsnippers maar strooi eerst wat nieuwe organische meststoffen op de aarde.

Bonus: No-Till kettingkweekseries op YouTube

(advertentie)