(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In de reguliere tuinbouw is compost-thee min of meer gemeengoed omdat het een goedkope en biologische manier is om planten te voeden. In principe is het een sterk geconcentreerde vloeibare vorm van compost. Je maakt het bijna net als een kop thee, door compost te laten trekken in water dus.

Compost-thee is zo’n typisch recept uit grootmoeders tijd. Het wordt al vele generaties gebruikt door tuinders wereldwijd. Het is alleen pas sinds het laatste decennium dat (legale) cannabisboeren de voordelen van een lekker kopje compost-thee voor wietplanten ontdekken.

Compost thee wordt op de traditionele manier gemaakt door compost in water te laten trekken en zo een geconcentreerd extract te krijgen. Het kan als bladvoeding gebruikt worden of gewoon als voedingswater gegeven worden. Tegenwoordig zijn er vele biologische voedingsproducten te koop waarmee je in een paar minuten tijd je eigen voedingswater kunt mixen. Maar je eigen compost-thee maken is natuurlijk veel leuker, leerzamer en goedkoper.

Waarom compost-thee maken?

Iedereen die weleens een schooltuintje heeft gehad, weet dat compost aarde enorm verrijkt. Hobbykwekers en professionele tuinders mixen dikwijls hun eigen aarde, waarbij compost of organische compost-producten zoals wormenmest of humus meestal een vast ingrediënt zijn. Kant en klare aardemengsels bevatten gewoonlijk overigens ook een deel van dit soort compost-meststoffen.

Compost-thee is een goede manier om aarde mee te verrijken, maar bevat ook een grote hoeveelheid macro-meststoffen die via de huidmondjes op de bladeren (stomata) kunnen worden opgenomen. Dit maakt compost-thee ook een uitstekende bladvoeding. In de compost-thee zitten ook allerlei micro-organismen die op de bladeren een beschermende coating vormt tegen ongedierte.

Zelf maken

Voor je compost-thee kunt maken heb je wel een en ander nodig, om te beginnen natuurlijk compost, in dit recept gebruiken we 10 liter. Dit kun je zelf maken door een composthoop in je tuin aan te leggen, maar je kunt ook kant-en-klare compost kopen. De kwaliteit kan echter nogal verschillen. Het spreekt voor zich dat je van een mindere kwaliteit compost ook een mindere compost-thee maakt. Zorg er in ieder geval voor dat de compost die je gebruikt goed rijp en luchtig is. Je hebt verder een emmer nodig met een inhoud van minstens 20 liter, een aquariumpomp met bubbelstenen, 250 milliliter organische melasse, 10 liter water, iets om mee te roeren, en een kaasdoek of een ander doek zoals een oud laken om mee te filteren.

Vul de emmer met de 10 liter compost en de 10 liter water en voeg daar de melasse bij. In de melasse zitten micro-organismen die je nodig hebt om de compost af te breken tot opneembare meststoffen. Vervolgens roer je het mengsel goed door elkaar en plaats je de luchtstenen met de aangesloten aquariumpomp erin. Laat de pomp drie dagen in het mengsel bubbelen en roer het mengsel een paar keer per dag door. Wanneer het water een donkere bruine kleur heeft en niet stinkt is het klaar voor gebruik.

compostthee1

Ruik even aan het mengsel om te checken of het klaar is. Als het verrot ruikt dan kun je eventueel nog wat melasse toevoegen en het mengsel nog een dag laten staan, maar het zou echter nooit langer dan drie of vier dagen moeten duren. Wanneer het mengsel neutraal ruikt en niet stinkt maar wel een schimmel-achtige geur heeft, is het klaar om te filteren. Giet het door een oud laken of kaasdoek over in een andere emmer en gebruik het meteen. Je kunt deze compost-thee namelijk niet erg lang bewaren omdat de micro-organismen uit de melasse het anders niet overleven. Kun je het niet meteen gebruiken, dan kun je eventueel nog wat melasse toevoegen en de pomp weer aanzetten om het langer goed te houden, maar langer dan een paar dagen kun je de houdbaarheid helaas niet rekken.

 

Met dank aan Sensi Seeds
(advertentie)