(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Niet alleen growers en stoners hebben last van (over)betutteling door de overheid. Ook pubers zijn vaak de Sjaak. Zo mogen ze pas drinken als ze 18 jaar zijn. Columnist ’t Modmeisje – zelf al jaren last van Korsakov – wenst dat IEDEREEN zelf doet wat ie wil…

Een aversie tegen betutteling door de overheid. Dat is denk ik wat de meeste bezoekers van deze b(l)oeiende site naast een groen hart wel met elkaar gemeen hebben. Laat ons huidige kabinet daar nu juist een handje van hebben. Dat terwijl het CDA niet eens in de coalitie zit! Een jullie welbekend voorbeeld is natuurlijk de bevoogding die er uitgaat van het schizofrene cannabisbeleid van dit kabinet, ik bedoel Ivo. Een vers voorbeeld uit de stal der betutteling is het verbod op alcohol onder de 18.

Kroeghouders zijn babysitters

Zuipkeet2Hoewel ik zelf gelukkig net geen 18 meer ben 😉 kan ik me om dat laatste op momenten best druk maken. Want sinds wanneer bepaalt de overheid wat mensen (en pubers zijn toch ook echt mensen blijkt uit wetenschappelijk onderzoek) mogen consumeren? Dat lijkt me toch echt de taak van de ouders. Maar nee, onze overheid heeft de kroeghouders tot babysitters gebombardeerd en vraagt ze tegelijk zichzelf daarmee de nek om te draaien. Niet echt pedagogisch verantwoord.

Maar vooral: iedereen herinnert zich vast nog wel hoe hij/zij zelf was als puber. Je rationale vermogen is nog niet echt ontwikkeld. Daar kan je niks aan doen, das de natuur. Je hormonen draaien daarentegen overuren. Met als gevolg: Je wil wat je wil en al helemaal als het verboden is. Dus als door het alcoholverbod de zuipketen als paddenstoelen uit de grond schieten, is dat logisch. Sterker, dat is zo voorspelbaar dat het pijn doet om het op te schrijven.

Waar moet dat pubergrut dan hun dorst en onstuitbare nieuwsgierigheid lessen… bij straatdealertjes?

Dat een alcoholverbod voor tieners tot uitwassen leidt wist ik al uit eigen ervaring. Niet omdat ik zelf als puber niet mocht drinken. In mijn tijd kon je als twaalfjarige nog zonder problemen sterke drank kopen. Ik weet het uit ervaring omdat ik als middelbare scholier ooit eens een groepje uitwisselingsstudenten uit Amerika – waar je pas na je 21e mag drinken – mocht ‘begeleiden’. Dit groepje 16-jarigen bestond uit twee Amerikaanse meisjes en een Amerikaanse knul van Aziatische origine. Snakkend naar het onbekende was het eerst dat ze me vroegen of ik ze wilde meenemen naar de kroeg.

Een schandalig verzoek natuurlijk, dat ik maar wat graag inwilligde. Ik nam ze mee naar een nachtkroeg op het Leidseplein in Amsterdam en liet ze daar alle drank op de kaart proeven. Tijdens die avond zijn die twee Amerikaanse meisjes hun maagdelijkheid kwijtgeraakt en de Amerikaanse-Aziaat bijna zijn leven, omdat hij op de vuist wilde gaan met twee Russische pooiers. Uitwassen, wat ik je brom. Was nooit gebeurd als ze thuis af en toe een biertje hadden kunnen drinken.

Naakte Aziaat

zuipkeet5Wat er trouwens met mij die avond gebeurd is, weet ik niet meer. Behalve dat die Aziaat ’s ochtends naakt en blij in mijn bed lag en dat ik weken later een boze brief van een Amerikaanse school kreeg en om schimmige redenen sindsdien Amerika niet inkom. Maar daar gaat het hier nu even niet om. Waar het wel om gaat is dat je als puber zelf dingen moet ervaren. Op je bek moet gaan, ook als het alcohol en daaraan gerelateerde zaken betreft. Zodat je weet dat je het niet meer moet doen. Zo weet ik nu dat ik het niet meer met Aziatische mannen moet doen, doe mij maar een Belg. Zulke meestal relatief onschuldige levenslessen worden de jongeren van nu ontnomen.

Dosis Korsakov

In plaats daarvan is de kans op heel wat minder prettige ervaringen nu veel groter dankzij het alcoholverbod. Want wat als er geen zuipkeet in de buurt is, of als Ivo deze allemaal laat sluiten? Waar moet dat pubergrut dan hun dorst en onstuitbare nieuwsgierigheid lessen? Bij straatdealertjes die, zeker in de grensstreken, toch al actief  zijn om buitenlanders van hun wietje te voorzien?

Och, och. Het is me toch ook wat. Dat juist ik dit nu allemaal moet uitleggen. Terwijl ik geen puberkinderen heb en me nauwelijks iets herinner van mijn eigen pubertijd dankzij een flinke dosis Korsakov die ik tijdens mijn middelbare schooljaren heb opgelopen.

(advertenties)