(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Toen Proposition 64 (legale recreatieve cannabis voor volwassenen) in 2018 in Californië van kracht werd, hadden ze vast niet gedacht dat de zwarte cannabismarkt vijf jaar later nog zo groot zou zijn. De zwarte markt voor cannabis is er zelfs nog groter dan toen wiet er nog illegaal was. Hoe dat kan zie je in deze documentaire van National Geographic. Laat het een les zijn voor de toekomst van cannabis in Nederland.

Wanneer een land of in dit geval de Amerikaanse staat Californië cannabis legaliseert, dan zou je verwachten dat de zwarte markt inkrimpt en op de lange termijn zelfs helemaal verdwijnt. De grote fout die ze in Californië echter maakten, en wat Nederland ook dreigt te gebeuren, is dat alle vergunningen naar ‘big marihuana’ bedrijven gingen.

Het werd de kleine en middelgrote cannabistelers in Californië vrijwel onmogelijk gemaakt om een vergunning te krijgen en legaal te gaan. Tegelijkertijd werd het gebruik van cannabis door de legalisering een stuk populairder. Genoeg markt dus voor ook de clandestiene telers om hun wiet op de zwarte markt te verkopen.

Kortom, zie met je eigen ogen hoe de markt voor ‘zwarte’ wiet opbloeide, en inmiddels zelfs ‘booming’ is in deze documentaire van National Geographic. Laat het een les voor Nederlandse beleidsmakers zijn; sta thuisteelt voor eigen gebruik toe en geef kleinere telers die de coffeeshops al jaren bevoorraad hebben ook een kans op een vergunning.

(advertentie)