(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Tim van Schie is een van de grootste filmliefhebbers die we kennen. Als filmrecensent richt hij zich op zijn website Klose-up.nl voornamelijk op klassieke en iconische films die je eigenlijk niet mag missen. De ideale filmkenner dus om de vijf meest iconische stonerfilms voor je op een rijtje te zetten.

Zit je ook weleens zó lang naar een goede film te zoeken, dat de avond al bijna over is als je hem eindelijk gevonden hebt? En als je dan uiteindelijk iets gevonden hebt, dat hij dan eigenlijk ontzettend tegenvalt, omdat de films van tegenwoordig nou eenmaal vooral voor de massa gemaakt worden? Check volgende keer dan eerst even Klose-up.nl voor een goede filmsuggestie. Daar vind je namelijk een keur aan goede en interessante films die het kijken waard zijn.

De recensent richt zich over het algemeen namelijk niet op de films die voor de grote massa gemaakt worden. Wel beschrijft hij de films die hij zelf graag kijkt, namelijk iconische en vaak klassieke films die je tijd wel waard zijn. Speciaal voor CNNBS vroegen we hem naar een top-5 van meest iconische stonerfilms, die wel geestig maar ook weer niet te flauw zijn. Hier komen ze.

#5: Pineapple Express

Als er één film is die niet mag ontbreken uit deze top- 5, dan is het wel Pineapple Express. Deze met recht klassieker uit 2008 is misschien wel de meest bekende film van regisseur David Gordon Green. De hoofdrollen worden vertolkt door Seth Rogan, Danny McBride en James Franco, die de typische old school stoner uitstekend neerzet.

Het verhaal volgt gerechtsdeurwaarder Dale Denton en zijn wietdealer Saul die op de vlucht zijn, nadat Dale getuige wordt van een brute moord. Tot overmaat van ramp verloor hij daarbij ook nog een joint van de unieke wietsoort Pineapple Express op de plaats delict. De film is een hilarische komedie over vriendschap en cannabis die ook nog eens geschreven werd door Seth Rogan, die in het echte leven misschien nog wel een grotere pot head is als in de film. Kortom; draai zelf ook maar een smakelijke Pineapple Express, en ga even lekker zitten voor stoner klassieker nummer #5!

#4: Friday

Ondanks het grote aantal stonerfilms dat ik voor deze top-5 bekeek, heb ik na deze marathon nog enorm van Friday genoten. De film speelt zich af in de ghetto van South Central Los Angelos, met een hoofdrol voor niemand minder dan de wereldberoemde rapper Ice Cube.

De film Friday volgt de beroepswerkloze Craig Jones (Ice Cube) en zijn beste vriend en kruimeldealer Smokey. De twee roken nogal wat, inclusief de wiet die Smokey van zijn leverancier Big Worm kreeg, om te verkopen. Nu hebben de twee dus een schuld van $200,- bij Big Worm, die ze op allerlei twijfelachtige manieren proberen terug te verdienen. Er raken allerlei figuren betrokken, van stoner Hector tot de lokale buurtbully, met enkele hilarische scenes tot gevolg.

Friday is het soort film dat je steeds weer opnieuw kunt bekijken. Niet omdat ie zo complex is maar omdat de wereld in Friday juist zo simpel en comfortabel aanvoelt. De film zit boordevol met clichés, maar daar spelen de makers van Friday op een leuke manier mee, waardoor het nooit saai wordt. Kijken, kijken, kijken, en helemaal als je deze nog niet kende.

#3: Cheech & Chong’s Up in Smoke

Cheech & Chong verdienen natuurlijk zeker een plek als we het over iconische stonerklassiekers hebben. En waarom dan niet hun ‘eerste de beste’ pakken? Up in Smoke dateert uit 1978 en zit dan ook vol met de welbekende vooroordelen over cannabis. Desalniettemin blijft de film naar mijn idee toch nog steeds de beste Cheech & Chong film. Uiteindelijk werden er maar liefst 13 uitgebracht!

Het verhaal van Up in Smoke volgt wederom twee stoners. In dit geval zijn dat Pedro De Pacas (Cheech Marin) en Anthony ‘Man’ Stoner (Tommy Chong). Het tweetal weet geheel onbewust, een bus die volledig van wiet is gemaakt, van Mexico naar L.A te smokkelen. De humor bestaat voornamelijk uit typische stonergrappen. Wanneer een politieman Cheech en Chong bijvoorbeeld staande houdt vanwege een nogal heel erg rokende uitlaatpijp, snuffelt hij hier even aan en raakt hij vervolgens apestoned. De scene doet denken aan een vergelijkbare aanhouding in Dumb & Dumber, waar de agent in kwestie een slok urine drinkt omdat hij denkt dat het bier is. Het is gewoon zo onwaarschijnlijk mogelijk allemaal, fantastisch!

#2: The Big Lebowski

“Yeah well, the Dude abides”. In The Big Lebowski (1998) wordt er niet gespot met Jesus, en zie je wat er gebeurt ‘when you fuck a stranger in the ass!’. The Big Lebowski wordt niet alleen gezien als een van de beste stonerfilms, maar is voor velen ook gewoon de beste komedie aller tijden. The Big Lebowski is dan ook echt een goede film van de alom bejubelde Coen Brothers.

Het verhaal volgt Jeffrey Lebowski, een hippie die zich voornamelijk bezighoudt met het blowen en bowlen. Lebowski wordt aangevallen als gevolg van een misverstand over zijn identiteit. Hij wordt namelijk verward met een rijke naamgenoot. Vervolgens raakt hij verwikkeld in een vreemde ontvoeringszaak met grote gevolgen. Samen met zijn twee vrienden, uitstekend gespeeld door John Goodman en Steve Buscemi, bespreken ze alles tijdens het bowlen.

Er zijn weinig films die serieus, zó invloedrijk zijn geweest als The Big Lebowski. Deze film heeft namelijk een geheel eigen cult genaamd het Dudeïsme, waar zelfs een eigen Nederlandstalige Wikipedia pagina aan gewijd is. Als dát je niet overtuigt om de film te gaan bekijken, dan weet ik het ook niet meer.

#1: Dazed & Confused

Daar is ie dan, mijn nummer #1 beste stonerfilm aller tijden tot nu toe. Dazed & Confused (1993) is een coming-of-age drama uit 1993 geregisseerd door Richard Linklater – bekend van de Before trilogie en Boyhood. In Dazed & Confused spelen Mathew McConaughey, Ben Affleck en Parker Posey, die destijds nog opkomende acteurs waren.

Het verhaal speelt zich af op een middelbare school in Texas in het jaar 1976. Een grote groep tieners spenderen hun laatste schooldag met elkaar, met alcohol en natuurlijk het ‘heilige kruid’ cannabis. De film heeft geen lineaire verhaallijn maar in plaats daarvan richt Dazed & Confused zich meer op het geheel van alle gebeurtenissen die zich afspelen.

Het is wat mij betreft zelfs een van de meest nostalgische films ooit gemaakt; zelfs voor mij (ik ben van de generatie Z) voelt het alsof ik die ‘goeie ouwe tijd’ meemaak. Alleen de allerbeste films hebben dat vermogen, dus ik zeg welgemeend wat ik op Klose-up.nl eigenlijk altijd zeg, en dat is: kijken, kijken, kijken!

[Openingsbeeld: Brian Goodman, Shutterstock]
(advertentie)